zaterdag 17 maart 2018

Bas Heijne, NRC's Amerika Trol


Onderstaande column is geschreven door dezelfde Bas Heijne die als opiniemaker van NRC Handelsblad al op 21 juli 2014, dus vijf dagen na het neerstorten van de MH17, zonder ook maar over één bewijs te beschikken,  op hoge toon Rusland de schuld gaf van ‘[d]e terreurdaad met het vliegtuig van Malaysia Airlines' en dat daarom 'het moment' was aangebroken 'voor Nederland om eens te stoppen met zijn knuffelhouding tegenover Rusland,’ terwijl hij vier dagen na de tragedie, namelijk op de dag dat hij dit op zijn tekstverwerker schreef, over geen enkel bewijs beschikte wie de daders waren. Maar omdat de hetze tegen ‘Poetin’ in de Nederlandse mainstream-media ruimschoots vóór het neerstorten van de MH17 was begonnen, blies ook Heijne braaf zijn partijtje mee, en eiste hij als opiniemaker op martiale toon dat hier ogenblikkelijk stappen tegen Rusland zouden moeten worden genomen.  Zonder enige rationele distantie bespeelde hij ook toen in een staat van grote opwinding de anti-Russische ressentimenten door te stellen: Nederland is een klein land, dus de afschuwelijke dood van 193 landgenoten bij de aanslag op vlucht MH17 zal jarenlang zijn weerslag hebben in de Nederlandse samenleving, misschien wel heel veel jaren. Zo veel mensen staan in een directe relatie met de slachtoffers of hun familieleden; een aantal vrienden van mij hebben een goede vriend of kennis verloren. De afgelopen dagen vulden de sociale media zich met uitroepen van ongeloof, rauw verdriet en hartverscheurende getuigenissen van verlies, vriendschap en liefde. Dit is een nationale tragedie. 

Toch klonk de eerste reactie van de regering op deze terreurdaad erg voorzichtig of zelfs vreemd gedempt. De minister-president weigerde zich te laten verleiden tot speculaties over de daders en sprak slechts van een reusachtige ‘ramp.’ Eerst moesten alle feiten bekend zijn, sprak hij — in zijn geval een bekend refrein.

https://www.nrc.nl/nieuws/2014/07/22/tijd-dat-nederland-stopt-met-het-knuffelen-van-rus-1403399-a46987

Welnu, opnieuw zonder enig concreet bewijs stelt Heijne vandaag in zijn krant: 


Trol"We maken het ze natuurlijk ook wel een beetje gemakkelijk.” Wat? Wie? De Russen, natuurlijk. Volgens de directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD Onno Eichelsheim spelen wij Poetin zelf in de kaart: „We zijn natuurlijk in Europa op dit moment populistisch.”
De MIVD-man zegt het in de documentaire Schimmenspel, maandag op NPO2. Wat ons verscheurt, de tegenstellingen die breuklijnen door de samenleving trekken, wordt door Rusland, wereldkampioen valsspelen, aangewakkerd. Zoals daar zijn: moslims, asielzoekers, de kloof tussen elite en volk, de weerzin tegen Brussel.
Eichelsheim: „Als je daar scheuring en reuring in kan krijgen, heb je in ieder geval bewerkstelligd dat je de stabiliteit van delen van Europa of instituties kunt ondermijnen. Ik denk dat er op die manier naar gekeken wordt vanuit de Russische Federatie: de kans pakken en die gebruiken.”
Geen bijval voor Eichelsheim vanuit de politiek. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: „Er worden steeds meer berichten verspreid dat de Russen eraan komen, maar we willen een concrete onderbouwing van de regering.” GroenLinkser Liesbeth van Tongeren vroeg zich af of het om een campagne gaat om het budget van de MIVD uit te breiden.
Russofobie! Een betere illustratie van zijn woorden kan de MIVD-directeur zich niet wensen. Er is een berg aan bewijs van Russische pogingen tot inmenging en provocatie in westerse democratieën – sorry, Sadet Karabulut, concreter dan een dubbele moordaanslag met gifgas op Brits grondgebied wordt het niet. Maar meteen richt men zich op de dubieuze motieven van Eichelsheim.
Russofobie-roepers houden niet op te onderstrepen dat de inmenging van Rusland overschat wordt, dat werkelijk alles in de schoenen van Poetin wordt geschoven. De effecten van Russisch gestook worden zwaar overdreven, joh, zoveel invloed hebben die Kremlintrollen niet. Vervolgens is de omkering al snel gemaakt: Poetin wordt door onze perfide machthebbers ten onrechte afgeschilderd als een boeman! Zijzelf en de slinkse media zijn de ware hetzers.
Dat past perfect in een scenario waarbij zowel een bepaald soort oud-links als nieuw-rechts zich thuis voelt. Voor de eerste groep is het Westen altijd de grootste boeman en dus kan Poetin niet anders dan een slachtoffer van huichelachtig westers imperialisme zijn. Het is allemaal zelfverdediging. Voor de tweede groep is het Westen zwak, feminien, en hopeloos homeopathisch verdund – en smacht men naar een sterke, masculiene leider. Dat is niet Alexander Pechtold. 
Afkeer van onze eigen zwakke politieke elite leidt dan tot een perverse vergoelijking van het Russische gestook. Halbe Zijlstra liegt toch ook? Precies zoals Poetin het wil.
De waarheid is dat steeds meer mensen gewoon Poetin willen. In de Verenigde Staten gaat de hele dag over collusion tussen Trump en de Russen voor de verkiezingen. Belangrijker is dat Poetin en Trump gewoon eenzelfde blik op de wereld hebben. De Amerikaanse regering kondigde na de aanslag in Salisbury maatregelen af tegen Rusland. Van Trump zelf geen woord. Zijn electoraat bewondert Poetin, of haat Hillary – dat is inmiddels hetzelfde. 
In Engeland is er rumoer over de halfhartige reactie van Labour-leider Jeremy Corbyn op de hondsbrutale Russische aanslag in Salisbury. Corbyn waarschuwt voor „McCarthy-achtige” toestanden. Er zou geen ruimte meer zijn voor mensen die er anders over denken. Ook waarschuwde hij voor een nieuwe Koude Oorlog. Maar er is allang een oorlog aan de gang. Een psychologische oorlog.
Het kan best dat de directeur van de MIVD meer budget wil hebben. Doet er niet toe. Hij zegt namelijk niet dat Rusland onze stevige democratie ondermijnt, hij zegt dat wij onze democratie zelf laten ondermijnen. Wilders als nuttige idioot in de Doema, de talloze samenzweringstheorietjes tegen het officiële onderzoek van de aanslag op de MH17, het zijn allemaal symptomen. Deze week werd de zoveelste charlatan ontmaskerd die een valse getuigenis had afgelegd over het neerhalen van de MH17. Hij was daarvoor vanzelfsprekend innig omarmd door Russia Today en al die Nederlandse types die zo’n hekel aan Rutte hebben, dat ze snikkend Poetins voeten willen kussen. 
Dat heet patriottisme, tegenwoordig. 
Poetins trollen doen hun best de verdeeldheid aan te jagen, daar is geen twijfel over, maar de verdeeldheid, het gebrek aan standvastigheid is er al. Het is ons probleem. 
Zelf ben ik ook voor behoedzaamheid, maar ook voor vasthoudendheid. Onderzoek laat steeds opnieuw zien dat in westerse landen steeds minder mensen bereid zijn te strijden voor het behoud van democratie, voor de waarden en principes waarop onze samenleving rust. Onze zwakte is Poetins kracht.

Bas Heijne schrijft elke week een column op deze plaats.

Meer over Heijne als NAVO-Trol: https://stanvanhoucke.blogspot.nl/search?q=bas+heijne&updated-max=2016-12-02T16:50:00%2B01:00&max-results=20&start=1&by-date=false

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat Heijne zich geroepen voelt hieraan aandacht te schenken is op zich een goed teken; nl. dat het niet meer te negeren valt.

First they ignore you, ... etc. etc.

Gr. Arnoud

Ben zei

Wat is dit? Domheid, kwaadaardigheid, corruptie of iets anders?

Groeten, Ben

Ben zei

A chemist has brilliantly ripped to shreds a conspiracy theory about the poisoning of Sergei Skripal:
http://www.iflscience.com/chemistry/scientist-brilliantly-tears-conspiracy-theory-about-russian-spy-to-shreds/

Groeten, Ben

Ben zei

There is no excuse for this. Literally hundreds of mainstream media “journalists” have slavishly reproduced the propaganda phrase “of a type developed by Russia” without a single one of them every querying this rather odd wording, or why it is the government always uses that precise wording again and again and again.

It goes without saying that not a single mainstream media “journalist” has reported that fact either that until recently Porton Down believed that “novichoks” had probably never actually been synthesised successfully and that the OPCW has never banned them on the grounds that there was no evidence of their physical existence.
https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/03/on-not-being-refuted/

Groeten, Ben

Willem Willem zei

Heijne is niet in zijn eerste leugen gestikt, en ook nu weer niet. Heijne zegt:

'Onderzoek laat steeds opnieuw zien dat in westerse landen steeds minder mensen bereid zijn te strijden voor het behoud van democratie, voor de waarden en principes waarop onze samenleving rust'

Maar daar is helemaal niets van waar.

Onderzoek laat zien, waar je ook ter wereld bent, dat de overgrote meerderheid van de bevolking democratie de beste vorm van politiek besturen vindt; zie http://gallup-international.bg/en/Publications/2015/247-Global-Views-on-Democracy

Wel geloven steeds minder mensen dat ze in een democratie leven (zelfde Gallup poll van hierboven) en is het vertrouwen in MSM journalisten in binnen- en buitenland nogal laag.

Ik denk eerder dat Heijne bang is voor de 'trampling herd' en iets anders bedoelt met democratie dan de lezer, maar de definitie van Lippmann gebruikt:

Chomsky paraphrasing Walter Lippmann’s ideas about democracy

Now there are two "functions" in a democracy: The specialized class, the responsible men, carry out the executive function, which means they do the thinking and planning and understand the common interests. Then, there is the bewildered herd, and they have a function in democracy too. Their function in a democracy, [Lippmann] said, is to be "spectators," not participants in action. But they have more of a function r than that, because it’s a democracy. Occasionally they are allowed to lend their weight to one or another member of the specialized class. In other words, they’re allowed to say, "We want you to be our leader" or "We want you to be our leader." That’s because it’s a democracy and not a totalitarian state. That’s called an election. But once they’ve lent their weight to one or another member of the specialized class they’re supposed to sink back and become spectators of action, but not participants. That’s in a properly functioning democracy.

Secret U.S. Military Bases

AFRICA ,  CHINA ,  EUROPE ,  FRANCE ,  GERMANY ,  GREAT BRITAIN ,  INTERNATIONAL ,  ISRAEL ,  LATIN AMERICA ,  MIDDLE EAST ,  RUSSIA ,  SE...