Doorgaan naar hoofdcontent

Israel een Democratie???

Prominent parlementslid Khalida Jarrar zonder proces of aanklacht veroordeeld tot zes maanden cel

De bekende Palestijnse feminist en parlementariër Khalida Jarrar is woensdag door een Israëlische militaire rechtbank veroordeeld tot zes maanden administratieve detentie – gevangenschap zonder dat sprake is van een aanklacht of proces. Jarrar werd begin juli bij een nachtelijke inval in Ramallah door Israëlische troepen opgepakt. 
Khalida Jarrar.Samidoun
De bekende jurist Jarrar is sinds 2006 lid van het Palestijnse parlement namens het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Zij is voorzitter van de parlementaire commissie voor Palestijnse gevangenen en vice-voorzitter van de Palestijnse NGO Addameer, die bijstand verleent aan Palestijnse politieke gevangenen. Mede vanwege haar inzet voor vrouwenrechten is Jarrar een prominent gezicht in de Palestijnse samenleving. Ze werd op 2 juli in haar woning in Ramallah van haar bed gelicht en geboeid met onbekende bestemming afgevoerd.
De veroordeling komt drie dagen na de veroordeling van Khitam Sa’afin, die in dezelfde nacht bij een razzia werd opgepakt, tot drie maanden administratieve detentie. Sa’afin is voorzitter van de bond van Palestijnse vrouwenorganisaties en zet zich in voor de rechten van Palestijnse vrouwen in een soeverein en van Israëlische bezetting bevrijd Palestina. Samidoun, het in de Verenigde Staten gevestigde netwerk van organisaties die zich inzetten voor de duizenden Palestijnen in Israëlische gevangenschap, eist in een online petitie die brede steun verdient de directe vrijlating van Jarrar en Sa’afin.

Politiek gevangene

Samidoun schrijft dat Jarrar administratieve detentie werd opgelegd nadat de militaire aanklager er niet in was geslaagd een aanklacht tegen haar te formuleren. Administratieve detentie berust op ‘geheime bewijzen’ en wordt ingesteld voor een periode van maximaal zes maanden, die eindeloos kan worden verlengd. Momenteel bevinden zich bijna vijfhonderd Palestijnen in Israëlische administratieve detentie, onder wie negen parlementsleden. Het vastzetten van invloedrijke Palestijnen wordt gezien als een campagne om de Palestijnse samenleving van haar leiderschap te beroven. In het geval van Jarrar speelt vermoedelijk mee dat zij betrokken is bij de vooronderzoeken van het Internationaal Strafhof naar Israëls misdrijven in bezet Palestina. Israël laat geen middel onbeproefd die onderzoeken te dwarsbomen.
Jarrar ligt sinds 2014 permanent onder vuur van de Israëlische bezettingsautoriteiten. Na een poging haar naar Jericho te verbannen werd zij begin april 2015 bij een nachtelijke inval in haar woning in Ramallah overgebracht naar Israël, waar ze veertien maanden gevangen zat. Aanvankelijk werd zij ook toen in administratieve detentie geplaatst, maar na een golf van protest werd alsnog een aanklacht gefabriceerd: Jarrar zou hebben deelgenomen aan protestmarsen, een interview hebben gegeven en lid zijn van en activiteiten verrichten voor de PFLP, de partij waarvoor zij in het parlement zit, maar die volgens Israël een ‘terroristische organisatie’ is. Ook na haar recente arrestatie stelden de militaire autoriteiten dat ze was opgepakt ‘vanwege haar activiteiten voor de PFLP’. Tegen Jarrar is echter nooit bewijs van betrokkenheid bij terreur ingebracht.
Jarrar stelde destijds dat Israël geen andere bedoeling had dan haar zo lang mogelijk op te sluiten, en dat ze de bevoegdheid van de militaire rechtbanken niet accepteerde. Ze betitelde de rechtbanken als ‘een grap en een groot theater’, de aanklachten tegen haar als ‘absurd’ en haar gevangenschap als ‘van meet af aan gebaseerd op politieke gronden’.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…