Doorgaan naar hoofdcontent

‘Vernedering Palestijnen is schokkend’Een Bekende Ier in bezet Palestina: ‘Vernedering Palestijnen is schokkend’

 
In The Irish Times doet de Ierse tv-persoonlijkheid Mike Murphy verslag van een reis door bezet Palestijns gebied. Hij had zich voorbereid op een confrontatie met een naargeestige realiteit van onderdrukking en bezetting. ‘Maar de situatie is slechter dan ik verwachtte.’
Mike Murphy in zijn tv-show ‘Play It By Year’, eind december 2015.The Irish Times 
Een treffende illustratie van de conclusie die Murphy in zijn artikel trekt is de behandeling van zijn Palestijnse reisleider door drie Israëlische militairen, ergens op de Westelijke Jordaanoever. Na een bezichtiging wandelen Murphy en de 26 andere toeristen van zijn reisgezelschap terug naar hun bus, als de reisleider staande wordt gehouden: de straat waarop hij loopt is verboden voor Palestijnen. De reisleider – een academicus van middelbare leeftijd – wordt afgevoerd en moet een paar straten verderop een taxi nemen, waarmee hij later de bus inhaalt.
Mike Murphy (75) is dankzij een lange carrière als presentator van radio- en televisieshows een Bekende Ier. In zijn artikel vertelt hij dat hij eind jaren zeventig, als ontbolsterend talent, door een latere Zuid-Afrikaanse minister werd benaderd met de vraag zich aan te sluiten bij de strijd tegen de Apartheid. Murphy negeert het verzoek en krijgt daar tien jaar later, als hij tijdens een reis door Zuid-Afrika de ‘openluchtgevangenissen van de Bantustans’ ziet, diepe spijt van.
Tegen deze achtergrond verdiepte hij zich de afgelopen jaren in de situatie van de Palestijnen. Hun strijd voor gelijke rechten kreeg zijn sympathie, en samen met een keur van andere bekende Ieren schreef hij in 2016 een ingezonden stuk waarin hij protesteerde tegen het besluit van de Bank of Ireland om zonder enige toelichting de bankrekeningen van de ‘Ireland Palestine Solidarity Campaign’ (IPSC) op te heffen. De maatregel volgde op ‘een agressieve internationale campagne om organisaties die opkomen voor de rechten van de Palestijnen tot zwijgen te brengen’. Die campagne leidde (en leidt) ook in andere Europese landen tot opheffing van bankrekeningen van solidariteitsgroepen.
Murphy besloot de situatie van de Palestijnen ter plaatse te gaan bekijken en schreef zich samen met zijn zoon in voor een rondreis door bezet Palestina. De reis telde 31 deelnemers, maar na aankomst op de luchthaven van Tel Aviv werden vier van hen direct ‘gedeporteerd’. Murphy beschrijft de verhoren waaraan een aantal reizigers, onder wie hijzelf, werd onderworpen, gepaard gaande met ‘flink wat geschreeuw en gebonk op bureaus’. Zelf mag hij door; anders dan de vier ongelukkigen heeft hij nooit deelgenomen aan een demonstratie tegen de Israëlische bezetting.
In kort bestek beschrijft Murphy zijn indrukken van de reis; van de kwaliteit van de wegen, die een schrijnend contrast vormen met de keurige wegen in Israël, tot de Palestijnse jochies uit een vluchtelingenkamp die stenen gooien in de richting van een militaire post en door bezettingstroepen met traangas worden beschoten. In heldere taal beschrijft hij het wurgende vergunningensysteem en de uitdijende ‘nederzettingen’, waar met name veel Amerikanen een tweede (vakantie)huis aanschaffen, ten koste van de ‘slinkende Palestijnse gebieden, die net als de Zuid-Afrikaanse Bantustans van weleer openluchtgevangenissen zijn, door checkpoints van elkaar gescheiden en omsloten door nederzettingen’.
Murphy is geschokt vanwege het onrecht en de vernedering die hij in alle soorten en maten waarneemt. ‘De situatie is slechter dan ik verwachtte’, concludeert hij, en de Palestijnen rest slechts één manier om zich te verzetten tegen de dagelijkse vernederingen: door te blijven waar ze zijn, en niet toe te geven aan de wens van de Israëli’s, die hen gaarne zien vertrekken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…