• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

  • I.F. Stone

woensdag 5 april 2017

NRC LeugensDe NRC van dinsdag 4 april 2017 berichtte op de voorpagina onder de kop 'Tientallen doden in Syrië, mogelijk aanval met gifgas':

De luchtaanval, uitgevoerd door Russische of Syrische vliegtuigen, vond plaats in Khan Shaykhun in de provincie Idlib die in handen is van de Syrische rebellen... 

Volgens de NRC was het artikel geschreven 'Door onze correspondent,' in het Midden-Oosten, zijnde Gert van Langendonck. Omdat op dat moment de stelligheid van de NRC-bewering opvallend was, vroeg ik Van Langendonck via email of hij 'die vliegtuigen zelf ook gezien' had. Zijn antwoord was:

nee, dat heb ik niet geschreven. De redactie moet dat toegevoegd hebben. Dat had niet so stellig gemogen.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat deze bewering in de mond is gelegd van correspondent Van Langendonck, omdat dit perfect past in de anti-Rusland/pro-NAVO propaganda van de NRC-redactie die als één van haar beginselen heeft dat zij 'het Atlantisch bondgenootschap' steunt omdat 'het ontstaan van machtsvacua' de neoliberale orde bedreigt.

Een lezer van mijn weblog schreef vanochtend de volgende reactie:

Like John Pilger said about using the public and media in a fascist way, just like in the '30-'40's:

In 1946, the Nuremberg Tribunal prosecutor said of the German media: 'The use made by Nazi conspirators of psychological warfare is well known. Before each major aggression, with some few exceptions based on expediency, they initiated a press campaign calculated to weaken their victims and to prepare the German people psychologically for the attack... In the propaganda system of the Hitler State it was the daily press and the radio that were the most important weapons.'


Gert van Langendonck. Geen opmerkingen:

Een reactie posten