vrijdag 9 februari 2018

The Rights Forum

The Rights Forum
Nieuwsbrief 9 feb 2018
Beste lezer,

In de vroege ochtend van zondag 4 februari sloopten Israëlische politie-eenheden een schoolgebouw in het Palestijnse dorp Abu Nuwar. Het door de EU gefinancierde gebouw bood onderdak aan 26 leerlingen. Het werd voor de zesde keer in twee jaar tijd gesloopt. Officiële reden voor de sloop: het ontbreken van een vergunning.
Palestijnse leerlingen op de puinhopen van hun schoolgebouw

72 uur om je eigen school af te breken

De sloop kwam niet uit de lucht vallen. In oktober werden de deuren van het gebouw al eens door Israëlische troepen in beslag genomen in een poging het lesgeven onmogelijk te maken.

Op 13 december troffen de dorpelingen een Israëlisch sloopbevel aan: zij kregen 72 uur om hun eigen school af te breken. Alternatief was dat Israël dat zou doen en hen daarvoor de rekening zou presenteren. Dat was dus uiteindelijk wat gebeurde.

Volgens gegevens van de Verenigde Naties is het de zesde keer sinds februari 2016 dat de dorpsschool door de Israëli’s werd gesloopt. Steeds werd de school met hulp van lokale Ngo’s en financiële steun van de EU weer opgebouwd.
Het door de EU gefinancierde schoolgebouw in betere tijden.
Het door de EU gefinancierde schoolgebouw in betere tijden.

Waarom blijft Israël scholen slopen?

Je zou zeggen dat het PR-technisch niet erg handig is om scholen te slopen. Toch blijft Israël dit jaar in jaar uit doen. Ongestraft. Momenteel staan in totaal 45 Palestijnse scholen op de Westoever op de nominatie om gesloopt te worden.

De officiële reden voor de sloop is het ontbreken van een bouwvergunning. Dergelijke vergunningen worden door Israël vrijwel nooit verleend; in het geval van de school in Abu Nuwar is zelfs het verharden van de weg voor de schoolbus verboden.

Abu Nuwar ligt in de periferie van Jeruzalem in de zogenoemde E1-corridor, ingeklemd tussen bezet Oost-Jeruzalem en de illegale Israëlische kolonie Ma’ale Adumim. Israël wil de Palestijnse bedoeïenen die in dit gebied wonen weg hebben. De bedoeïenen moesten overigens al eerder vluchten: ze werden in 1948 uit hun woongebied in Israël verdreven.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem beschreef de Israëlische politiek als volgt:

The demolition of educational buildings is one of the means Israel uses in its attempt to expel Palestinian communities from their homes, so that it can concentrate the residents in enclaves and use the territory for its own needs.

Doel is dus het verdrijven van de Palestijnse bevolking, zodat het gebied kan worden ingenomen.

De EU-missies in Jeruzalem en Ramallah protesteerden met klem tegen de Israëlische schoolvernieling.

Every child has the right to access to education and States have an obligation to protect, respect and fulfil this right, by ensuring that schools are inviolable safe spaces for children. [...] The EU missions in Jerusalem and Ramallah call on the Israeli authorities to rebuild the school structures in the same place.

Ondanks deze verklaring maakt de EU niet echt een vuist. Uitgangspunt van het in 1995 gesloten Associatieverdrag tussen de EU en Israël is “respect voor de mensenrechten en democratische principes”. Het verdrag geeft Israël vergaande voordelen in de handel met de EU.
The principles of the United Nations Charter, particularly the observance of human rights and democracy, form the very basis of the Association;
 
Article 2: Relations between the Parties, as well as all the provisions of the Agreement itself, shall be based on respect for human rights and democratic principles, which guides their internal and international policy and constitutes an essential element of this Agreement. (uitAssociatie-akkoord EU-Israël)
De uitgangspunten van het Associatieverdrag worden met het weg bulldozeren van de klaslokalen met voeten getreden. Hoeveel door de EU gefinancierde hulpprojecten moeten worden vernield voordat het Associatieverdrag wordt opgeschort?
Palestijnse kinderen krijgen les in de open lucht nadat hun school door Israël is gesloopt.
De 22-jarige Mennel Ibtissem heeft een Syrisch-Turkse vader en een Marokkaans-Algerijnse moeder. Ze is geboren in Frankrijk. Mennel stal de harten van het Franse TV-publiek toen ze vorige week meedeed aan de Franse versie van het programma The Voice. Pro-Israël websites in Frankrijk beschuldigden haar echter van “sympathie voor moslimterrorisme”. Misschien heeft dit liedje daar mee te maken: Souris Palestine, Glimlach Palestina.

Palestijnse vluchtelingen - de feiten

De Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer discussieerde op 1 februari over het besluit van de regering de voor dit jaar begrote bijdrage aan de UNRWA versneld over te maken. PVV, SGP, ChristenUnie waren niet blij met het besluit en bekritiseerden ook het Palestijnse recht van terugkeer. De pro-Israël partijen verspreidden dezelfde desinformatie over de UNRWA en de Palestijnse vluchtelingen als de regering-Netanyahu.

In het belang van een zuivere discussie, gebaseerd op de feiten, publiceerde The Rights Forum het compacte dossier Palestijnse Vluchtelingen en de UNRWA.

In het dossier worden een aantal oneigenlijke argumenten, die ook in de Tweede Kamer te horen waren, onderuitgehaald.

Zo zou de UNRWA het vluchtelingenprobleem in stand houden. Nee, zeggen wij, het is in eerste instantie Israël dat zijn internationale verplichting niet nakomt en het probleem in stand houdt. Verder speelt de internationale gemeenschap, waaronder Nederland, ook een negatieve rol bij het niet oplossen van de Palestijnse vluchtelingentragedie.
> naar het dossier

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...