vrijdag 4 mei 2018

Café Weltschmerz: Stan van Houcke interviewt Freek de Jonge


'Ik heb nooit aan mijn persoonlijkheid laten tornen'; Stan van Houcke en Freek de Jonge
Gepubliceerd op 4 mei 2018

GEABONNEERD 13K


Opnamedatum: 2 mei 2018

Een persoonlijk gesprek over het verlangen naar volmaaktheid en het cynisme van de heilstaat.
Reikhalzend verlangen’ van Freek de Jonge: tussen braafheid en bravoure. Het boek is het 2e deel van zijn memoires, bestaande uit 4 delen.
jonge, gevoelige Freek leeft in een wereld vol tegenstellingen. Tussen zijn redderende, aanwezige moeder en zijn zachtmoedige, afwezige vader. Tussen Karel Appel en Anton Pieck. Tussen de rock-’n-roll van Bill Haley en uit het hoofd te leren Bijbelverhalen. Tussen het opvolgen van zijn domineesvader en de roeping voor het toneel. ‘Reikhalzend verlangen’ bevat ‘Zaansch Veem’, het debuut van Freek de Jonge uit 1987, alsmede een aantal andere verhalen uit die tijd. Reikhalzend verlangen vormt deel 2 van zijn memoires. Deel 1 – de jaren in Friesland, staat gepland voor najaar 2018 Deel 3 – in Zeeland, verschijnt voorjaar 2019 Deel 4 – in Amsterdam, verschijnt in 2019 ter gelegenheid van Freek de Jonge’s 75ste verjaardag Alle delen zijn los te lezen.11 opmerkingen:

Ron zei

Las ik het goed? Vloog er nu net een vliegtuig boven Amsterdam met er achter de tekst "Herdenken we ook de Churchill-doden"

Ron zei

Stan,je zegt hier:"Freek de Jonge.Iemand die ik hoogacht en wel omdat hij vanaf de jaren '70 al de tijdgeest, de veranderende tijdgeest heel nauwlettend heeft gevolgd en bekritiseerd en in een bedere context heeft geplaatst" ............
Als er iemand is de laatste 30-40 jaar die nu juist die verplichting heeft verzuimd op zich te nemen dan is het deze dwaas Freek de Jonge wel. Je heeft blijkbaar al 40 jaar geen tv en heeft dan ook de ontelbare bizarre tenenkrommende gesprekken van deze dwaas in allerlei mainstream praatprogrammaatjes als DWDD gezien....... De man heeft 30 jaar geleden gekozen voor het grote RTL geld ,voor goedkope humor voor het grote publiek, is Goois BN'er geworden, met het bijbehorende gedachtengoed.......Stan, je zou beter moeten weten......

Ron zei

(hebt)

Ron zei

ja dus! http://www.at5.nl/artikelen/181666/reclamevliegtuig-boven-de-dam-herdenk-ook-de-churchill-doden
,maar blijkbaar snel weggejaagd door de Apache helicopter .......

Ron zei

Beide heren raden aan Pankaj Mishra te lezen. ........
Bekijk eerst dit interview van een paar jaar geleden met deze arrogante 'mainstream' Pankaj Mishra en merk op dat er met geen woord wordt gesproken over de de westerse , Engelse en Amerikaanse, misdaden tegen de mensheid van de laatste decennia in de Arabische landen,geen woord over de meer dan 1 miljoen burgerslachtoffers door het westers geweld........ Wel noemt hij even de westerse ,engelse,gruweldaden in de 19e begin 20e eeuw, om het vervolgens over de arabische regimes te hebben........En Engeland (wij) moet zich bezig houden vooral China...Pankaj Mishra,vermijd dit ijdele figuurtje......luister en huiver.... https://www.youtube.com/watch?v=nw-fEphMLeQ

Ron zei

en dan die andere veren.....een passage uit zijn boek vergelijken met een scene uit een film van Fellini .. tjongejonge.......je zag 'groot schrijver' Freek de Jonge glunderen.....

Willem Willem zei

Als je een tijdje geen mainstream celebrity aangehoord hebt, als bv Freek de Jonge, en je hoort dan iemand zo plots praten in Weltschmerz, dan valt het op dat de inhoud van zo'n iemand zo verschrikkelijk beperkt is.

De Jonge kan een uur lang praten, maar waarover?

Over het verleden en over zijn vader. Over de bijbel en over verlangen, reikhalzend verlangen. Over woede, Verlichting, broederschap, Duitsland, Italië, over Nietzsche die dit zei, en die dat zei, en andersoort slogans die de lading moeten dekken dat De Jonge niet weet wat er in de wereld speelt en waarom de wereld er zo uit ziet, als dat hij er uitziet.

Freek praat over van alles, maar niet over het feit dat er geen cabaretier in Nederland is geweest die in de afgelopen 30 jaar een politiek statement heeft durven te maken.

Stan probeert De Jonge wel tot politieke uitspraken te dwingen, en vraagt bv halverwege aan Freek waarom landen gebombardeerd worden door de VS. Freek geeft als antwoord... Vanwege een aantal fanatici (Moslims bedoelt Freek, maar dat durft hij niet te zeggen), en vanwege simsalabim: Nihilisme, Cynisme, Angst, Boosheid. Ja hoor, Freek.

De oppervlakkigheid van Freek de Jonge, waar komt die vandaan? Het lijkt wel koeterwaals wat hij spreekt.

Simpele vraag: Waarom heeft NL nooit een cabaretier als George Carlin voortgebracht?

Misschien dat Freek de Jonge meer credits verdient dan wat ik hier opschrijf, want Bram en Freek (heroïsch zo schijnt) was voor mijn tijd. Maar dat was ook 40 jaar geleden.

Wat is er in die 40 jaar gebeurd? Waarom weet Freek daar niets zinnigs over te zeggen?

16 minuten voor het einde wordt het een beetje interessant. De waarheid is dood, zegt Freek. Interessante gedachte.

-Waarom, Freek, waarom is de waarheid dood?

Omdat dat democratisch is, zegt Freek. Als 8 miljoen mensen een leugen willen, en een miljoen de waarheid, dan krijg je een leugen, aldus Freek.

Wat een affront! Alsof wij iets democratisch hebben te zeggen over het bombarderen van Syrie (voert de staat NL mede uit) of Jemen (laten de staat NL uitvoeren/staat zij toe). Of Freek die denkt dat het communisme en facisme is verslagen en dat geweld natuurlijk is (want wat je bedreigt, daar sla je op los, dus sla er op los), dus de oplossing van Freek: robotisering, en zo gaat dat maar voort.

Maar koop dat boek!

Jan Verheul zei

Wat een negatieve reacties!

Ik vond het juist een interessant interview.
Ik ben wel een fan van Stan.
Ben niet zo dol op Freek, maar hier viel hij me mee.

Ze zijn volgens mij full circle gegaan: in hun jonge jaren weinig aandacht voor God en Gebod, neem ik aan.
Maar nu toch geschrokken omdat het kale egoisme ook geen erg mooie wereld heeft gemaakt.

Zelf ( 66 jaar) ben ik ook al zeker 50 jaar niet mer gelovig, maar zie ik net als de heren nu dat dat Christendom toch wel een hoop richting en goeds met zich mee bracht, en als je de scherpste versies weg haalt, was er goed mee te leven.

Jay Dyer heeft goede podcasts gemaakt over de religie. Vooral waar hij Tragedy and Hope analyseert ( Carroll Quigley) vind ik hem heel interessant.
De Verlichting maakte een eind aan Troon en altaar. Dat deden de bankiers, want ze wilden zelf de rijkdom inpalmen.
Dyer laat zien dat Quigley dit eigenlijk heel openlijk toegeeft.
Quigley stond achter de agenda van de Bankiers, die als doel hebben om de Wereld te controlerne.

Maar zonde troon en altaar wordt het kaal en leeg, blijkt na een tijd.
Dyer kan het heel goed vinden met Alexander Dugin, ook een Orthodox christen.
Dugin zegt dat er van het Westen echt helemaal niks terecht zal komen.
Een aantal jaren gelden zou ik hem het beluisteren niet waard hebben gevonden, maar nu brengt hij je toch aan het twijfelen.
En dan is het leuk dat je hier twee linkse jongens ( oudere jongeren!) ziet die zelf ook een beetje, voorzichtig , tot die conclusie lijkken te komen.
Ik ben ook een fan van de Saker, en hij is zeker een echte gelovige orthodox christen. Maar hij heeft veel moeite met homosexualiteit en daar gaat hij wat mij betreft te ver. Natuurlijk is dat gender gelul alleen maar bedoeld om onze samenleving te vernietigen, maar homosexualiteit was er altijd al, en dat moet je toch als samenleving accomoderen, vind ik.

Natuurlijk, en dat ben ik wel met Willem eens, is het onbegrijpelijk dat Freek niet ziet en niet weet dat de Neocons een coup hebben gepleegd in de VS en dat die 6 miljoen doden die we sinds 2001 hebben, vooral een gevolg van deze joodse extremisten zijn. Zeker Irak en Syrië. 3 miljoen doden, om Lebensraum voor Israel te creeeren! En maar herdenken, En maar meewerken aan de volgende 3 miljoen doden , maar dan in Iran.
Maar goed, dat staat los van dit interview.
Ron zei

Dezelfde onzin.......Zoals Stan hier deze malloot Freek de Jonge vol bewondering presenteerde als "Iemand die ik hoogacht en wel omdat hij vanaf de jaren '70 al de tijdgeest, de veranderende tijdgeest heel nauwlettend heeft gevolgd en bekritiseerd en in een bredere context heeft geplaatst" zo 'eerde' juryvoorzitter Jeroen Smit van een of andere maffe NRC-journalistenprijs een paar jaar geleden de bizarre columniste Sheila Shitalsingh met vergelijkbare onzin : "In een tijd waarin we worden overspoeld door hele en halve waarheden, geven haar analyses een veilig gevoel. Zij heeft het allemaal goed voor ons uitgezocht." Daar berichtte Stan zelf n.b. over........http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2013/10/sheila-sitalsing-van-de-volkskrant-19.html

Dawg zei

@ Jan

"Ze zijn volgens mij full circle gegaan: in hun jonge jaren weinig aandacht voor God en Gebod, neem ik aan.
Maar nu toch geschrokken omdat het kale egoisme ook geen erg mooie wereld heeft gemaakt."


Heb de uitzending (nog) niet gezien, maar zou me niets verbazen als bovenstaande regels een uitstekende samenvatting geven van waar het gesprek van Stan en Freek de Jonge over gaat. Misschien nog even gaan kijken of die indruk ook klopt.

Willem Willem zei

Die samenvatting is de juiste.

De enige vraag die daar nog bij moet is: het egoïsme van wie, Freek?

- Die van de ander natuurlijk, Stan.

Freek plakt etiketten op de wereld en hoopt zo over te komen als iemand die de wereld begrijpt, verder gaat het interview niet, en dat ligt niet aan Stan.

Ian Buruma's Gebrek aan Logica 25

Wanneer Ian Buruma verbijsterd spreekt van ‘The UK’s Suicidal Tendencies’ demonstreert hij daarmee weinig te begrijpen van het huidige tijd...