Doorgaan naar hoofdcontent

Zionistische Propaganda

Israël voert geheime juridische strijd tegen BDS-beweging

De Israëlische regering laat Europese en Amerikaanse burgers en organisaties door Amerikaanse advocaten juridisch bestrijden – en mogelijk vervolgen – vanwege hun steun aan de BDS-beweging. De geheime operatie kwam gisteren aan het licht. 
Demonstratie van de beweging voor Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) in Montreal, Canada.Tadamon.ca 
Israël heeft in het geheim een Amerikaans advocatenkantoor ingehuurd om de BDS-beweging te bestrijden. Dat maakte de Israëlische krant Haaretz gisteren bekend. Met de geheimhouding moest vermoedelijk voorkomen worden dat bekend werd dat Israël burgers en organisaties in bevriende staten juridisch laat vervolgen vanwege hun persoonlijke opvattingen.

Oorlog tegen BDS

Israël voert sinds enkele jaren een zelf-geproclameerde ‘oorlog’ tegen de internationale BDS-beweging. Die beweging, in 2005 opgericht door 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties, roept de internationale gemeenschap op om Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) te dwingen tot respect voor de rechten van de Palestijnen. De stormachtige groei en successen van de BDS-beweging waren voor Israël geen aanleiding de in het internationaal recht verankerde eisen van de beweging tot zich te nemen, maar brachten het land ertoe haar de oorlog te verklaren.
Veel van Israëls ‘oorlogsactiviteiten’ zijn bekend. Zo werden grote bedragen overgemaakt aan Israëlische ambassades en ‘joodse organisaties’ om zich in bevriende landen bezig te houden met het ‘uitschakelen’ van politici en anderen die opkomen voor de rechten van de Palestijnen. In januari van dit jaar toonde nieuwsorganisatie Al-Jazeera in de vierdelige serie The Lobby hoe Israël daarbij te werk gaat, en welke rol de Israëlische ambassades daarin spelen.

Geheime opdracht

Naar nu blijkt heeft Israël ook andere middelen ingezet om burgers en organisaties in bevriende landen te bestrijden. De nieuwe informatie kwam aan het licht dankzij de Israëlische advocaat Eitay Mack, die met een beroep op de vrijheid van informatie een aantal zwaar gecensureerde documenten van het ministerie van Justitie in handen kreeg. Uit de documenten blijkt dat Israël begin 2016 internationale advocatenkantoren heeft benaderd met de volgende opdracht:
Preparing documents and legal opinions, handling legal proceedings (suits or representation), to the extent needed battling the BDS phenomenon, in particular concerning calls and initiatives to impose boycotts and sanctions against Israeli companies and businesses, as well as against foreign companies that have business operations in Israel. 
De gedetailleerde werkzaamheden die Israël van de kantoren verwacht zijn in de vrijgegeven documenten onleesbaar gemaakt. In een toelichting stelt het ministerie dat openbaarmaking daarvan zou leiden tot ‘beschadiging van Israëls buitenlandse betrekkingen’ en ‘aantasting van het vermogen van advocatenkantoren om de gevraagde diensten te verlenen’. Om die reden werd ook de aanbestedingsprocedure geheim gehouden.
De documenten tonen aan dat de Israëlische regering in maart 2016 het in Chicago gevestigde kantoor Sidley Austin heeft ingehuurd en dat met de opdracht tot dusver 925 duizend euro gemoeid is. In strijd met de regels werden geen andere kantoren benaderd om een competitief bod uit te brengen. De geheimhouding lijkt erop te wijzen dat Israël via een buitenlands kantoor tracht burgers en organisaties in de VS en Europa juridisch te laten vervolgen vanwege steun aan de BDS-beweging.
Advocaat Mack wijst op de analogie tussen het handelen van het Israëlische regime en dat van het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind, dat destijds een geheime campagne voerde om anti-apartheidsactivisten te besmeuren en vervolgen. Toen die campagne aan het licht kwam leidde dat tot internationale rechtszaken en het aftreden van de Zuid-Afrikaanse premier. Mack zegt te hopen dat de Israëlische regering afziet van het overschrijden van dergelijke ‘criminal lines’.

Nederlandse gevolgen

Het Israëlische handelen roept de vraag op of Israël via het Amerikaanse kantoor ook Nederlandse burgers en organisaties op de korrel heeft. In januari werd de Tweede Kamer opgeroepen te onderzoeken of de Israëlische ambassade in Den Haag zich bezighoudt met ondermijnende activiteiten zoals die door Al-Jazeera in het Verenigd Koninkrijk aan het licht zijn gebracht. Ondanks de zwaarwichtige aanleiding heeft de Tweede Kamer dat echter nagelaten.
Bekend is dat Israëlische organisaties als het omstreden NGO Monitor toegang hebben tot het Nederlandse parlement en daar campagne voeren tegen onder meer de Nederlandse BDS-beweging. Ook worden vanuit de Nederlandse Israël-lobby regelmatig campagnes gevoerd om personen en organisaties te besmeuren. Het meest recente voorbeeld hiervan is de campagne die deze week door Likoed Nederland werd gestart met als doel de nieuwe minister Sigrid Kaag in diskrediet te brengen. Die campagne werd in NRC Handelsblad gefileerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…