Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit september 4, 2016 weergeven

Frank Westerman's Provinciale Schrijverij 19

In de boeken van Geert Mak biedt het verleden herkenning en troost, doordat hij de geschiedenis laat herleven in persoonlijke verhalen van mensen die zich staande proberen te houden in een veranderende wereld. Vrij Nederland. Geert Mak, de bindende buitenstaander. 28 februari 2004

[het] blijft door mijn hoofd malen: de terrorist heeft een doel. Vanzelfsprekend: hij ijvert voor een zaak die groter is dan hijzelf. Een ideaal. Maar wij? Wat stellen wij daartegenover?
Frank Westerman. Een Woord Een Woord. 2016

In zijn essaybundel De Ander constateerde de grote Poolse journalist, wijlen, Ryszard Kapuściński in 2006 hoe vanaf het begin van de Griekse beschaving de Ander de spiegel is geweest waarin de mens zichzelf bekijkt en afmeet. Hij schreef vervolgens:
Xenofobie, zo lijkt Heordotus te verkondigen, is een ziekte van bange mensen die lijden aan een minderwaardigheidscomplex, die denken dat ze zichzelf zullen moeten bekijken in de cultuurspiegel van de Anderen.
Die houding mag dan wel verklaarb…

Neoliberal Feminism

How feminism became capitalism's handmaiden - and how to reclaim it A movement that started out as a critique of capitalist exploitation ended up contributing key ideas to its latest neoliberal phase  ‘We should break the spurious link between our critique of the family wage and flexible capitalism by militating for a form of life that de-centres waged work and valorises unwaged activities, including – but not only – carework.’ Photograph: Robert Convery/AlamyMonday 14 October 2013 06.30 BST