zondag 25 februari 2018

Willy van Damme

New post on Willy Van Damme's Weblog

Syrië en Rusland–Het nepnieuws van De Standaard

by Willy Van Damme
Toch mooi die berichtgeving over Syrië en Rusland. Uw medewerkster baseert zich voor haar verhaal ‘Poetin heeft serieuze tik op zijn vingers gekregen’ over wat er gebeurde aan de Eufraat in de Syrische provincie Der Ezzor voor een groot deel op de berichtgeving van wat zij noemt de ‘Russische website Fontanka’. 
Nou, die heeft wel een Russisch webadres maar is verder zo Russisch als steak and kidney pie, Big Ben en de BBC. Brits dus. Maar dat weet mevrouw Corry Hancké zoals het bij De Standaard hoort netjes te verbergen. 
Verder leren we dat ene Jevgeni Progozjin, die ze dan voorstelt als een belangrijk zakenman, ook nog de kok is van die ‘gevaarlijke’ Poetin. Een man die een zakenimperium runt en tussendoor nog biefstukken bakt voor Poetin. Is dit een grap? Voor de rest is dit verhaal gebaseerd op niet nader genoemde Amerikaanse veiligheidsdiensten en Radio Free Europe. Wat min of meer hetzelfde is natuurlijk. 
Waar ze het niet over heeft is natuurlijk het niet te betwisten feit dat wat de VS ginds doet een zeer zware overtreding is van het internationaal recht en dus een oorlogsmisdaad is. Maar voor mevrouw Hancké is dat slechts een akkefietje niet waard te vermelden. Maar de misdaden van Poetin, Assad, enzovoort….. 
Wat mij verbaasd is dat zij zoals bij haar verhalen over de Krim ditmaal geen gebruik maakte van de waarheden vertelt door leden van de o.a. in Duitsland verboden salafistische terreurgroep Hizb Ut Tahrir. 
En dat De Standaard een boontje heeft voor salafistische terreurgroepen weten we dankzij de boeiende berichtgeving van Uw medewerker Jorn De Cock en zijn echtgenote. Dat al Qaeda in het belegerde Oost-Ghouta erg sterk staat en actief is lezen we in ‘Zeven jaar oorlog in Syrië’ dus niet. Ook dit wordt netjes en bewust aan de lezers weerhouden. 
Maar van de man die in zijn boek ‘Arabische lente’ Abdel Hakim Belhaj, topman van al Qaeda in Libië, een democraat noemde en de hemel in prees moeten we van niets verbaasd zijn. Trouwens, geeft het echtpaar nog steeds mediatraining aan die Syrische (sic) gematigde rebellen? 
En ja, Corry Hancké had het over nepnieuws. Daarin zijn zij, De Cock en De Standaard zonder twijfel specialisten in. Ze weten er alles van. 
Willy Van Damme 
Brief aan De Standaard betreffende de verhalen  van Corry Hancké en ‘Zeven jaar oorlog in Syrië’ van Jorn De Cock in De Standaard van 24/25 februari 2018. Typevoorbeelden van desinformatie of wat men tegenwoordig nepnieuws noemt.
Comment   See all comments   Like
Unsubscribe to no longer receive posts from Willy Van Damme's Weblog.
Change your email settings at Manage Subscriptions.

Geen opmerkingen:

Ian Buruma's Gebrek aan Logica 15

Symptomatisch voor Ian Buruma’s houding was zijn gedwongen ontslagname als hoofdredacteur van The   New York Review of Books , nadat h...