donderdag 2 maart 2017

Jacob Hooy en Geert Mak


A nation of well-informed men who have been taught to know and prize the rights which God has given them cannot be enslaved. It is in the religion of ignorance that tyranny begins.
Benjamin Franklin.

Het is dan ook de allereerste taak van een geletterde om de anderen te informeren over de werking van de macht, en wel omdat hij over meer alternatieven beschikt om de samenleving vorm te geven. Ik benadruk dit nog eens vanwege ondermeer het volgende: maandag 27 februari 2017 berichtte Het Parool

Drogisterij Jacob Hooy op de Kloveniersburgwal is al eeuwen een begrip… De eigenaar van het pand, de Nederlandse Beleggingsmaatschappij (NBM), heeft direct na aankoop van het pand in 2014 de huur opgezegd en wil Jacob Hooy met rechtszaken uit het pand krijgen. De investeerder wil er een grotere winkel vestigen, en appartementen ontwikkelen. 

Kortom, niets bijzonders, het neoliberalisme in optima forma, gesteund door zowel een generatie PVDA-stadsbesturen als het huidige stadsbestuur van D’66 en PVDA-burgemeester Eberhard van der Laan, die koste wat kost een ‘stedenband’ met Tel Aviv probeerde te forceren, ondanks het feit dat de zionistische staat de Palestijnse bevolking op de Westbank terroriseert, en de 20 procent Palestijnse Israeli’s als tweederangsburgers behandelt. Van der Laan reisde in september 2015 samen met wethouder Kajsa Ollongren (D66) van Economische Zaken naar onder andere Tel Aviv om in het kader van de neoliberale globalisering een samenwerkingsverband mogelijk te maken. Gezien de links-liberale instelling van de hoofdstedelijke intelligentsia had het voor de hand gelegen dat zij collectief hiertegen in actie was gekomen. Geen sprake van, ook voor de kleinburgerlijke ‘politiek-literaire elite’ van de stad, die als wapenspreuk heeft ‘Heldhaftig Vastberaden Barmhartig,’ geldt dat het hemd nader is dan de rok. Dat blijkt opnieuw, nu het voortbestaan van ‘Drogisterij Jacob Hooy uit 1743 wordt bedreigd.’ Nauwelijks was er een ‘Petitie’ gestart of de ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ Geert Mak uit het Friese Bartlehiem die een pied-a-terre in Amsterdam bezit, was één van de ondertekenaars van de tekst:

Wij
bewoners van Amsterdam en anderen

constateren

Volgens Het Parool op 27 febr 2017: Drogisterij Jacob Hooy op de Kloveniersburgwal is al eeuwen een begrip. Ze willen de fundering aanpakken met het risico dat het hele interieur gesloopt gaat worden...

en verzoeken

wij bewoners van Amsterdam willen dat het pand met het authentieke interieur van Kloverniersburgwal 12 mét zijn huurder; Jacob Hooy, behouden wordt voor de toekomstige Amsterdammers!

Immers, 

Het betreft een beschermd rijksmonument met 16de-eeuwse kern wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Dat kunnen we als Nieuwmarktbewoners én Amsterdammers natuurlijk niet laten gebeuren! Zet het op de Werelderfgoedlijst! #Geen uitverkoop meer!

Als bewoner van de Nieuwmarktbuurt heb ik vanzelfsprekend de petitie ondertekend, deels omdat het hier gaat om 'ons' erfgoed, deels omdat de neoliberale uitvreters overal zoveel mogelijk belemmerd moeten worden. Niet dat dit veel uitmaakt, maar vooral om te laten merken dat ‘wij’ niet allemaal even enthousiast zijn over het neoliberalisme als mijn oude vriend Geert Mak die in zijn bestseller In Europa het lezerspubliek meedeelde dat ‘Europa als economische eenheid ook een eind op weg’ was, terwijl in werkelijkheid hetzelfde neoliberalisme niet alleen de sociale wetgeving had uitgehold maar ook — via deregulering en privatisering — ‘onze’ democratie, waardoor ‘we’ momenteel geconfronteerd worden met politiek extreem-rechts. 

Wat nu zo intens treurig blijft in ‘onze’ gefragmenteerde samenleving, is het feit dat Geert Mak als bekende Nederlander -- en volgens tv-presentator Twan Huys ‘de populairste geschiedenisleraar van het land’ -- wel in actie komt zodra een pittoreske winkel in zijn voortbestaan wordt ‘bedreigd,’ maar muisstil bleef toen het stadsbestuur van zijn Amsterdam een ‘stedenband met Tel Aviv’ wilde aangaan. Bovendien zwijgt mijn oude vriend even hard over het feit dat zijn neoliberale Europese Unie van ‘Geen Jorwert zonder Brussel’ door een Associatieverdrag met Israel de grootste handelspartner van de zionistische staat is geworden, waardoor zijn ‘Jorwert,’ dat niet ‘zonder ‘Brussel’ kan bestaan, indirect de terreur tegen de Palestijnse bevolking steunt. En tenslotte blijft  Mak zwijgen over het feit dat de ‘Joodse staat’ -- zoals de zionisten Israel zo graag noemen -- met nucleaire onderzeeboten mag deelnemen aan NAVO-oefeningen, om op die manier onder andere Iran te kunnen bedreigen. Eind februari 2017 werd tevens bekend dat de voorgestelde ‘Increase in U.S. "Defense" Spending Would Be 80 Percent of Russia’s Entire Military Budget,' hetgeen concreet betekent dat de Amerikaanse bedreiging van Rusland nog meer zal toenemen, terwijl al in de zomer van 2015 Henry Kissinger het doel van Washington’s buitenlandse politiek als volgt karakteriseerde: ‘Breaking Russia has become an objective [for US officials] the long-range purpose should be to integrate it.’ 

En zo leven ‘wij’ in een tijd, waarin een Geert Mak als bekendste ‘chroniqueur’ van het land zich drukker maakt over het voortbestaan van de winkel van Jacob Hooy dan over het voortbestaan van de mensheid. ‘Gebleven is slechts het labyrint van rituelen, en niemand herinnert zich meer de ingang en de uitgang en al evenmin de zin van het labyrint,’ aldus Federico Fellini. En wie ben ik om de grote regisseur tegen te spreken. 

Ray McGovern Exposes CIA

Ray McGovern ex CIA analyst Exposes CIA pretending to be Russia & hacking DNC to copy Vault 7 https://www.youtube.com/watch?v=LatP39...