donderdag 9 november 2017

Willy van Damme's Weblog

New post on Willy Van Damme's Weblog

De val van al Bukamal

by Willy Van Damme
Regeringsgezinde bronnen in Syrië en elders in het Midden-Oosten melden dat het Syrische leger en haar bondgenoten nu ook al Bukamal zijn binnengetrokken. Het is de laatste door ISIS gecontroleerde Syrische stad gelegen aan de Eufraat en de grens met Irak. De bevrijding van deze stad is dus nog maar een kwestie van uren, hoogstens enkele dagen.
Iraaks en Syrisch leger samen
Opvallend hierbij is dat naast het Syrische leger, de Libanese Hezbollah en lokale milities ook het Iraakse leger en de PMU, een soort vrijwilligersleger, mee de stad binnenrukten. Zelfs Russische en Iraanse troepen werden er de voorbije paar weken in de omgeving gesignaleerd. 
Voorheen had men het in dit milieu steeds alleen maar vooral over Russische instructeurs en Iraanse vrijwilligers. Zij het dat hun aanwezigheid vermoedelijk wel erg beperkt is. Wel zouden er Russen verbonden aan private huurlingenlegers op het slagveld aanwezig zijn.
Voordien had Irak reeds de Iraakse grensstad al Qaim tegenover al Bukamal weten te bevrijden. Eens al Bukamal gevallen zal ISIS geen enkele stad de naam waardig meer bezitten. Wat nog overblijft zijn in essentie vooral stukken woestijn in de Syrische provincies Homs en vooral Deir Ezzor en amper bewoonde delen van de Iraakse provincie al Anbar in de buurt van al Qaim. 
Verder bezet ISIS nog dan een stuk van Yarmouk, het Palestijns vluchtelingenkamp bij Damascus, en een zone in het uiterste zuidwesten pal aan de grens met Israël en Jordanië. Gebieden waar het ook in conflict ligt met andere salafistische terreurgroepen, vooral dan rivaal al Qaeda. 
Al Bukamal - Militaire situatie - 2 - 8 november 2017
De situatie deze ochtend rond de stad al Bukamal, de laatste stad in handen van ISIS. Vanaf deze week kan het Syrische leger zich dan concentreren op al Qaeda en haar bondgenoten in het westen van Syrië. De doodsklokken luiden voor het Syrische salafisme. De kaart deze middag.
Wat betekent dat op ongeveer 5 maanden tijd het zeer grote door ISIS gecontroleerde gebied in het Syrische oosten en het centrum werd veroverd door het leger. Met de Koerdische PKK/YPG die met steun van de VS het gebied aan de linkeroever van de Eufraat grotendeels van ISIS zuiverden. 
Op minder dan een jaar tijd bevrijdde het Syrische leger met steun van haar bondgenoten dus niet alleen de helft van de provincie Aleppo en die provinciehoofdstad, maar ook grote delen van de provincies Homs, Hama, Damascus, Rakka en nu Deir Ezzor. 
Het toont de almacht van het Syrische leger dat terug op haar originele sterkte van voor de oorlog begin on maart 2011 lijkt gekomen. De stad Aleppo kwam volledig in regeringshanden eind december 2016.
Aboe Bakr al Baghdadi
Ondertussen is er de vraag waar ‘kalief’ Aboe Bakr al Baghdadi nu verblijft. Bijna zeker is dat hij ondanks de berichten over zijn dood nog in leven is. In die zin gaan er op het internet vele verhalen rond over een geheime samenwerking van ISIS met de VS. Wat gezien de historiek van de Syrische oorlog en de geschiedenis van de salafistische terreur natuurlijk niemand mag verbazen. 
Harde bewijzen zijn er wel nog niet maar ook dat is geen verrassing. Als die collusie er werkelijk is dan zal die zo geheim mogelijk worden gehouden. Willen de VS en haar bondgenoten hen bewaren voor gebruik elders op een latere datum? Het is een vraag die zowat alle regeringen, geheime diensten en diplomaten van belanghebbende landen zoals bijvoorbeeld Indië zal bezig houden. 
Nu dient er alleen nog maar met de fijne kam moeten gegaan worden door die nog niet geheel onder controle zijnde stukken nabijgelegen woestijn. Wat wel minder troepen gaat vergen. De hoofdmacht van het leger gaat dan in het westen ingezet worden om er de laatste veelal geïsoleerde verzetsaarden op te ruimen zoals rond Damascus. Hayat Tahrir al Sham, de lokale franchise van al Qaeda, is dan ook gewaarschuwd. 
En dat ze tegen dat leger geen kans maken weten ze. Gebleken is bijvoorbeeld dat hun offensieve capaciteit bijna nul geworden is. Ook hun laatste deze week gestart offensief in het noorden der provincie Hama eindigde nog maar eens met een flop. De slag om Aleppo en hun offensief daarna in het noorden van de provincie Hama heeft duidelijk hun rug gebroken. 
De laatste fase van de eindstrijd wordt dus nog deze maand ingezet. Op 11 maart 2018 is het dan 7 jaar dat de VS en haar bondgenoten de oorlog tegen Syrië begonnen. Die datum zal vermoedelijk nu het einde betekenen van die oorlog. Het land kan dan herademen. 
De wederopbouw is trouwens al volop bezig. Waar wacht onze regering en het bedrijfsleven nog op? Frankrijk, mede de vernielers van Aleppo, willen het trouwens die stad heropbouwen. En andere landen tekenden al series van contracten. 
Al Bukamal - Syrische en Iraakse troepen - 8 november 2017
De bestorming van al Bukamal is een gemeenschappelijke actie van het Syrische en Iraakse leger en beider bondgenoten. Hier verbroederend aan hun gezamenlijke grens. 
Kroonprins Mohammed bin Salman
Ook de YPG/PKK weet dat ze geen kant op kan met dat grote door haar bezette gebied. Ze zijn onzeker ook wegens de verwarde Amerikaanse signalen over de toekomst. Een vertegenwoordiger van de CIA was trouwens recent op bezoek bij zijn collega’s in Damascus. Naar verluidt om te spreken over de vermoedelijk vele mensen van de CIA die in Syrische gevangenissen zitten. Een verhaal dat uitlekte. 
En tegen het Syrische leger maakt de PKK/YPG evenveel kans als de Iraakse Koerden van nu ex-president Massoed Barzani tegen het Iraakse leger. De hebzucht van de PKK en de clan Barzani worden dan ook hun ondergang. 
Te begrijpen dus dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de echte heerser van Saoedi-Arabië, woest is en Libanon zelfs beschuldigde van oorlogsdaden tegen zijn land. Het klassiek excuus voor oorlog. Maar Israël heeft bij monde van de krant Haaretz (1) deze week al omfloerst laten weten dat de man zijn eigen boontjes mag doppen en niet meedoet. 
170316-D-SV709-036
Kroonprins Mohammed bin Salman wil met ijzeren hand het Midden-Oosten in een totale oorlog storten. En alle tegenstand in zijn land snoerde hij al voor het land ongeziene agressieve wijze de mond. Maar in Israël lijkt men voor zijn voorstellen geen zin te hebben. Ook Egypte zegde bij monde van president Abdoel Fatah al Sisi in deze kwestie al in het openbaar neen tegen hem. Blijkbaar heeft de kroonprins al wat rondvraag gedaan in de regio. Iemand nog wat meer oorlog? 
Maar kroonprins Salman is al vastgereden in het kleine armtierige Jemen. Met ook hier een ongeziene brutaliteit. De man heeft bergen militaire hardware maar amper eigen soldaten. Het is dus op militair vlak een papieren tijger. Zijn onervarenheid en roekeloosheid worden op termijn ook diens ondergang. Is dat besef tot hem doorgedrongen en reageert hij in eigen land daarom op een voor het land ongeziene wijze brutaal?  
Willy Van Damme
1)  Haaretz, Daniel B. Shapiro, ‘Opinion: Is Saudi Arabia Pushing Israel Into War With Hezbollah and Iran?’, 7 november 2017. https://www.haaretz.com/middle-east-news/1.821085
Haaretz is een Israëlische Engelstalige krant die gebruikt wordt om Israël naar de westerse wereld toe een goed imago te bezorgen. Ze is op dat vlak ook erg professioneel. Daniel B. Shapiro is een voormalig Amerikaans ambassadeur in Tel Aviv en tegenwoordig verbonden aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv. Een volbloed zionist dus. 
Zijn idee is dat israël wel naar een oorlog met Hezbollah en Libanon moeten gaan maar nu niet en zeker niet op vraag van wat hij de Saoedische bondgenoot noemt. Het probleem van Israël is ook dat, nu de oorlog in Syrië naar haar laatste fase gaat, men zit met een Hezbollah dat nog nooit zo sterk is geweest als nu. 
Het beschikt tegenwoordig over een vernietigingskracht die zeer zware schade kan aanrichten aan Israëlische steden en de economie. En de vlucht van massa’s joden naar veiligere oorden zal betekenen. Een zionistische nachtmerrie. 
En het is verre van zeker dat Israël het ook ditmaal zal halen. De feitelijke nederlaag tegen Hezbollah van juli en augustus 2006 moet als een nachtmerrie over de Israëlische politiek hangen. En er is bovendien een sterk Iraans leger dat indien nodig zijn Libanese bondgenoot ter hulp zal snellen met alles wat het ter beschikking heeft. 
Israël zit dus met een zwaar dilemma dat misschien wel onoplosbaar is. Want wat als Iran uit weerwraak de olie-installaties van de Israëlische bondgenoot in Saoedi Arabië in puin schiet. Het is in wezen een kwestie van slechts enkele uren. 
Daniel B. Shapiro wijst de oorlogszuchtige kroonprins Mohammed bin Salman dan ook op een beleefde en indirecte wijze de deur. Hij mag verder in Riyad gaan blaffen. En blaffende honden bijten doorgaans niet. Zeker als ze geen tanden blijken te hebben. 
Al Bukamal - Militaire situatie - 3 - 8 november 2017
De militaire toestand rond al Bukamal deze avond woensdag 8 november.
Naschrift: 
Sinds gestart werd met het schrijven van dit stuk werd de stad reeds bevrijd. Het was dus slechts een kwestie van een paar uren. ISIS is als georganiseerde strijdmacht dus dood. Het betekent echter vooral dat de weg van Syrië naar Irak terug kan geopend worden voor verkeer en dus ook voor de internationale handel. Een groot pluspunt voor beide landen. Intussen trekken steeds meer en meer Syrische troepen zich samen in de omgeving van de provincie Idlib, het bolwerk van al Qaeda. 
Willy Van Damme | 8 November 2017 at 22:16 | Categories: Buitenland - Midden-Oosten| URL: https://wp.me/pgSxv-3CQ
Comment   See all comments   Like
Unsubscribe to no longer receive posts from Willy Van Damme's Weblog.
Change your email settings at Manage Subscriptions.
Trouble clicking? Copy and paste this URL into your browser:
https://willyvandamme.wordpress.com/2017/11/08/de-val-van-al-bukamal/

1 opmerking:

Anoniem zei

UK minister forced to resign over secret Israel meetings as questions continue to swirl

Analyse van de gerenomeerde al jaren in Betlehem gestationeerde Britse journalist Jonathan Cook for Mondoweis
100 jaar na Balfour, na de Nakba en de rol van de Britten en hun steun aan de bezetter is nog steeds substantieel en niet zonder heimelijke onderonsjes zoals weer eens bleek.

De geheel niet serieus te nemen maar evengoed gevaarlijke gekken van Christenen voor Israel hebben het over: "Voor het eerst in meer dan zes jaar dreigt het IDF met interventies in Syrie". Aperte leugens want wie de moeite neemt 'n zoekopdracht met de steekwoorden: - IDF invades Syria 2017 - te doen, stuit op talloze hits waarbij er sprake is van verscheidene keren binnengevallen waarbij bombardementen zijn uitgevoerd. In het bovenstaande artikel van de correspondent die al langer in de regio de ontwikkelingen op de voet volgt en weet waarover hij praat, valt te lezen dat:

"Israel has carried out more than 100 air strikes inside Syria, all against government forces, precisely to weaken the military alliance between Iran, Syria and Hizbullah, and thereby helping al-Qaeda groups. The Islamic extremists have also received assistance from Saudi Arabia and the Gulf and less directly from the US.

Why was a British minister in charge of humanitarian aid getting mixed up in all this?"

Die uiterst leugenachtige en irritante Nederlandse hasbara van Christenen voor Israel die zich denkt te moeten inlikken of is het liken bij het CIDI is natuurlijk tenenkrommend maar als hoegenaamd niemand behalve Sonja van hoterminus er tegen ageert dan ontlopen andere critici hun verantwoordelijkheid en dat is ook fucking irritant, zo moeilijk kan het toch niet zijn dat waanzinnige clubje op hun plaats te zetten.

Former IDF Chief Proud About his Fascism

IDF chief turned PM candidate touts body count & bombing Gaza into ‘stone age’ in campaign ad Published time: 22 Jan, 2019 00:50  Edi...