donderdag 21 september 2017

Internationale Wapenhandel

Wij betalen met ons belastinggeld voor wapens die in Syrië dood en verderf zaaien. Deze documentaire doet je mond openvallen

Wij betalen met ons belastinggeld voor wapens die in Syrië dood en verderf zaaien. Deze documentaire doet je mond openvallen


Deze week kreeg de documentaire Shadow World in België een filmprijs voor beste documentaire.
De film van Johan Grimonprez is gebaseerd op het gelijknamige onderzoeksboek van de Zuid-Afrikaan Andrew Feinstein. Het is een aanklacht tegen de internationale wapenhandel.
Het was niet makkelijk om een budget bijeen te krijgen voor de film. Het gaat dan ook over een delicaat thema: corruptie en wapenhandel.
Geld
Het tweetal was onlangs te gast in RTL Late Night. Er wordt vaak gesteld dat er wordt geïnvesteerd in wapens om een veiligere wereld na te streven, maar Feinstein onthulde dat het vooral om geld gaat.
“Ik wil ook dat de wereld veilig is, maar zoals de wapenhandel nu opereert gaat dat niet werken,” zei hij.
“In één deel van het Midden-Oosten werkt het Westen met een islamitische groep, maar in een ander land in het Midden-Oosten vechten ze tegen die groep,” voegde hij toe.
Het Westen geeft één van die groepen geld en wapens, wat bijna altijd tot een situatie leidt zoals in Afghanistan, aldus Feinstein.
Sluier
Daar leverden de Amerikanen aan de moedjahedien, waar later de Taliban en Al Qaida uit voortkwamen.
Aangezien dit alles achter een sluier van nationale veiligheid plaatsvindt, wordt overal ter wereld de democratie ondermijnd, benadrukte hij.
Volgens hem is er weinig verschil tussen Obama, Trump of Clinton. Trump heeft al aangekondigd dat hij veel geld gaat uitgeven aan wapens, maar Hillary Clinton was ook een havik, aldus Feinstein.
Als minister van Buitenlandse Zaken steunde zij gevechten in Syrië.
Vicieuze cirkel
En toen Irak werd binnengevallen was Donald Rumsfeld minister van Defensie, terwijl hij in de jaren tachtig nog aan tafel zat met Saddam Hoessein om hem onderdelen te verkopen voor chemische wapens.
Feinstein sprak van een vicieuze cirkel, waarin de ‘goede’ westerse landen veel gevaren die we nu in de wereld zien in stand houden en verergeren.
Businessmodel
“Voor hen is het een businessmodel,” zei hij, toevoegende dat de handel niet meer onder controle is.
“Wij betalen voor die wapens met ons belastinggeld, terwijl ze in Syrië doodgaan aan die bommen en wapens,” klonk het nog.

Geen opmerkingen:

Ian Buruma's Gebrek aan Logica 13

Onder de kop ‘Herkennen we de signalen voordat het te laat is?’ beweerde Ian Buruma in NRC Handelsblad van 2 augustus 2018: zor...