DELEN
MH17

Deze bijdrage gaat over dat wat Eva Cukier, en Steven Derix, in NRC van afgelopen vrijdag de ‘informatieoorlog’ noemden.

In hun beleving is het een typisch Russische strategie om hoe dan ook keihard te blijven ontkennen, zelfs al ligt het ‘Onomstotelijke Bewijs‘ er. Ironisch genoeg gebruikte NRC die aanhalingstekens ook op haar voorpagina van afgelopen woensdag in de kop boven het artikel over Mh-17, waarmee toch wordt gesuggereerd dat er een verschil is tussen wat een aanklager presenteert, en wat juridisch en maatschappelijk wordt beschouwd als ‘onomstotelijk‘. Zelfs dan duiken er met de regelmaat van de klok zaken op waarbij blijkt dat mensen tientallen jaren onschuldig in de gevangenis zaten. ‘Nieuw Bewijs‘, meestal DNA, of de bekentenis van een ander op zijn sterfbed, werpt dan ineens een ander licht op de zaak. En ineens hebben we het dan over een ‘gerechtelijke dwaling‘. Ook in Nederland geen onbekend fenomeen.

NRC gaat te ver

Maar Eva en Steven gaan verder dan MH-17. Véél verder. Ze gaan zelfs  ver. Véél te ver. Maar het zal het gros van hun opgezweepte lezertjes niet opvallen, omdat die alleen de westerse MSM lezen en kijken. In het midden van het artikel treffen we een ‘quote‘ aan van ene ‘James Sherr‘, van de Atlantische denktank ‘Chatham House‘. ‘Als je flagrante leugens maar blijft herhalen, gaan mensen ze toch geloven‘. Het lijkt meer inspiratie voor die twee, dan kritiek. Bovendien is het geen originele observatie, want het is ontleend aan ‘Mein Kampf‘, waarin Hitler over de ‘Grote Leugen‘ schreef, waar ‘de Joden‘ zich van bedienden. Een interessante overeenkomst in dit verband. Temeer daar voor Hitler ‘de Joden‘ en ‘de Sovjets‘, en dus ‘de Russen‘, één pot nat waren. De geschiedenis herhaalt zich……..?

Zelf geloven ze als enige de waarheid te kennen

Of Eva en Steven zelf geloven wat ze schrijven, of dat ze wel beter weten, kan ik niet beoordelen. Maar concreet hebben ze het, behalve over MH-17, over de Krim, het Syrische voedselkonvooi, en de kwestie van het dopinggebruik door Russische sporters. Over elk van die onderwerpen heb ik hier al vrij uitvoerig geschreven, en dat ga ik niet nog eens dunnetjes overdoen.
Maar ontkent Poetin dat Rusland betrokken was bij de overgang van de Krim naar de Russische Federatie? Nee. Dat heeft hij zonder terughoudendheid toegegeven. De beslissing daartoe werd genomen daags na de geslaagde coup van ‘Team Nuland‘, waardoor een door mevrouw Nuland uitgezochte junta de macht overnam in Oekraïne. En ook daar is overvloedig bewijs voor. Maar daar zul je Eva, die in 2015 een jaar lang in Oekraïne verbleef, en haar collega Steven, niet over horen.

Als het maar tegen Poetin is

Ontkent Poetin dat een chef van het bureau dat diende toe te zien op dopinggebruik zelf de ‘spin in het web‘ was van een omvangrijk dopingschandaal? Nee. Integendeel! Ze willen hem graag berechten, maar na onthullingen in de Duitse pers werd de grond hem te heet onder de voeten, en vluchtte hij naar de Verenigde Staten. Daar bood men hem immuniteit aan, en een ‘nieuw leven‘, in ruil voor beschuldigingen aan het adres van Poetin. Waarop het Kremlin hem er van beschuldigde zijn drugs uit de Verenigde Staten te hebben gekregen. Zelfs het IOC meende dat het hele gedoe niks met sport te maken had, maar alles met politiek. En dan heb je aan Eva en Steven goede krachten!

Geen bewijs

Ontkent Rusland dat het dat voedselkonvooi bij Aleppo heeft aangevallen? Ja. En op goede gronden, want zelfs het duo Eva en Steven komen niet verder met hun ‘bewijs‘ dan dat er ergens in de omgeving twee Russische gevechtsvliegtuigen zouden hebben gevlogen. Iets wat ‘de Russen‘ ontkennen. En het westen schijnt het zelf ook niet zo goed te weten. Maar ‘de Russen‘ zagen wel een Amerikaanse ‘drone rond die tijd, die was opgestegen uit Incirlik. En een wapendeskundige meent in een vuurbal op één van de YouTube filmpjes het typische patroon te herkennen van een ‘Hellfire‘ raket. Wat ook de afwezigheid van inslagkraters en grote fysieke destructie verklaart. Daarnaast was er nog een ‘Witte Helm‘ die, speciaal voor ‘Bellingcat‘, ergens stukken van een Russische bom opdook, en die tussen enkele dozen neerlegde, die overigens volledig intact waren na de bominslag, wat echter voor ‘Bellingcat‘ allemaal niks uitmaakt. En voor Eva en Steven ook niet.

The west is the best

Het intrigerende is, dat ‘de Russen‘ dus niet ontkennen, maar een andere ‘lezing‘ hebben. Of, zoals in het geval van de Krim, nog even wachten met bekennen, tot de kritische fase achter de rug is, en de burgerbevolking weer veilig adem kan halen, omdat Porochenko en zijn neo-nazi’s de toegang is versperd. Om daarna juist ‘ongegeneerd‘ de dialoog te zoeken, en hun handelswijze toe te lichten. Andere koek dan de NSA-afluisterpraktijken; de bedrijfs- en commerciële spionage door de ‘Five Eyes‘, gericht tegen bondgenoten; de ‘Extraordinary Rendition‘; de Geheime gevangenissen; de ‘28 pagina’s‘; de ‘Weapons of Mass Destruction‘; het martelen; de ‘extrajudicial killings‘ middels aanvallen met ‘drones‘; de steun aan ISIS en Al Qaida; het regelen van ‘ontheffingen‘ voor westerse sporters via hun vrienden bij WADA, en ga zo maar door. Die dingen worden niet zozeer ontkend, maar domweg doodgezwegen of afgedekt. Of weggepropt in een hoekje met ‘opmerkelijk nieuws’.

Droom maar lekker door NRC

Net als de Amerikaanse auteur Paul Rosenberg, valt het mij op hoeveel ‘conspiracy theories‘ er uit komen. En ook ik schreef al over de slimme wijze waarop daar door westerse propaganda-producenten gebruik van wordt gemaakt, omdat net iets teveel mensen gewoon voor zoete koek slikken wat mensen als Eva en Steven uit hun toetsenbord laten vloeien. Maar goed, de ‘Grote Leugen‘ waar de Joden zich voor de Tweede Wereldoorlog van bedienden is terug. Ook bij Eva en Steven, die het ‘Molotov-von Ribbentrop‘-pact er nog even bij haalden voor de gelegenheid. De Sovjet-response op het ‘Peace-in-our-Time‘-akkoord tussen het Verenigde Koninkrijk en Hitler-Duitsland, waardoor de Sovjets wisten dat ze er alleen voor zouden staan als Duitsland op de deur kwam kloppen. En dat Hitler zou komen kloppen, dat was zeker. ‘Mein Kampf‘ stond vol met dromen over de expansie in oostelijke richting, zoals de dromen van de NAVO, Eva en Steven nu.