Doorgaan naar hoofdcontent

Karel van Wolferen en Stan van Houcke: MAD is terug

Op 1 maart j.l. is de verhouding tussen Rusland en de VS drastisch veranderd! Was de VS tot dat moment overtuigd van de absolute superioriteit van zijn “defensie”, op 1 maart liet president Poetin weten dat Rusland niet alleen in staat was om zich te verdedigen, maar terug kon slaan als het zou worden aangevallen. De uni-polaire werelddominantie, de natte droom van de Amerikaanse neo-cons, was daarmee voorbij. Het bleek een akelig traag ontwaken. Op 4 maart werden in de Engelse stad Salisbury een voormalige Russische dubbelspion en zijn dochter bewusteloos aangetroffen op een bankje in het park. Onmiddellijk werd Rusland beschuldigd van het gebruik van gifgas, zonder enig bewijs! Zo begon de Skripal case, die nog wel even zal voortslepen, want de Russen zijn slecht en de Engelsen kan men uiteraard op hun woord geloven. Het goede nieuws is uiteraard dat Rusland MAD heeft hersteld.

Mad, of Mutually Assured Destruction, is de militaire strategie die ervan uitgaat dat een gebruik van nucleaire wapens op grote schaal door een van twee zijden in een oorlog zou resulteren in de vernietiging van zowel de aanvaller als de verdediger. Het is gebaseerd op het idee dat het dreigen met zware wapens nodig is om te voorkomen dat de ander diezelfde wapens gebruikt. Zo ontstaat een afschrikkingsevenwicht (balance of terror), dat beide zijden af zou houden van een aanval. Een belangrijk aspect van deze strategie is het hebben van een zogenaamde second strike capability. Dit is de mogelijkheid om altijd met kernwapens terug te slaan. Op 1 maart j.l. liet president Poetin weten dat Rusland nu beschikt over wapens waarmee het kan terugslaan.
Russia’s new weapons, nuclear parity and arms race: What’s going on?
Het
vrije wilde westen moet er nog even aan wennen dat de werelddominantie niet doorgaat. Rusland streeft samen met China naar een wereld waarin alle landen binnen hun eigen grenzen de vrijheid hebben om hun eigen politiek te bepalen, terwijl tussen deze landen het internationale recht heerst. Ingrijpen in de autonomie van een soevereine staat is daarom uit den boze! De VS heeft dat sinds WO I ruim een eeuw lang voortdurend gedaan. Zij organiseerden de ene coup na de andere “color revolution”, waarbij democratisch gekozen regeringen ten val werden gebracht, om te worden vervangen door gehoorzame vazallen of sokpoppen. Wie zich verzette, kreeg bommen op de kop en zelfs een mes in de anus. 
Groot Brittannië is de VS ooit voorgegaan in deze agressieve machtspolitiek, maar de laatste eeuw was de VS toonaangevend, terwijl het imperialistische wereldrijk van Groot Brittannië uiteen viel en aan macht heeft ingeboet. Het land werd na WO II een trouwe volgeling van de Amerikaanse politiek, die onvermoeibaar streefde naar de wereldhegemonie van het
vrije wilde westen en de grote corporaties. Dat prachtige plan gaat nu niet door, daarom is het westen in paniek! MAD betekent ook Mental Disturbance, oftewel gek! Zeg maar: boos en krankzinnig.
Omdat Rusland aandrong op onderzoek en weigerde schuld te bekennen, heeft de VS een groot aantal Russische diplomaten het land uit gezet en het Russische consulaat in Seattle gesloten. Ook Engeland en een aantal Europese landen hebben Russische diplomaten naar huis gestuurd. Daarop deed Rusland precies hetzelfde: Voor iedere weggestuurde diplomaat stuurden zijn een diplomaat naar huis en ze sloten het Amerikaanse consulaat in Sint Petersburg. En Rusland eist nu dat de Engelsen bewijzen dat zij onschuldig zijn aan de vergiftiging van Skripal en zijn dochter, die immers de Russische nationaliteit hebben. Overigens zijn beiden nog in leven…
In Rusland begint men genoeg te krijgen van deze kinderachtige en doorzichtige politiek. Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, nam op de Russische prime time tv bepaald geen blad voor de mond. Zij is mooi, integer, intelligent en fel, zij laat zich beslist niet de mond snoeren. Het is een genot om naar deze vrouw te luisteren. Aanbevolen voor tv-regisseurs die denken dat politiek te saai en te moeilijk is voor de verwende beeldbuis-consument. Speciaal aanbevolen voor feministen die op zoek zijn naar een rolmodel!
“We’re Not Going to Participate in the Madness” – Zakharova Says RF Will Retaliate, But Keep it Sane duurt 26 minuten.
Wat een verschil met ons NOS-journaal, met “De Wereld Draait Door” en andere opinie-programma’s. De journalistiek in ons “vrije en democratische landje” is afgegleden naar het Peter R. de Vries niveau! De waarheid doet niet langer ter zake, de kijkcijfers bepalen de winstmarge en de propaganda vliegt laag over. In de volgende aflevering van Weltschmerz interviewt Stan van Houcke emeritus professor Karel van Wolferen. Stan van Houcke was ooit journalist voor de VPRO en Karel van Wolferen was ooit buitenlandjournalist voor het NRC in het verre oosten. Beiden weten wat er de laatste decennia is veranderd in de journalistiek en de media. Deze verandering voltrok zich geleidelijk, het was een langzaam afglijden tot het nulpunt was bereikt. Zelf heb ik op dat moment mijn tv en radio opgezegd. Het nieuws op internet is nou eenmaal veel interessanter dan al die domme propaganda.
Onbeteugelde macht, vermorzeld kritisch vermogen (1); Stan van Houcke en Karel van Wolferen duurt 58 minuten.
Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Karel van Wolferen en Stan van Houcke: MAD is terug”

Reacties

 1. Appeal for Gaza March.
  "Dear Friends .

  Me and Media production Team are working on a strong and great documentary film about the Great March of Return in #Gaza , We have everything expected the Bulletproofs So we are in need for 3 bulletproofs for the team .
  The bulletproofs are needed by the coming Friday.
  If anyone interested to help us and buying us the 3 bulletproofs we would appreciate this and documentary will be so powerful.
  What is the most dangerous job in Gaza right now? Being a journalist covering this story.
  Last Friday, March 30th, on Passover eve, Palestinians in Gaza Strip went out in the biggest non-violent march in living memory. After suffering a decade of deadly blockades on land and sea, three wars and the destruction of basic services for power and sewerage, 30,000 brave Gazans gathered to say NO MORE, they had had enough.


  Journalists like me went out with camera and crew to be there, to witness to the world my people’s struggle for freedom. It was Passover and I knew another Exodus story was about to begin. But the question deep inside me was not, “Will I get the story? But “Will I get out alive?” I tried to forget that until I heard myself end my broadcast last Friday night with “ If I am alive tomorrow, watch my feed. If not, tell the world my dying message- Gazans love peace.”
  https://www.launchgood.com/project/appeal_for_gaza_march#!/

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…