donderdag 22 maart 2018

Willy van Damme

Boekvoorstelling nepnieuws

Met de nieuwe onthullingen rond Facebook, Cambridge Analytica, Steve Bannon en de uiterst conservatieve Amerikaanse miljardairsfamilie van Robert Mercer komt het verhaal van nepnieuws opnieuw op de voorgrond. Nu blijkt dat het verspreiden van nepverhalen via sociale media zich vooral in de VS situeert en in die kringen die de wereld willen kneden volgens hun normen en waarden. Een schokkend verhaal dat angst aanjaagt. 
Niets nieuws onder de zon
Niet dat nepnieuws een hedendaags fenomeen is. Kenners van de moderne Europese geschiedenis zullen zich zeker de door de Pruisische kanselier Otto von Bismarck gemanipuleerde van 1870 daterende telegram de Emser Depeche herinneren. 
Die betrof de ruzie tussen het Pruisen van koning Wilhelm I en zijn kanselier Otto von Bismarck met Frankrijk rond de troonsopvolging in Spanje. Hier wou Pruisen een familielid van Wilhelm I op de troon plaatsen en zo de omsingeling van Frankrijk realiseren. 
Waarop Frankrijk steigerde. Wilhelm I stuurde dan via Bismarck een telegram naar Parijs die echter eerst door Bismarck werd aangepast om hem meer brutaal te doen overkomen en een oorlog uit te lokken. 
Waarbij von Bismarck de gemanipuleerde inhoud naar de pers lekte om Frankrijk zo nog extra te provoceren. De man wou immers via een oorlog met Frankrijk een oppermachtig Duits rijk creëren. Voorheen had hij immers Oostenrijk-Hongarije verslagen.
Met als gevolg dat de Fransen enkele dagen later Pruisen inderdaad de oorlog verklaarden. Met honderdduizenden doden en een zeer zware Franse nederlaag tot gevolg en resulterend in de al lang door Bismarck nagestreefde Duitse eenmaking. 
Nepnieuws is dus niet nieuw maar al eeuwen oud. Alleen gebeurt het nu dankzij de moderne technologie met het internet en de zogenaamde sociale media duizendmaal gesofisticeerder, veel beter doordacht en massaler.
Hoe werkt de misleiding nu
Hoe de pers tegenwoordig werkt en welke rol nepnieuws daarbij speelt is een maatschappelijk uiterst belangrijke kwestie. In hoeverre en tot op welke hoogte wordt de bevolking via leugens, verdraaiingen en halve waarheden om de tuin geleid en desnoods richting oorlog? Een remake van 1870?
image
Daarover gaat het boek dat sinds deze maand bij de uitgeverij De Blauwe Tijger is verschenen. Het is een bundel essays over de zaak geschreven door journalisten en academici met o.m. aandacht voor de Amerikaanse invloed op onze media, de kwestie van Syrië en hoe de massamedia dit aanpakt en de persmanipulaties rond het dossier van de boven Oekraïne neergeschoten Maleisische Boeing MH17. Een Nederlands trauma.
Het wil aantonen dat de politieke en economische elites de voornaamste producenten zijn van dit nepnieuws. Waarbij de media gewoon als hun doorgeefluik fungeren en amper of geen kritische zin tonen.
Nieuwspoort
De auteurs zijn: Peter Burger en Alexander Pleijter (Universiteit Leiden), Cees Hamelink (Universiteit van Amsterdam), Tabe Bergman (Xi'an Jiaotong-Liverpool University), Stan van Houcke (oud-VPRO-radiomaker), Arnold Karskens, Willy Van Damme (freelance journalist en blogger), Marcel van den Berg (MH17-blogger), Eric van de Beek (redacteur Novini) en Tom Zwitser (filosoof en uitgever). 
Het boek wordt morgen vrijdag om 18 uur door enkele van de auteurs voorgesteld in Nieuwspoort in Den Haag. Waarbij de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) en de Russische ambassadeur voor Nederland Alexander Sjoelgin beloofden aanwezig te zijn en men hen een exemplaar van het boek zal overhandigen.. 
Ook de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra, NOS hoofdredacteur Marcel Gelauff en voorzitter Gijs van Beuzekom van de NPO-werkgroep Journalistiek kregen een uitnodiging maar bedankten.
Het boek is te verkrijgen in de boekhandels in België en Nederland en kost 19.50 euro. De titel is ‘Nepnieuws explosie – Desinformatie in de Nederlandse media’. De redactie was het werk van Eric van den Berg en Tabe Bergman.
Uiteraard komt in het stuk over de media en de Syrische oorlog ook de Belgische en internationale pers waaronder Reuters ter sprake. Wie de voordracht wenst bij te wonen dient zich wel vooraf bij de uitgeverij De Blauwe Tijger aan te melden.
Vrijdag 23 maart te 18 uur, Mediacentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.
Willy Van Damme
Willy Van Damme | 22 March 2018 at 13:06 | Categories: BoekbesprekingenMedia - Opinie | URL: https://wp.me/pgSxv-3JV
Comment   See all comments   Like

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...