Doorgaan naar hoofdcontent

Verenigde Staten en Britten tegen onafhankelijk onderzoek oorlogsmisdaden Jemen


Saoedi-Arabië heeft de oproep tot een internationaal onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door alle zijden in de oorlog in Jemen opnieuw afgewezen. Het mag niet verrassen, maar de manier waarop is meer dan cynisch, zo stelde de Saoedische ambassadeur naar de Verenigde Naties dat “de internationale gemeenschap zich moet concentreren op het verkrijgen van toegang voor zijn humanitaire personeel”.
Nederland en Canada kwamen woensdag met een ontwerpresolutie voor de instelling van een internationale onafhankelijke onderzoekscommissie, een voorstel dat gesteund wordt door de Mensenrechtencommissie van de VN en uiteindelijk ook de steun kreeg van China, maar niet van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en uiteraard Saoedi-Arabië.
De Saoedi’s geven de voorkeur aan een ‘nationaal’ onderzoek door de zogenaamde ‘legitieme’ regering van Jemen, dat wil zeggen de zijde in de burgeroorlog die door de Saoedi’s gesteund wordt. Dat een nationale onderzoekscommissie betere connecties in Jemen zou hebben en daarom beter in staat zou zijn het onderzoek uit te voeren is een doorzichtig excuus. De Saoedi’s willen net als twee jaar geleden geen internationaal onderzoek dat onpartijdig en onafhankelijk zou kunnen zijn. Als er dan toch een onderzoek moet komen, dan wel een waarvan ze de uitkomst kunnen beïnvloeden.
De opstelling van Saoedi-Arabië is consistent met hun inspanningen tot nu toe om journalisten en mensenrechtenorganisaties de toegang tot het land te ontzeggen, zodat zij de gevolgen van de oorlog niet vast kunnen leggen. De Saoedi’s en hun bondgenoten zitten niet te wachten op onafhankelijke getuigen en onderzoekers, omdat zij feiten naar voren zullen brengen die Riaad liever niet naar buiten ziet komen.
Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

De opmerking van de Saoedische ambassadeur dat de internationale gemeenschap zich zou moeten concentreren op het verkrijgen van toegang voor humanitaire hulp is meer dan cynisch. De Saoedi’s en hun bondgenoten handhaven een zee- en luchtblokkade van Jemen, daarmee maken ze het ook zeer moeilijk om hulpgoederen het land binnen te brengen. Daarbij komt nog dat ze niet toestaan dat de kranen in de haven van Hodeida, die de coalitie zelf kapot gebombardeerd heeft, vervangen worden.
De Saoedi’s en hun bondgenoten zijn met andere woorden zelf de belangrijkste obstakels voor het bereiken van de Jemenitische bevolking met humanitaire hulp. En dan nog heeft de Saoedische ambassadeur het gore lef omdat te gebruiken om de aandacht af te leiden van de Saoedische oorlogsmisdaden. De Saoedische hebben het volstrekt zelf in de hand om toegang te verlenen aan iedere humanitaire hulp, maar in plaats daarvan kiezen ze er zelf voor om bewust de hulp te hinderen, in de hoop dat de resterende haarden van verzet in Jemen zich uiteindelijk door honger en ziekte (cholera!) moeten overgeven.
Als er ooit nog een onafhankelijk onderzoek naar de oorlogsmisdaden in Jemen komt, dan moet de wrede blokkade van dat land door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië daar in ieder geval toe gerekend worden.
Naschrift: Het is niet uitgesloten dat de Amerikanen en/of de Britten ook zelf (in)direct betrokken zijn bij oorlogsmisdaden in Jemen. Zo meldden we eerder dat het Verenigd Koninkrijk clusterbommen verkocht aan Saoedi-Arabië en dat de Verenigde Staten mogelijk betrokken zijn bij foltergevangenissen in Jemen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…