woensdag 20 september 2017

NRC Nep Nieuws uit China


NRC stuurt plagiërende China-correspondent weg NRC stuurt plagiërende China-correspondent weg
© ANP
Journalist Oscar Garschagen verlaat de NRC nadat is uitgekomen dat hij in meerdere stukken een loopje nam met de waarheid.
Garschagen (64) was tien jaar correspondent in China. In zeker zeven stukken die hij schreef in de periode 2015-2017 pleegde hij plagiaat of voerde hij personen op die niet bestonden.
NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch schrijft op de website van de krant dat Garschagen het 'vertrouwen heeft geschaad dat de redactie en de lezer in hem stelden'. Bekeken wordt of de 'controlemechanismen' van de krant versterkt moeten worden.  

Plagiaat
Begin deze maand werd Garschagen door zijn Chinese assistent ervan beschuldigd 'faking news' te produceren. Hij zou citaten, namen en plaatsen hebben verzonnen. Garschagen ontkende aanvankelijk alle aantijgingen, maar moest in gesprekken met de hoofdredactie en zijn chef toegeven dat hij meermaals plagiaat had gepleegd.

Zo bracht hij citaten van verschillende personen samen in een niet-bestaand persoon, nam hij personen over uit anderen media zonder hen zelf gesproken te hebben en haalde hij citaten van verschillende mensen door elkaar.  

Vorm
Garschagen geeft toe dat hij het 'in sommige stukken mooier en interessanter maakte dan het was.' "Niet zozeer inhoudelijk maar wel in de vorm. Ik had dingen gehoord van mensen die ik gesproken had, ik had dingen gelezen, en maakte in een paar gevallen daar dan mijn eigen verhaal van."

Hij kampte met burnout-verschijnselen en depressie en wilde in aanloop tot zijn pensioen 'laten zien dat hij het allemaal nog kon'. Hij geeft toe dat hij het vertrouwen van de krant heeft beschaamd.

Nog meer Oscar Garschagen: http://stanvanhoucke.blogspot.nl/search?q=oscar+garschagenGeen opmerkingen:

American Mercenaries Were Hired To Assassinate Politicians In The Middle East

American Mercenaries Were Hired To Assassinate Politicians In The Middle East “There was a targeted assassination program in Yemen. ...