dinsdag 1 mei 2018

Netanyahu Eist Opnieuw Oorlog

Netanyahu: Iran heeft gelogen over kernwapenprogramma

De bekendmaking zet de Irandeal onder druk. Trump dreigt al langer om uit het akkoord te stappen, maar Europese leiders proberen dit te voorkomen. Israël wil graag van de deal af.
De dossierkasten doen het hem. De Israëlische premier tovert ze theatraal onder een zwarte doek vandaan als de eerste de beste amateur-goochelaar. Israël zou beschikken over een geheim Iraans archief van maar liefst 55.000 bladzijden en 183 cd’s met materiaal over het kernwapenprogramma. De belangrijkste boodschap die Benjamin Netanyahu maandagavond had tijdens zijn live uitgezonden toespraak: de deal tussen Iran en de wereld is gebaseerd op gebakken lucht.
De Israëlische premier toonde een powerpoint-presentatie van ‘Project Amad’, een project dat als expliciet doel zou hebben gehad kernwapens te ontwikkelen. Nadat het officieel was gestopt, zou het nucleaire programma zijn voortgezet onder een andere naam maar met dezelfde medewerkers. Iran zou in 2015 tegen het internationale atoomagentschap IAEA hebben gelogen over het programma. 
Al waren sommige elementen nieuw, het doel van de in het Engels gehouden presentatie was duidelijk niet het delen van gevoelige informatie met betrokken overheidsdiensten die ernaar zouden kunnen handelen, maar het overtuigen van een met name Amerikaans publiek dat de Iran-deal een farce is die onmiddellijk beëindigd dient te worden. 

Telefoontje met Trump

Met zijn actie lijkt de Israëlische premier het laatste zetje richting afgrond te geven aan de veelbesproken overeenkomst, waarvan 12 mei besloten wordt of die verlengd wordt. De speech kan geen verrassing zijn geweest voor Trump. Een dag eerder was zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op bezoek in Israël, en ook de Amerikaanse president zelf belde met Netanyahu. Israëlische analisten noemen de persconferentie dan ook „achtergrondmuziek” voor de verwachte aankondiging dat Trump uit de overeenkomst stapt.
De Amerikaanse president heeft herhaaldelijk gedreigd de deal tussen Iran en de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland op te zeggen. De overeenkomst werd gesloten onder Trumps voorganger Barack Obama. 
De laatste weken hebben verschillende Europese regeringsleiders, met aan kop de Franse president Emmanuel Macron, op Trump ingepraat in een poging de internationale overeenkomst met Iran te redden. Israël zou graag een einde zien aan de deal. Netanyahu zei aan het einde van zijn presentatie dat hij er zeker van was dat Trump in de komende dagen de “juiste beslissing voor de VS, voor Israël en voor de wereldvrede” zal nemen.
Lees hier meer over de Europese pogingen om de VS in het Iran-akkoord te houden: Europeanen proberen te voorkomen dat Trump eruit stapt
Trump zelf bleef maandag na de toespraak van Netanyahu nog vaag over zijn besluit. In Washington zei dat hij “niet uitsloot” dat hij zou gaan onderhandelen over een nieuwe Irandeal. “We zullen zien wat er gebeurt”, aldus Trump, die daaraan toevoegde dat Netanyahu’s presentatie wat hem betreft aantoont dat hij “honderd procent gelijk heeft” met zijn kritiek op de Irandeal.
Minister Pompeo zei vlak voor Netanyahu’s speech dat de VS “aan de kant van Israël staat in deze strijd”. “Nauwe samenwerking met bondgenoten als Israël is cruciaal voor het tegengaan van Irans kwaadaardige en ontwrichtende activiteiten in het Midden-Oosten en wereldwijd.”

Confrontatie stap dichterbij

Als de deal inderdaad eindigt, komt daarmee een directe confrontatie tussen Iran en Israël weer een flinke stap dichterbij. Israël heeft eerder al gedreigd Irans eigen grondgebied aan te vallen als Iran Israël zou aanvallen, al dan niet via zijn Libanese bondgenoot Hezbollah.
Israël wil niet dat Iran aan zijn grenzen capaciteit ontwikkelt om Israël direct aan te vallen en bombardeert regelmatig doelen in Syrië om dat te voorkomen. In de nacht van zondag op maandag werden twee bases in Syrië gebombardeerd. Daarbij zouden zeker elf Iraanse militairen zijn omgekomen. De aanval wordt toegeschreven aan Israël, al erkent Israël dat niet.
Iran heeft op zijn beurt wraak gezworen voor een eerder Israëlisch bombardement, maar lijkt een oorlog met Israël toch liever nog even uit te stellen. Het laatste nachtelijke bombardement werd glashard ontkend, en op de aangekondigde bewijzen van Netanyahu reageerde diens aartsvijand opvallend laconiek. Nog voordat de Israëlische premier zijn mond had opengedaan, stelde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken op Twitter: ,,Daar heb je die jongen met zijn valse alarm (the boy who can’t stop crying wolf) weer.”
Ook na afloop maakte Iran gehakt van Netanyahu’s beschuldigingen. Volgens de staatstelevisie zei de premier “niets nieuws”. Staatspersbureau IRNA schreef dat Netanyahu “bekend staat om belachelijke vertoningen”. Een ander persbureau, waarvan Iran-kenners denken dat het banden heeft met de Revolutionaire Garde, noemde de toespraak een propagandashow.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

¡Feliz Día del Niño!

DocP: Mailactie aan de organisatoren van de Giro d´Italia: Dear UCI president: Relocate the Race!

Anoniem zei

Kinderen die met een vlag rondrennen neerschieten is een Israelische sport...

De Israelische wapenindustrie maakt van de gelegenheid gebruik om mogelijke nieuw ontwikkelde munitie (dum-dum kogels) op de Palestijnen uit te testen om daarmee later aan toekomstige buitenlandse afnemers te kunnen aantonen dat ze in a real life situation op hun effectiviteit getest zijn. NPK

! Angela Davis Tropenmuseum 13 Mei 2018 Event

Anoniem zei

"In my own political history, Palestine has always occupied a pivotal place, precisely because of the similarities between Israel and the United States—their foundational settler colonialism and their ethnic cleansing processes with respect to indigenous people, their systems of segregation, their use of legal systems to enact systematic repression, and so forth. [..] Alliances on university campuses that bring together Black student organizations, Students for Justice in Palestine, and campus chapters of Jewish Voice for Peace are reminding us of the profound need to unite antiracist efforts with strong challenges to Islamophobia and anti-Semitism, and with the global resistance to the apartheid policies and practices of the State of Israel.

Theoretically and ideologically, Palestine has also helped us to broaden our vision of abolition, which we have characterized in this era as the abolition of imprisonment and policing. The experience of Palestine pushes us to revisit concepts such as “the prison nation” or “the carceral state” in order to seriously understand the quotidian carceralities of the occupation and the ubiquitous policing by not only Israeli forces but also the Palestinian Authority." Angela Davis on Black Lives Matter, Palestine, and the Future of Radicalism

The Coming Wars

The Coming Wars Bruno Maçães explores the frontlines of the future. Russia's President Vladimir Putin, left, walks wi...