Doorgaan naar hoofdcontent

Einde Westerse Wereld Wereldorde

Robert Verhoeven

09:20 (3 uur geleden)
aan mij

Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schudt Duitse Bondskanselier Angela Merkel de hand in München.
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schudt Duitse Bondskanselier Angela Merkel de hand in München.© GETTY

Lavrov roept op tot post-westerse wereldorde: 'Tijd dat westerse landen alles besluiten is voorbij'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de hoop uitgesproken dat er een 'post-westerse wereldorde' ontstaat, 'waarin de soevereiniteit van ieder land gerespecteerd wordt'. De tijd dat westerse landen alles besluiten is voorbij, aldus Lavrov.


Hij sprak op een door westerse veiligheidsexperts gedomineerde conferentie in München, waar de Amerikaanse vicepresident Michael Pence zaterdag Amerika's 'onwrikbare steun voor de NAVO' had betuigd.

Lavrov herhaalde zijn mantra dat het Westen gevangen zit in een Koude Oorlog-mentaliteit. Rusland wil een 'pragmatische' relatie met de Verenigde Staten, zei hij, gebaseerd op wederzijds respect en gedeelde verantwoordelijkheid voor stabiliteit in de wereld. De huidige spanningen tussen het Westen en Rusland noemde hij onnatuurlijk. 'Gezond verstand is opgeofferd aan de Russofobe minderheid.' Ook hervatting van praktische samenwerking tussen Russische en NAVO-militairen zou de stabiliteit ten goede komen volgens de Russische minister.
Waarom wordt er nooit om bewijzen gevraagd als wij ergens van beschuldigd worden?
Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov 
Gevraagd naar de beschuldigingen van Russische pogingen om de verkiezingen in de VS en Frankrijk te beïnvloeden, herinnerde Lavrov aan de Republikeinse beschuldigingen tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne dat de Democraten 'dode zielen' zouden laten stemmen. 'De Democraten vroegen toen om harde bewijzen. Maar waarom gebeurt dat nooit als wij ergens van beschuldigd worden? Waar zijn de bewijzen?' Volgens Lavrov heeft de Russische regering vanaf november 2015 herhaaldelijk - maar tevergeefs - pogingen gedaan met de regering-Obama in gesprek te komen over de cyberaanvallen.
Lavrov noemde het onverstandig dat het Westen - zoals dit weekend in München bevestigd werd door bondskanselier Merkel - vasthoudt aan sancties tegen Rusland totdat het zogeheten Minsk-akkoord over de Donbas-regio in Oekraïne volledig is uitgevoerd. Maar Rusland zal zijn sancties tegen het westerse voedselproducten (die overigens minder economische schade veroorzaken dan de westerse sancties tegen Rusland) óók in stand houden, voegde hij eraan toe, zolang Minsk niet is uitgevoerd. Hij reageerde niet op de uitspraak van vicepresident Pence, die zei dat Rusland 'verantwoordelijk' wordt gehouden voor de volledige uitvoering van het Minsk-akkoord.

Porosjenko: stop Russisch revanchisme

Westerse landen houden Rusland verantwoordelijk voor het recent weer opgelaaide geweld in Oost-Oekraïne. De Oekraïense president Porosjenko hield vrijdag in München een pleidooi om het 'Russische revanchisme in Oekraïne' te stoppen en niet te zwichten 'voor de stemmen die Ruslands honger willen afkopen met appeasement'. Emotioneel vertelde hij over de dagelijkse rapportages van gedode soldaten en burgers langs de 'bestandslijn'. 

Lavrov vroeg zich in München af waarom zo weinig westerse journalisten nog verslag doen van de lotgevallen aan de frontlinie in Oost-Oekraïne. 'U kunt denken wat u wilt over de Russische media, maar die doen daarvan dagelijks verslag. Wat houdt westerse journalisten tegen? Veiligheidsoverwegingen of zelfcensuur?'

Daarentegen prees hij wel een recente reportage uit Oost-Oekraïne waarin de Washington Post verslag deed van de volksmilitie Rechtse Sector, die daar nog steeds opereert.   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

De Geldlust van de Mainstream Media

https://www.villamedia.nl/artikel/mede-mogelijk-gemaakt-door-de-overheid.-wanbetaling-freelancers-is-legaal-geworden?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter Mede mogelijk gemaakt door de overheid: wanbetaling van freelancers Actueel Nederlandse mediabedrijven krijgen wel degelijk staatssteun. Het mag alleen niet zo heten. Een soepele opstelling van de toezichthouder en een voorkeursbehandeling door de Belastingdienst houden kranten en tijdschriften overeind die het anders niet zouden redden. De rekening gaat naar onderbetaalde nieuwsarbeiders. Tegenover de schrale beloning van freelance journalisten staan mooie winsten van mediabedrijven en bovenmodale salarissen voor journalisten in vaste dienst. Kranten mogen het volgens de oplagecijfers en advertentie-inkomsten zwaar hebben, hun uitgevers en hoofdredacties weten die pijn bekwaam af te wentelen op andere belanghebbenden.  De Persgroep legde over 2017 opnieuw 40 miljoen euro dividend opzij voor de eigenaren, de familie Van Thillo. U…