Doorgaan naar hoofdcontent

Kleintje Muurkrant

Schaakspel in Syrie (006)

Uiteraard kon hun relatie na de top van Erdogan, Poetin en Rouhani in Ankara kort voor de luchtaanvallen op Syrie niet veel beter worden, maar het lijkt erop dat Astana, nadat Ankara de aanvallen op Damascus enthousiast had verwelkomd, het VS-Engels-Franse geweld wel heeft overleefd. Ondertussen is een volgende overeenkomst geëfectueerd waarbij de laatste jihadi's uit Zuid-Damascus naar de 'Turkse sector' Idlib worden overgebracht. Dit maakt de positie van IS in hun laatste bolwerk bij de hoofdstad onhoudbaar, tot grote ongerustheid van de machten achter IS. In Idlib, 'de Turkse sector', 'het afvalputje' waar alle via de Astana-regeling uit de rest van Syrie geëvacueerde jihadi-groeperingen in bussen naar toe zijn vervoerd is ondertussen onderling totale pleuris uitgebroken. Nadat eerdere clashes door Ankara waren gesmoord in een gezamenlijk offensief tegen het Syrische leger in West-Aleppo en vrede was gesloten, zijn in Idlib door mysterieuze aanvallers meer dan 30 moordaanslagen gepleegd op commandanten van verschillende milities. Hierna is de onderlinge strijd in alle hevigheid hervat. De achtergrond van de aanslagen is onduidelijk, maar het effect op de Turkse plannen desastreus. Uiteraard was men in Damascus er zeker van dat het geen pais en vree zou blijven tussen alle naar Idlib geevacueerde salafistengroepen. Ze hadden elkaar ook elders naar het leven gestaan, terwijl ze in strijd waren met het regime van Assad. Dat komt omdat de verschillende strijdgroepen gefinancierd worden door landen die onderling ook weer in strijd zijn gewikkeld, zoals Saoudi-Arabie en Qatar. De coordinatie was ooit in handen van de CIA, maar is sinds de impasse in Washington onder Trump onbeheersbaar geworden. De jihadi-groepen werden gedwongen op de 'Astana-bemiddeling' in te gaan en zijn nu 'bien étonné's de se trouver ensemble' te Idlib.    
Tijdens zijn persconferentie met Macron heeft Trump nog eens herhaald dat de VS vertrekken en dat 'zeer rijke landen die zonder protectie van de VS niet langer dan een week zouden voortbestaan' moeten opdraaien voor wat Washington nu in Syrië doet. In dat licht heeft de Saoudische minister van BZ Qatar opgeroepen om onverwijld troepen naar Syrië te sturen om de Amerikaanse 2000 soldaten te vervangen. Zijn Qatarese ambtsgenoot heeft de suggestie verontwaardigd van de hand gewezen. Dat de Saoudi het dreigement gebruikte 'dat het Qatarese bewind binnen een week zou vallen' als ze niet gehoorzamen heeft de spanning in de Golf weer aangewakkerd. Het is goed te memoreren dat het eiland Qatar in de Perzische golf de grootste VS-basis in de regio herbergt. En, sinds de Qatar-Saoudi-crisis van 2017, ook een Turkse militaire basis. De Turks-Saoudische relaties zijn ernstig verslechterd en ook dat wordt vertaald in onderlinge strijd in Syrië. De Turkse pers meldt dat Saoudi-Arabie strijders in Noord-Syrië $1000 per maand betaalt 'om de PKK te beschermen'. Het gaat om de van oorspronkelijk 30.000 maar nu op 50.000 begrote 'grenstroepen' die het Pentagon in stelling wil brengen in Noord-Syrië. Dat zou gebeuren in samenwerking met de Koerdische YPG en hun SDF. Maar sinds de stille overeenkomst met Ankara over verwijdering van de Koerden uit Noord-Syrië is de nieuwe strategie dus nu 'grenssoldaten' te werven in een open inschrijving voor een riant salaris.
Lees verder:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…