vrijdag 2 februari 2018

NRC Stelt Zichzelf Een Vraag

De NRC-redactie stelt zich de vraag:


Waarom stijgen de winsten wel maar de lonen niet? Volgens De Nederlandsche Bank breekt het enorme aantal zzp'ers de macht van mensen in loondienst. Daardoor blijft iedereen minder verdienen.

‘Flex’ drukt lonen, stuwt winsten

Rapport De Nederlandsche Bank Bij flexibilisering van de arbeid blijft de loongroei achter, aldus DNB. De werknemer is de dupe, terwijl de winsten stijgen.
In de kantoortuin van De Stadstuin in Utrecht zijn zzp'ers aan het werk. Het aantal eenpersoonsbedrijven in de vier grote steden is in tien jaar meer dan verdubbeld, van 81 duizend in 2007 tot 165 duizend in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent.Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP 
Het is een van de grote economische vraagstukken van dit moment: waarom stijgen de lonen maar niet echt, terwijl de economie uitbundig groeit en bedrijven mooie winsten maken? 
Uit een donderdag gepubliceerde studie van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt: voor een belangrijk deel komt dat door de razendsnelle flexibilisering van de arbeidsmarkt in Nederland. 
DNB nam acht bedrijfstakken onder de loep, waaronder de industrie, de bouw, de horeca en de zakelijke dienstverlening. In al die sectoren groeide sinds medio jaren negentig de ‘flexibele schil’ van zzp’ers en tijdelijke krachten. Hoe groter de groei van het aantal flexkrachten in een sector, zo vonden de rekenaars van DNB, hoe kleiner het deel van de totale verdiende koek dat naar werkenden gaat. Een groter deel gaat dan naar winsten van bedrijven. 

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...