Doorgaan naar hoofdcontent

Kleintje Muurkrant over Syrië

Terwijl we wachten op 'Same player shoots again' en ons afvragen hoeveel spelen Washington nog overhoudt na de aangekondigde 'pin-ball attack', komt het bericht dat het Syrische leger in Oost-Ghouta een grote groep Engelse militairen heeft buitgemaakt. Of het zou gaan om Engelse strijders voor Al-Nusra Front of Engelse commando's 'embedded' bij de rebellen die zo lang de luis in de pels van Damascus waren met dagelijkse beschietingen of een combinatie van de twee is nog onduidelijk. Ik opteer voor de laatste. De mogelijkheid was te mooi voor MI6 om het jihadi-verzet tegen Assad in Oost-Ghouta aan te sturen en het leek ook echt te lukken voor de Russen op het toneel verschenen. 
Iran heeft na de aanval op Homs Moskou laten weten dat als Israël zich bij de Navo-actie tegen Syrië voegt ze zich in de strijd mengt en Moskou heeft dat aan Tel Aviv doorgegeven. Hezbollah heeft als je MSM mag geloven 100.000 raketten. In een later stadium, zal Netanyahu denken. De Amerikaanse oorlogsvoorbereidingen gaan grotendeels via Turkije - in grote kolonnes en via de lucht. Waar eerder Erdogan dreigende taal liet horen over Manbij en een confrontatie met de daar gelegerde Amerikaanse troepen die de Koerden (die iedereen plotseling is vergeten) beschermen tegen Ankara, komt 'kritisch Navo-lid' Turkije nu met totale steun aan het straffen van Damascus. Als er een slang met twee koppen in de wereld is heet hij Erdogan.  
Het is duidelijk dat het Russische afweersysteem Syrië bij deze gecombineerde Navo-aanval niet zal kunnen beschermen. Als ze 10% van de raketten neerhalen is dat knap zeggen analisten. 
Trump had 48 uur gezegd in zijn briesende oorlogstweet (in reactie op de Russische ambassadeur in Libanon die had gezegd dat Rusland zou reageren bij een aanval op Syrië) en die zijn verstreken, maar hij houdt zoals bekend van 'verrassingen'. Minister van Defensie Mattis heeft Trump getemperd met de aankondiging naar bewijs te zoeken. Het is opvallend hoe Mattis opnieuw deëscalerend optreedt. En natuurlijk is in zowel de VS als Engeland een storm van protest opgestoken. Pat J. Buchanan. Berg je dan maar. Trump heeft nu opeens gezegd dat het mooi zou zijn als de wapenwedloop gestopt zou worden. Dat Rusland de VS economisch nodig heeft. Oftewel dat er zaken zijn te doen. Woorden die doen denken aan wat hij voor zijn verkiezing riep. Schizofreen. 'Wil de echte Trump opstaan?' Er is geen echte Trump: de Donald schaakt op verschillende borden, met verschillende tegenstanders. En niet de minste: CIA, FBI, het Capitool, speciaal aanklager Mueller en zo kunnen we nog even doorgaan. Zijn tactiek om verschrikkelijk te brullen en vervolgens in te binden herken ik van mijn vroegere werkgevers. De aanval afblazen lijkt onmogelijk. Alle voorbereidingen zijn getroffen. Trump moet alleen nog 'Nu' roepen. 
Het is opvallend hoeveel spelers op het bord voortgedreven worden door binnenlandse problemen en in feite bezig zijn met overleven. Dat geldt voor Trump, Netanyahu en Erdogan, maar ook voor Macron en May. Het maakt de zaak onoverzichtelijk en met deze massa-vernietigingswapens in hun handen onheilspellend. 'Het zal zo'n vaart niet lopen', zei de opoe van m'n vader altijd. Zij werd 96. (WK)

https://www.stelling.nl/kleintje/actueel/overzicht-actueel/schaakspel-in-syrie


Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…