maandag 8 mei 2017

Elma Drayer GeenStijl

De Volkskrant-Columniste Elma Drayer is één van de ruim honderd dames die GeenStijl verwijt vrouwen te vernederen. Dit schreef Drayer in Vrij Nederland:


Aangifte tegen GeenStijl

Aangifte wegens discriminatie? De Grote Roze Wolf bestrijd je niet door naar justitie te rennen.
Het is, zacht gezegd, niet voor het eerst dat GeenStijl het Openbaar Ministerie aan het werk zet. Maar een aangifte zoals bestuurskundige en consultant Nourdine Tighadouini wil doen, is geloof ik nog niet vertoond. 
Korte voorgeschiedenis: op 30 april schreef de man in Het Parool een opiniestuk waarin hij uitgebreid zijn beklag deed over ‘een van de bekendste weblogs van Nederland’. Niet omdat hij persoonlijk door GeenStijl tendentieus was behandeld, ongefundeerd dan wel nodeloos was gekwetst – welnee. Zijn klacht betrof het medium in het algemeen. Hij noemde medewerkers en achterban van GeenStijl ‘racistisch, discriminerend en beledigend’, de teksten die de redactie produceert ‘riooljournalistiek in optima forma’. Ook gebruikte hij termen als ‘framing’ en ‘projectie’, waarbij denkers als Friedrich Nietzsche en Carl Jung als kroongetuigen fungeerden. Ferme conclusie: ‘GeenStijl staat voor het morele verval van het afgelopen decennium.’ Dus werd het volgens hem tijd ‘dat Justitie de praktijken van GeenStijl onder de loep neemt’, opdat artikel 1 van de Grondwet niet langer ‘een dode letter’ is. 
Uiteraard reageerde de redactie meteen en geheel in character. ‘Doe dan aangifte met je laffe bakkes als je denkt dat GeenStijl veroordeeld kan worden voor discriminatie, rare rifaap.’ Om daaraan toe te voegen: ‘Ga dan lekker terug naar je eigen middeleeuwse zandbak als je niet met de vrijheid van meningsuiting om kunt gaan.’
 
De stukken op GeenStijl zijn soms stinkvervelend, flauw, jennerig, en soms verrassend goed uitgezocht 
Afgelopen zaterdag was Tighadouini weer aan zet, opnieuw in Het Parool. Hij kondigde aan dat hij ‘vanwege die reactie’ inderdaad aangifte zal doen, ‘want ik heb het recht dergelijke woorden te laten toetsen aan de wet’. 
Dat recht heeft hij natuurlijk. Maar GeenStijl als symbool voor al wat vies en voos is in dit land? Als gevaar voor het morele klimaat? Veel te veel eer, lijkt mij.
De stukken op GeenStijl zijn soms stinkvervelend, flauw, obligaat, jennerig, te snel op het web gekwakt, op of over het randje. Soms zijn ze verrassend goed uitgezocht en brengen ze nieuwtjes aan het licht die wij van de dode bomen lieten liggen. 
GeenStijl bedrijft campagnejournalistiek, net als zijn bekendste tegenhanger Joop.nl. Alleen neemt deze Varasite bij voorkeur over wat elders al is verschenen (ook Tighadouini’s j’accuse uit Het Parool werd er gretig gekopieerd). Bovendien valt er om het proza van GeenStijl nog wel eens te grinniken. Kom daar ’ns om bij Joop.nl, waar linkse ernst en volstrekte humorloosheid hand in hand gaan. Maar beide hebben alle recht van bestaan.
Ik wens Nourdine Tighadouini veel genoegen bij het doen van zijn aangifte. Maar de Grote Roze Wolf bestrijd je niet door naar justitie te rennen. Die bestrijd je door opiniestukken te schrijven die wél overtuigen.

The Psychology of Materialism, Violence and War

Love Denied: The Psychology of Materialism, Violence and War Friday, 24 May 2013, 4:35 pm Article:  Robert J. Burrowes Love Denied: ...