vrijdag 16 maart 2018

Racisme van Politiek Links

Racisme is levend, ook bij ‘links’

Lijsttrekker Nourdin el-Ouali van NIDA tijdens een debat in de Rotterdamse gemeenteraad. Hij kan nog zo vaak zeggen dat hij een volbloed Rotterdammer is, in de ogen van velen blijft hij ‘vreemdeling’.OPINIE
Lijsttrekker Nourdin el-Ouali van NIDA tijdens een debat in de Rotterdamse gemeenteraad. Hij kan nog zo vaak zeggen dat hij een volbloed Rotterdammer is, in de ogen van velen blijft hij ‘vreemdeling’. | beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

De snelheid waarmee de islamitische partij NIDA in Rotterdam uit het progressief akkoord werd geknikkerd, is verdacht.
De aanleiding voor de linkse partijen in Rotterdam om met NIDA te breken, was één tweet, uit 2014 nog wel. Daarin vergeleek de partij Israël met ISIS. Een provocatieve en onheuse vergelijking, natuurlijk. Maar als ik me verplaats in hoe een moslim in 2014 de Gaza-oorlog moet hebben ervaren, begrijp ik deze provocatie wel. Een maand voordat NIDA deze tweet plaatste, had Israël vier spelende Palestijnse jongens bestookt met granaten. De beelden van jongetjes die rennen voor hun leven, vlak voordat ze gedood worden, waren huiveringwekkend.
Daarnaast – om maar iets te noemen – is van Israël bekend dat het wit fosfor heeft gebruikt in de strijd in Gaza. Dat chemisch middel zorgt voor verschrikkelijke verwondingen.
Voor mij is het al verschrikkelijk om hiervan kennis te nemen. Maar als het ook nog eens je geloofsbroeders zijn die getroffen worden, dan komt er een extra emotie bij. Dat weten christenen ook; die voelen precies diezelfde emotie als ze nieuws over christenvervolging horen.
In die context vergeleek NIDA Israël met ISIS. Met de provocerende vraag: is het aan gruzelementen blazen van spelende kinderen minder erg dan het onthoofden van mensen?

geen antisemitisme

De tweet van NIDA is een bizarre overdrijving, een hyperbool, waarmee je het eens of oneens kunt zijn. Maar – zoals Stefan Paas op Twitter terecht constateerde – antisemitisme is het niet.
Mijn conclusie is dat in de reacties racisme in het spel is. Kijk hoe anders Forum voor Democratie wordt behandeld. Er circuleren tweets van de Amsterdamse lijsttrekker Annabel Nanninga, die stellen dat je ‘meteen zin hebt om Joden te vergassen’ als je Mein Kampf leest. Satire? Ironie? Wellicht. In een specifieke context geschreven? Vast. Paas vindt deze tweets ‘best antisemitisch’. Ik ook.
Bij de tweet van NIDA hoor je mensen – ook christenen – direct oordelen dat nu eindelijk de aap uit de mouw komt. Eén tweet zou ineens aantonen dat deze progressieve partij fundamentalistisch-religieus, antidemocratisch, antisemitisch is.
Intussen heeft in datzelfde Rotterdam FvD een bondgenootschap met Leefbaar Rotterdam. Niemand spreekt Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans aan op de uitlatingen van Nanninga – of van haar partijgenoten Baudet, Hiddema of Ramautarsing. De snelheid waarmee op basis van die ene tweet uit 2014, onder druk van de landelijke toppen van PvdA en GroenLinks, de samenwerking met NIDA klapte – dat is niets anders dan racisme. Helaas.

‘moslimpartij’

NIDA wordt consequent een ‘moslimpartij’ genoemd, een ‘migrantenpartij’ of ‘allochtonenbeweging’. Hoe vaak lijsttrekker Nourdin el-Ouali er ook op mag wijzen een volbloed Rotterdammer te zijn, in de ogen van velen blijft hij ‘vreemdeling’.
Als autochtoon kun je fout op fout stapelen en de schokkendste dingen zeggen. Men zal je vergeven. Als Nederlander met niet-westerse roots mag je na één onwelgevallige uitlating meteen je biezen pakken. En het is breder dan dit ene voorbeeld. Laatst nog slingerde een Telegraaf-journalist de roddel de wereld in dat hij Denk-leider Tunahan Kuzu braakgeluiden had horen maken toen SGP-leider Kees van der Staaij tijdens een debat aan het woord kwam. Hij leverde geen bewijs. Toch nam zelfs het Reformatorisch Dagblad het bericht over, met de bizarre opmerking: ‘Viel de kebab soms verkeerd?’
Of neem de stress die GroenLinks beving toen in 2016 een raadslid sympathie voor Erdogans AKP uitsprak. Half rechts Nederland sympathiseert met Putin, maar als een Turkse Nederlander iets vriendelijks zegt over Erdogan, is iedereen van de kook.
Of neem de gretigheid waarmee we bij elk stuntelig optreden van Kuzu concluderen: zie je wel, ‘zij’ zijn even erg als de PVV. Lees de programma’s van Denk en NIDA eens. Vergelijk ze met de bagger die Wilders’ partij promoot en durf dan die bewering te herhalen. Ook hier vertroebelt racisme onze beoordeling.

dwars zijn

De kern is: we accepteren allochtonen als ze met ons meedoen. Als ze onze gevestigde politieke partijen helpen de Turks- of Marokkaans-Nederlandse stem binnen te slepen. ­PvdA’ers Aboutaleb en Marcouch spreken harde woorden over mislukte integratie (‘anders rot je maar op!’). Dan mag je meedoen. Maar wanneer je als allochtoon echt je eigen weg gaat, als je niet alleen wilt meedoen, maar ook tegen de breed heersende opinie wilt ingaan, dan blijkt onze samenleving keihard. Zo dwars zijn – dat ‘mogen’ alleen autochtone Nederlanders. Zoals ik. 

https://www.nd.nl/nieuws/opinie/racisme-is-levend-ook-bij-links.2961918.lynkx?s=-xoBSyYYoyjhK2wKAtoEbw%3D%3D

Geen opmerkingen:

Sonja van den Ende over Syrië: A Must Read

Pater Frans van der Lugt is vermoord door de zogenaamde oppositie, niet door Assad, zoals de Nederlandse regering claimt! DONEER EN STEU...