zaterdag 27 januari 2018

The Rights Forum

The Rights Forum
Nieuwsbrief 26 jan 2018
Beste lezer,

Het besluit van Trump om de Amerikaanse bijdrage aan UNRWA (de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen) te halveren, heeft in Nederland voor politieke beroering gezorgd.

Eind vorige week besloot het kabinet de Nederlandse bijdrage voor 2018 aan de UNRWA versneld te betalen. Daarmee reageerde het op een noodkreet van de organisatie, die na het besluit van Trump in een acute financiële crisis belandde. De bijdrage die minister Kaag heeft overgemaakt is geen extra geld, het kabinet had het al in de begroting opgenomen.

Het besluit van D66-minister Kaag viel slecht bij de andere regeringspartijen, CDA, CU en VVD.
Wat is UNRWA? Het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties die zich richt op hulp aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten.

De UNRWA werd in 1949 opgericht na de Nakba - de verdrijving van de ca. 750 duizend Palestijnen (bijna 60% van de bevolking) tijdens de vorming van de staat Israël. Velen kwamen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever terecht, anderen vluchtten naar Libanon, Jordanië, Syrië of Egypte. Om hun terugkeer te beletten vernietigden de Joodse strijdgroepen (en later het Israëlische leger) honderden dorpen en stadswijken.

In 1950 werd in Israël de Wet op de Terugkeer aangenomen. De wet zorgde ervoor dat iedereen waar ook ter wereld die van (gedeeltelijke) Joodse komaf is, het recht heeft zich in Israël te vestigen en het Israëlische staatsburgerschap kan krijgen.

Verdreven Palestijnen mogen niet terugkeren naar hun oorspronkelijke woonplaatsen, waar zij al generaties lang woonden.

De UNWRA biedt momenteel hulp aan ca. 5 miljoen Palestijnen in Jordanië, Syrië, Libanon, Gaza en de Westelijke Jordaanoever, die in kampen wonen die inmiddels zijn uitgegroeid tot dichtbevolkte stadswijken.
vluchtende palestijnen
Palestijnen op de vlucht, tijdens de Nakba
Palestijns vluchtelingenkamp, begin jaren '50

Palestijnse vluchtelingen - Israël heeft daar niets mee te maken!

De drie regeringspartijen stelden verantwoordelijk minister Kaag een tiental schriftelijke vragen. Uit de vragen bleek dat de partijen dachten dat het om extra geld voor UNRWA ging. Ook werd gesuggereerd dat het kabinet de versnelde uitbetaling eerst door ‘EU-vertegenwoordiger Mogherini had moeten laten aankaarten bij de Trump-regering’.

Later deze week deden de PVV en SGP er nog een schepje bovenop.

Volgens het SGP-Kamerlid Van der Staaij moest het eigenlijk maar afgelopen zijn met die Palestijnse vluchtelingen. Sterker nog, via de UNRWA wordt, volgens hem, “kunstmatig een vluchtelingengroep in stand gehouden”.

De frontale aanval op UNRWA heeft voor deze pro-Israëlische partijen alles te maken met het ook door premier Netanyahu gehuldigde standpunt, dat Israël geen verantwoordelijkheid draagt voor het ontstaan en de oplossing van het Palestijnse vluchtelingenprobleem.
> lees verder: CDA, VVD en ChristenUnie openen aanval op UNRWA
vluchtelingenkamp
Een door de UNRWA aangelegde speelplaats biedt kinderen in een vluchtelingenkamp bij Bethlehem afleiding van het moeizame dagelijkse bestaan

Israël-lobby verenigt zich tegen Kaag en UNRWA

Met de PVV en twitteraars als Leon de Winter betraden ook de straatvechters het toneel en kreeg de aanval op het UNRWA-besluit van de regering een vilein en persoonlijk karakter. Doelwit was niet alleen de UNRWA, maar ook D66-minister Sigrid Kaag, die eind oktober ook al door de Lobby werd belasterd.
tweet geert wilders
tweet leon de winter
Waar het natuurlijk om draait is dat niet de UNRWA maar Israël primair verantwoordelijk is voor het in stand houden van de vluchtelingenkwestie. Het offensief tegen de UNRWA vertoont het klassieke patroon van beschuldigingen, verdachtmakingen en omkeringen van zaken dat de Israël-lobby eigen is.

Het is pijnlijk en absurd dat volstrekt voorbij wordt gegaan aan het recht van de Palestijnse vluchtelingen op terugkeer naar hun vaderland, dan wel compensatie voor de onteigening van hun eigendommen.

Verontrustend is dat in het vak K de kritiek op het besluit van minister Kaag aanzwelt. Formeel gaat het om de manier waarop dit besluit is gecommuniceerd, maar ook inhoudelijk blijkt er weerstand te bestaan.

De komende weken zal in twee Kamerdebatten met Kaag over noodhulp en over het functioneren van VN-instellingen worden gediscussieerd. Verder grijpen VVD, CDA en CU een overleg met minister Zijlstra over het “vredesproces” tussen Israël en de Palestijnen aan, om Kaag over de versnelde steun aan UNRWA aan de tand te voelen.
tamimi
En dan Ahed al-Tamimi. De Palestijnse die op 31 januari haar 17e verjaardag in een cel moet vieren omdat zij een Israëlische soldaat een klap verkocht, blijft de gemoederen bezig houden. Ook in deze zaak probeert de Israël-lobby door desinformatie en smaad het publicitaire tij te keren.

Een zekere 'George Hamilton' reageerde op de Facebook-pagina van The Rights Forum op een bericht over Ahel al-Tamimi:
facebook reactie
Nee George, The Rights Forum steunt zeker niet Hamas. Het is fascinerend en ontluisterend te zien hoe geprobeerd wordt een Palestijnse activiste als Ahed, voor velen in de wereld een symbool van gerechtvaardigd verzet tegen de bezetting, zwart te maken.

Als je het echte verhaal van Ahed wilt volgen met dagelijkse updates, volg ons dan op twitter.
Volg ons op twitter

Geen opmerkingen: