Doorgaan naar hoofdcontent

Internationale Wapenhandel

Wij betalen met ons belastinggeld voor wapens die in Syrië dood en verderf zaaien. Deze documentaire doet je mond openvallen

Wij betalen met ons belastinggeld voor wapens die in Syrië dood en verderf zaaien. Deze documentaire doet je mond openvallen


Deze week kreeg de documentaire Shadow World in België een filmprijs voor beste documentaire.
De film van Johan Grimonprez is gebaseerd op het gelijknamige onderzoeksboek van de Zuid-Afrikaan Andrew Feinstein. Het is een aanklacht tegen de internationale wapenhandel.
Het was niet makkelijk om een budget bijeen te krijgen voor de film. Het gaat dan ook over een delicaat thema: corruptie en wapenhandel.
Geld
Het tweetal was onlangs te gast in RTL Late Night. Er wordt vaak gesteld dat er wordt geïnvesteerd in wapens om een veiligere wereld na te streven, maar Feinstein onthulde dat het vooral om geld gaat.
“Ik wil ook dat de wereld veilig is, maar zoals de wapenhandel nu opereert gaat dat niet werken,” zei hij.
“In één deel van het Midden-Oosten werkt het Westen met een islamitische groep, maar in een ander land in het Midden-Oosten vechten ze tegen die groep,” voegde hij toe.
Het Westen geeft één van die groepen geld en wapens, wat bijna altijd tot een situatie leidt zoals in Afghanistan, aldus Feinstein.
Sluier
Daar leverden de Amerikanen aan de moedjahedien, waar later de Taliban en Al Qaida uit voortkwamen.
Aangezien dit alles achter een sluier van nationale veiligheid plaatsvindt, wordt overal ter wereld de democratie ondermijnd, benadrukte hij.
Volgens hem is er weinig verschil tussen Obama, Trump of Clinton. Trump heeft al aangekondigd dat hij veel geld gaat uitgeven aan wapens, maar Hillary Clinton was ook een havik, aldus Feinstein.
Als minister van Buitenlandse Zaken steunde zij gevechten in Syrië.
Vicieuze cirkel
En toen Irak werd binnengevallen was Donald Rumsfeld minister van Defensie, terwijl hij in de jaren tachtig nog aan tafel zat met Saddam Hoessein om hem onderdelen te verkopen voor chemische wapens.
Feinstein sprak van een vicieuze cirkel, waarin de ‘goede’ westerse landen veel gevaren die we nu in de wereld zien in stand houden en verergeren.
Businessmodel
“Voor hen is het een businessmodel,” zei hij, toevoegende dat de handel niet meer onder controle is.
“Wij betalen voor die wapens met ons belastinggeld, terwijl ze in Syrië doodgaan aan die bommen en wapens,” klonk het nog.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…