Doorgaan naar hoofdcontent

Rabobank en Drugs

Aangifte tegen Rabobank voor misdrijven tegen de menselijkheid

De mensenrechtenorganisatie SMX Collective. De man met de rode trui is Fernandó Hernández NOS EVA WIESSING
De Rabobank is volgens een actiegroep medeplichtig aan moord en drugshandel door Mexicaanse drugskartels. Omdat de bank drugsgeld heeft witgewassen, heeft ze ook andere misdaden mogelijk gemaakt, zegt actiegroep SMX Collective. 
SMX Collective vindt dat de bank en de verantwoordelijke medewerkers vervolgd moeten worden. "Witwassen is een misdrijf met slachtoffers" zegt mensenrechtenadvocaat Göran Sluiter.
Sluiter heeft namens een in Nederland wonende Mexicaan, Fernandó Hernández en zijn organisatie SMX Collective aangifte gedaan tegen de top van de Rabobank.
Justitie in de Verenigde Staten doet sinds 2015 onderzoek naar mogelijk gebrekkig toezicht op witwassen bij een dochterbank van de Rabobank in de Amerikaans-Mexicaanse grensstad Calexico in Californië. Via het filiaal zou Mexicaans drugsgeld zijn witgewassen. Het toezicht van de bank op verdachte transacties zou gefaald hebben. De Rabobank heeft eind 2015 de grensbank gesloten.

Medeplichtig

De bank en de leidinggevenden moeten vervolgd worden voor medeplichtigheid aan moord en misdrijven tegen de menselijkheid, zeggen Sluiter en zijn cliënt. Banken en de Rabobank in het bijzonder spelen een belangrijke rol in het succes van de drugskartels. "Ze moeten ervan geweten hebben, maar hebben bewust de ogen gesloten en dat maakt ze medeschuldig aan deelname aan een criminele organisatie."
Hernández is persoonlijk betrokken. Zijn oom was betrokken bij drugshandel en verdween op 16 december 2010. "Ik ben niet zo naïef dat ik denk dat mijn oom door de Rabobank is vermoord, maar het witwassen voedt het geweld dat mijn oom gedood heeft", aldus Hernández tijdens een persconferentie. De Amerikaanse justitie kijkt alleen naar het witwassen en niet naar mogelijke andere delicten.
De Rabobank wil niet reageren en zegt volledig mee te werken met de Amerikaanse autoriteiten aan het lopende onderzoek.
Het OM zegt de aangifte te zullen beoordelen zodra die binnen is. Dan pas kan het OM inschatten of er voldoende aanknopingspunten zijn om de zaak in Nederland in behandeling te nemen.

Lastig

Voor juristen is het lastig te beoordelen of de aanklacht kans maakt. Vast staat in ieder geval dat het vrij uniek is om een bedrijf medeverantwoordelijk te houden voor moord. "Je zult dan toch moeten aantonen dat de bank met haar handelswijze de opzet heeft gehad om mensen te laten omkomen", zegt jurist Dirk van Leeuwen van de Universiteit van Amsterdam. "Het is een beetje hetzelfde om de wapenproducent verantwoordelijk te houden voor de slachtoffers die met zijn wapens zijn gemaakt".
Volgens Van Leeuwen zou het ook een "gevaarlijk precedent" kunnen zijn als de rechter de bank medeverantwoordelijk houdt voor moord. "Stel je leent als bank een kermisexploitant geld en met de attractie van die exploitant gaat iets mis. Is de bank dan ook verantwoordelijk? Of heeft de bank een plicht om te controleren hoe die exploitant werkt? Dan worden de grenzen van de strafrechtelijke aansprakelijkheid wel flink opgerekt."
Strafrechtadvocaat Göran Sluiter (r) en zijn cliënt Fernandó Hernández (m)NOS EVA WIESSING
Advocaat Göran Sluiter met de aangifte tegen de RabobankNOS EVA WIESSING

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…