zondag 3 september 2017

Ian Buruma

1 opmerking:


  1. De familiegeschiedenis van Buruma versus die van Van Houcke leest als Slauerhoff's vertaling van Lao Tse's wijsheid dat 'Zij die spreken weten niet en zij die weten spreken niet.' Die tegenstelling in dit stukje over Buruma vs Van Houcke heb ik erg gewaardeerd, dank daarvoor. Buruma spreekt aldoor over zichzelf en zijn familie, maar weet niet.

    Het enige waar de Buruma's van deze wereld niet over spreken zijn de mores waarmee zij opgegroeid zijn, en waarbij een mos niet een regel is, maar een ongeschreven regel. En dat is een belangrijk detail want over ongeschreven regels praat je niet, en die kan je ook niet ter discussie stellen, want die regels bestaan niet (op schrift), ze zijn er nou eenmaal. - Voor wie? Voor de Buruma's van deze wereld natuurlijk. De dingen in de wereld gaan nou eenmaal zoals ze gaan, daar is niks aan te doen, en zolang we daar aan meedoen en verder geen vragen over stellen komt het wel goed met de Buruma's. Het is niet heel goed, maar wel 'betrekkelijk goed'. En zolang er maar betrekkelijk goed gedacht wordt over de Buruma's in deze wereld, zijn de Buruma's van deze wereld tevreden met hun zelfbeeld: te onzeker om zichzelf in de spiegel aan te kijken, wel wetende dat ze daar niet de persoon te zien krijgen waarvan ze zich een voorstelling hebben gemaakt dat ze dat zijn, en welke ideale voorstelling ze van henzelf bevestigd krijgen door hen die net als de andere Buruma's in deze wereld het spel van good breeding, playing the game meespelen.

    Ik weet niet of het respect afdwingt dat Buruma de rol van zijn vader zo haarscherp heeft beschreven. Het lijkt mij eerder dat Ian Buruma een zelfportret heeft geschreven toen hij over zijn vader schreef. Dat zowel Ian Buruma en zijn vader onverschillig staan tegenover de terreur die onlosmakelijk verbonden is met elk ‘imperialisme,’ doet in ieder geval vermoeden dat de appel niet ver van de boom valt. Maar aangezien we de werkelijke gedachten van vader Buruma alleen kennen via de zoon, zou het ook kunnen zijn dat: wat je zegt ben je zelf.

Geen opmerkingen: