zaterdag 26 mei 2018

Alleen NAVO en Oekraïne hadden motief om MH17 neer te schieten

Alleen NAVO en Oekraïne hadden motief om MH17 neer te schieten. Nederlandse hoogleraar legt uit waarom

Alleen NAVO en Oekraïne hadden motief om MH17 neer te schieten. Nederlandse hoogleraar legt uit waarom

Alleen de NAVO en Oekraïne konden een motief hebben om vlucht MH17 neer te halen. Dat heeft emeritus hoogleraar Kees van der Pijl van de Universiteit van Sussex gezegd tegen persbureau TASS.
Het neerhalen van het vliegtuig had als gevolg dat de EU niet langer bezwaar had tegen een nieuwe ronde Amerikaanse sancties tegen Rusland, aldus Van der Pijl.
Hij merkte op dat dit op zichzelf geen bewijs is voor hun medeplichtigheid, maar wel een sterke aanwijzing is.
Complotboek
Daarnaast geniet Oekraïne sinds 7 augustus immuniteit tegen strafrechtelijke vervolging en worden onderzoeksresultaten alleen vrijgegeven als alle partijen – inclusief Oekraïne – daarvoor toestemming verlenen.
Volgens het Oekraïense persbureau UNIAN is dat ook een aanwijzing dat Oekraïne erachter zit.
Van der Pijl schreef een boek over MH17, dat wordt weggezet als complotboek terwijl het nog niet eens gepubliceerd is.
“Dit label wordt op alles geplakt wat afwijkt van de officiële verhaallijn,” zei hij.
Twee jaar oude informatie
Het Joint Investigation Team (JIT) zei donderdag tijdens een persconferentie dat vlucht MH17 is neergeschoten met een Buk-raketinstallatie afkomstig van de 53e luchtafweerraketbrigade gelegerd bij het Russische Koersk.
Van der Pijl vond de timing van de persconferentie nogal opvallend, aangezien er weinig nieuws te melden was.
“Ze hadden vrijwel niets te melden en dus besloten ze zich te baseren op twee jaar oude informatie van [onderzoeksgroep] Bellingcat,” zei hij.
Spreekt dit tegen
Het JIT verklaarde tijdens de persconferentie geen toegang te hebben tot de plek waar MH17 is gecrasht.
Een woordvoerder van de Volksrepubliek Donetsk (DNR) spreekt dit tegen. Op de vraag van Novini of de DNR bereid is om het OM toegang te verlenen tot het gebied antwoordde woordvoerder van het leger Daniil Bezsonov: “Ja, we zijn daartoe bereid. We hebben dat constant verklaard.”
Het Russische ministerie van Defensie heeft ondertussen bewijs overhandigd aan het JIT waaruit zou moeten blijken dat een Oekraïense raketinstallatie verantwoordelijk was voor het neerhalen van MH17.
Het ministerie zei bovendien dat de Nederlandse onderzoekers ooggetuigenverslagen over een raket die werd afgevuurd vanuit Oekraïens gebied buiten beschouwing hebben gelaten.
Foto: Ghedolo Wikimedia Commons
[TASS

https://www.ninefornews.nl/alleen-navo-oekraine-motief-mh17/

Geen opmerkingen:

The Coming Wars

The Coming Wars Bruno Maçães explores the frontlines of the future. Russia's President Vladimir Putin, left, walks wi...