vrijdag 13 januari 2017

NOS Propaganda


Sonja heeft een nieuwe reactie op je bericht "U.S. Military-Industrial Complex Threatening Russi..." achtergelaten: 

Ook 3600 Nederlandse militairen. Bescherming!
Amerikaanse militairen in Polen voor bescherming Oost-Europa 

Amerikaanse militairen in Polen voor bescherming Oost-Europa


Militairen op de Amerikaanse basis in Zagan, Polen REUTERS
Zo'n 3500 Amerikaanse militairen zijn met hun materieel aangekomen in Polen. Tientallen tanks en andere voertuigen staken bij Olszyna, in het zuidwesten van Polen, vanuit Duitsland de grens over.
Met hun komst vervullen de Amerikaanse militairen een droom van veel Polen die al sinds de val van het communisme hopen op troepen uit de VS als afschrikking tegen Rusland.
Bij de grensovergang stonden Polen te zwaaien naar de militairen, sommigen met de Amerikaanse vlag in hun hand. De militairen worden gelegerd in Zagan, zo'n 70 kilometer vanaf de Duitse grens.  
De Poolse premier en minister van Defensie begroeten de Amerikanen zaterdag in een officiële ceremonie.
Amerikanen in Polen: We vormen een team van teams

Besluit Obama

De VS en andere westerse landen hebben de afgelopen jaren in NAVO-verband al oefeningen gehouden op Pools grondgebied. De stationering van zo'n 3500 militairen markeert een volgende stap naar een meer permanente aanwezigheid.
De detachering volgt op een besluit van president Obama om NAVO-bondgenoten in Oost-Europa bescherming te bieden, nadat Rusland de Krim had geannexeerd in 2014 en de opstandelingen in Oost-Oekraïne bleek te steunen. Veel Oost-Europese landen werden nerveus van de uitbreidingspolitiek van president Poetin.

Nucleaire dreiging

Polen en de Baltische staten voelen zich ook bedreigd door de nucleaire dreiging van Rusland. Bij Kaliningrad, een stuk Russisch grondgebied tussen Polen en Litouwen, zijn pas geleden raketten geplaatst die kunnen worden voorzien van een nucleaire lading.
Toch zijn de Oost-Europese landen niet echt gerustgesteld door de komst van de Amerikaanse militairen. De vrees bestaat dat de verhoogde veiligheidsmaatregelen tijdelijk zijn en dat de aanstaande president Trump ze weer gaat afbouwen, omdat hij meer Kremlin-gezind lijkt.

Afwijzing Rusland

Rusland heeft afwijzend gereageerd op de komst van de Amerikaanse militairen naar Polen. Volgens een woordvoerder van president Poetin brengt de stationering de belangen en veiligheid van Rusland in gevaar.
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken heeft de detachering van Amerikaanse militairen in Oost-Europa een "destabiliserende factor" genoemd.

Amerikaanse militairen en materiaal in Zagan REUTERS

NAVO

De Amerikaanse militairen arriveerden vorige week in Duitsland. Ze verzamelen zich nu in Polen, om daarna in kleinere eenheden uiteen te gaan. Delen van de gevechtseenheid gaan naar Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Estland, Letland en Litouwen. Het hoofdkwartier komt in Duitsland.
De NAVO gaat in een afzonderlijke missie vier bataljons detacheren op de oostelijke flank van Europa, een in Polen en drie in de Baltische staten.

Nederlandse militairen

Gisteren vertrok vanaf de Johannes Postkazerne bij Havelte de 43 Gemechaniseerde Brigade met gepantserde voertuigen naar Polen. Ze doen daar mee aan de oefening Bison Drawsko, een van de grootste oefeningen in jaren waar de Nederlandse landmacht aan meedoet.
De 3600 Nederlandse militairen werken bij de NAVO-oefening samen met de Duitsers. Daarnaast bereidt de oefening de krijgsmacht voor op deelname aan de multinationale gevechtsgroep die vanaf maart als vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Litouwen is.

2 opmerkingen:

Bauke Jan Douma zei

Sommige mensen wens je gewoon een kernbom op hun dak, vooral hen
die er zelf om vragen.
Alle psychopaten de wereld uit, te beginnen bij Nederland.
Opgeruimd staat netjes.

Sonja zei

"Kon je de idioten maar door de militaire politie achter slot en grendel laten zetten, in de hoop dat er rustige en wijze besluiten worden genomen." (Willem Oltmans, 2004)

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...