vrijdag 9 maart 2018

Willy van Damme


Syrië–Hallo, met wie spreek ik?

Een van de opmerkelijke aspecten van de oorlog tegen Syrië is buiten het gebruik van die tienduizenden buitenlandse jihadisten vooral de aanwezigheid van de modernste digitale communicatietechnologie. Het gebruik van Skype, Facebook, Twitter, Messenger en Instagram zijn er courante praktijk. Zeker door die jihadisten. Ze werden er duidelijk vooraf door westerse specialisten in opgeleid.
Media trainingen
Experts die ook zorgen voor al het nodige materiaal. Jorn De Cock, correspondent in Libanon voor De Standaard, en zijn echtgenote pronkten zelfs met het feit dat zij in Libanon opleiding gaven aan die ‘vrijheidsstrijders’.
Zie maar bijvoorbeeld ook eens naar het foto- en videomateriaal welke ISIS op zeker ogenblik leverde. Het was van een zeer hoge kwaliteit, geen spul afkomstig van wat getikte extremisten maar het werk van topprofessionals. Met als vraag waar men het echt maakte.
ISIS in Yarmouk - Onthoofdingen Hamasleden - 3 april 2015
Het van ISIS afkomstige beeldmateriaal was van een zeer hoge kwaliteit en werd vermoedelijk elders gemaakt door echte specialisten. In de VS, Qatar of London?
Bovendien kwam daar na verloop van tijd nog het totale isolement van die jihadistische groepen bij. Legio waren het aantal westerse journalisten die ongeveer vanaf midden 2012, toen de opstand al feitelijk mislukt was, het slachtoffer werden van ontvoeringen door die salafistische terreurgroepen of er door gedood werden. Overduidelijk een bewuste en succesvolle strategie van die jihadisten want journalisten bleven uit schrik weg.
Waarom? In wezen had dit voor die salafisten alleen grote voordelen. Voorheen immers hadden zij de informatiestroom richting de westerse media niet geheel onder controle. Er was immers steeds het risico dat een of andere freelancer als een soort los kanon zou berichten en bewijzen dat die zogenaamde vrijheidsstrijders slechts een stel door de CIA betaalde plunderaars, psychopaten en moordenaars waren. Mensen zonder moraal.
En dit moest vermeden worden. Het gevolg is dat tegenwoordig alle contacten tussen die terreurgroepen en de buitenwereld verlopen via die nieuwe digitale media. En dat is een voor al Qaeda & company prachtige uitvinding.
Wie is er exact aan de lijn?
Wil een krant of televisiestation een sfeerbeeld van ter plaatse hebben dan zijn er de door die groepen geleverde foto’s en video’s. Geen toeval bijvoorbeeld dat de door de Britse veiligheidsdiensten opgerichte Witte Helmen allen een helm met erop een camera als standaarduitrusting hebben. En wil een krant of televisiejournaal een man uit bijvoorbeeld Oost-Ghouta spreken dan is er Skype.
Witte Helmen & jihadisten - Augustus 2016
De vermoedelijk door de Britse geheime dienst MI6 opgerichte Witte Helmen hebben als standaard een witte helm met een camera er op. Geen toeval maar een door de Britse en Amerikaanse pr-bureaus uitgekiende mediastrategie.
De controle op de informatie vanuit die door jihadisten bezette gebieden is dus praktisch 100%. Een droom voor die terroristen en hun westerse financiers. Trouwens hoe geraakt men op die redacties aan de adresgegeven van die willige informanten. Gevonden in het telefoonboek van Idlib? Ongetwijfeld echter gekregen van een vriendelijke bron. Een infiltrant van de CIA? En dat zal die je zeker niet verklappen.
Want wie heeft in Oost-Ghouta elektriciteit en een computer met Skype en wifi? Slechts enkelen natuurlijk. En bovendien kan men er gif op nemen dat die allen door al Qaeda en haar vrienden gekend zijn.
En wie via Skype op televisie kwaad spreekt over bijvoorbeeld het Leger van de Islam riskeert zijn leven. Men zal trouwens zeker geen elektriciteit meer krijgen of wifi. Want elektriciteit komt er in die gebieden alleen van generatoren en die hebben brandstof nodig. En wie heeft geld voor een generator en brandstof? Zeker niet Mohammed of Abdoelah modaal.
Kinderen met nepbloed
Het is echter vermoedelijk nog veel erger. Men belt wel via Skype naar iemand maar wie is dat? En waar verblijft die? Die persoon kan wel zeggen dat hij vanuit Douma belt, fotograaf of dokter is en Abdoella Zain heet. Maar is dat wel zo?
Men kan evengoed met iemand in Qatar, Washington of London bellen die werkt voor MI5, de Mossad of de CIA. Wie zal het zeggen? Zeker niet diegene die aan het woord komt of foto’s en video’s levert. En controle is gewoon onmogelijk.
Bovendien is er het al even grote probleem van het foto- en videomateriaal. Niemand kan controleren of die beelden die de VRT of NOS gebruikt wel komen van bijvoorbeeld Oost-Ghouta of Idlib. Een effectieve controle is ook hier niet mogelijk.
Witte Helmen met foto's kind - Russische bombardementen
Een typisch voorbeeld van vervalst fotomateriaal welke door de Witte Helmen hergebruikt werd. Een courante praktijk in deze oorlog. De Russen waren maar op 30 september 2015 beginnen bombarderen. Maar de Britten wilden al vanaf dag 1  naar Rusland met modder kunnen gooien en dus recycleerde men dan maar vlug vlug die foto. Tot een slimmerik het ontdekte. Pech. Toch mooi die kinderen niet!
Geweten is dat veel fotomateriaal vals is en komt uit andere conflictgebieden of met fotoshop werd bewerkt. Zo rolde men in Egypte een filmstudio op waar men kinderen met nepbloed besmeurde en dan filmde. Made in Oost-Ghouta of was het Aleppo? !
Het hermetisch afsluiten voor journalisten van de provincies Idlib en Daraa bij de Jordaanse grens is dan ook geen toeval maar een bewust beleid van de VS om zo een absoluut mogelijke controle te hebben over de informatiestromen naar de westerse media en zo het voorgelogen publiek. Geniaal feitelijk. Zeker daar onze massamedia toch zo onkritisch zijn als maar mogelijk is en alles wat al Qaeda aanlevert opnemen voor waar. Zonder vragen!
Willy Van Damme
NASCHRIFT
Een regelmatige lezer van deze blog stuurde mij per email vannacht de volgende reactie:
VRT nieuws gezien over Ghouta? Daarin kwam een inwoner van Ghouta aan het woord. Ene Wael Al-Tawil. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/08/-wie-niet-gelooft-wat-in-ghouta-gebeurt–mag-hier-altijd-zelf-ee/
“Eén van hen is Wael Al-Tawil, een 21-jarige fotograaf die in het stadje Douma woont. Met zijn fototoestel probeert hij de gruwel van de oorlog aan de wereld te laten zien”Ik heb die knul eens gegoogeld.
Zijn Twitter account is interessant. https://mobile.twitter.com/foxwael12 . Zover ik zie tot mei 2017 twitterde die kerel bijna uitsluitend over Amerikaanse politiek. (Sporadisch Europa, Syrische vluchtelingen of iets over oorlog in Syrië, maar echt zelden – het grootste deel Amerikaanse politiek, cultuur, fait divers).
Ofwel bevond die knul zich voor mei 2017 niet in Ghouta, ofwel had die daar een luizenleventje. Mij maak je niet wijs dat indien je moet zien te overleven, je dan de Amerikaanse politiek opvolgt zoals deze deed.
Hier is een geurtje aan.
P.
Antwoord:
Ik heb dat dan ook eens bekeken en wat ik vermoede wordt door dit verhaal dacht ik wel bewezen. Die man toonde geen enkele interesse voor de toestand in Syrië en Douma of Assad en dan plots dit. Zijn laatste niet-Syrische post is die van 16 maart 2017 met een foto van Maxine Waters, een in het buitenland bijna onbekende Democratische volksvertegenwoordigster uit Californië die zich uitlaat over Trump.
Wael al Tawil - 1
Een vermeende foto van onze fotograaf Wael al Tawil die hij op 26 april 2017 zelf op Twitter zet. Nog diezelfde dag plaatst hij via instagram een eerste serie foto’s van wat dan Oost-Ghouta moet zijn. Hij zou in oorlogsgebied zitten en dus zonder elektriciteit, telecommunicatie, verwarming en drinkwater. Maar kijk hoe net die man er uitziet, fris geschoren, nette kledij en een fototoestel waarop geen enkel schrammetje zichtbaar is. Zijn wasmachine werkt dus.
Ook is er bijvoorbeeld geraas over Uber in Seattle, enzovoort. Je krijgt ook dagelijks tweets over allerlei pietluttige details betreffende de VS zoals over het feit dat leerlingen in de VS cursief schrijven moeten leren.
En dan plots na 16 maart krijgt je de eerste Syrische tweet met een ordinaire sfeerfoto en dan begint het verhaal van Douma. Ook verschijnt hij plots ook op Instagram met allerlei foto’s, naar hij stelt uit Douma. Essentieel echter pas op 20 september 2017, daarvoor zijn het eerder foto’s van de natuur of wat men kan omschrijven als kunstfoto’s.
Merkwaardig is dat het gesprek op de VRT met onze fotograaf exclusief in het Arabisch was en gevoerd werd door de VRT medewerker Majd Khalifeh. Het twitteraccount van Wael al Tawil toont echter aan dat de man perfect Engels kan schrijven en ook tot april 2017 alleen Engels gebruikt en dus ook geen interesse toont voor Syrië.
Waarom dan een gesprek in het Arabisch voeren als de man perfect Engels kan spreken. Om zijn verhaal geloofwaardig te makenIk denk het. Zijn twitteraccount heet trouwens foxwael12. En fox is toch een Engels woord dacht ik. Enige voorzichtigheid met het bronnenmateriaal is bij de VRT blijkbaar niet merkbaar..
Vermoedelijk woont die man dan ook niet in Douma maar ergens in de VS. Het gebied is al sinds 2016 geheel omsingeld en alleen via door die salafistische groepen gecontroleerde smokkeltunnels bereikbaar. Het is de enige logische verklaring voor de inhoud van zijn twitteraccount. En ja, over de aanwezigheid van al Qaeda en hun mogelijks vervalst foto- en videomateriaal zweeg hij. Natuurlijk.
Willy Van Damme

Geen opmerkingen: