Doorgaan naar hoofdcontent

Standing Rock

De Nieuwe Tijd wordt geboren bij Standing Rock

6
DELEN
standing rock protest

Standing Rock

Het zal velen niet ontgaan zijn dat er op dit moment een beweging gaande is die in enkele dagen tijd een enorm momentum wist op te bouwen. Van een tentenkamp dat al enige tijd in Dakota stond en opeens wist heel de wereld wat er bij Standing Rock gebeurt.
De pijplijnen worden aangelegd om ruwe olie te vervoeren van de vindplaatsen naar raffinaderijen. Deze pijpleidingen zijn berucht om lekkages die drinkwatervoorzieningen en natuurgebieden vervuilen1.
De Nieuwe Tijd wordt geboren bij Standing Rock

Protest tegen de Dakota Acces Pipeline (DAPL)

In april begon een protest van de inheemse bevolking tegen de Dakota Acces Pipeline (DAPL). Die was gepland door een gebied waar een oude begraafplaats van voorouders ligt. Bovendien zou de pijplijn vrijwel zeker de Missouri rivier, hun enige drinkwatervoorziening, gaan vervuilen.
Het protest is in korte tijd aangegroeid tot een grote beweging die mondiaal veel steun krijgt. Er ontstond veel commotie in de media toen op 26 oktober meer dan 100 protectors werden gearresteerd door gemilitariseerde politie-eenheden.
Langdurige protesten zijn er wel vaker, na de bankencrisis hebben we de occupy-beweging gehad. Toch gebeurt hier op meerdere fronten iets heel bijzonders. Standing Rock is geen hype. Ik geloof dat het de eerste serieuze manifestatie van de Nieuwe Tijd is, recht in het gezicht van de oude machthebbers. Wat maakt dit zo speciaal?

Inheemse volkeren staan massaal op om Moeder Aarde te beschermen

Traditionele volkeren, inheemse volken of First Nations, hebben altijd een sterkere band gehad met de Aarde dan de koloniale machthebbers die hen overwonnen. Eeuwenlang zijn de inheemse volkeren onder de voet gelopen, uitgebuit, hun cultuur vernietigd. Nu staan zij massaal op om de verdere ontheiliging van hun grond te voorkomen.
De Noord-Amerikaanse stammen ontvangen massaal steun van andere inheemse volken, zoals de Maori uit Nieuw-Zeeland.
Stammen die eeuwenlang in conflict met elkaar zijn geweest, sluiten vrede. Deze kwestie is belangrijker dan persoonlijke vetes. In het licht van de grove schending van oeroude, heilige begraafplaatsen, is ineens niet meer zo duidelijk waar het nou precies om ging.
Het protest tegen DAPL is een aanjager voor vrede tussen stammen.

De wederopstanding van het Goddelijk Vrouwelijke

Het zijn  vrouwen geweest die als eerste riepen: “Dit pikken we niet!” en in een rij gingen staan om bulldozers tegen te houden. De Standing Rock-beweging wordt in grote mate gevoed en geïnspireerd door vrouwen als daadkrachtige beschermers van het Leven zelf.
‘Women are central to this struggle’– Amy Goodman
Vrouwen verzamelen de moed om in de frontlinie te gaan staan en traangas, rubberkogels, bean bags en tasers op te vangen. Ze worden geslagen en gearresteerd. En ze gaan weer terug. En weer terug.
‘A nation isn’t defeated until the hearts of the women are on the ground’
De vrouwelijke oerkracht manifesteert zich hier op een manier die we tot nu toe niet vaak zo’n schaal hebben gezien. Ze accepteren geen nee. Ze gaan door.

De Nieuwe Tijd wordt geboren bij Standing Rock

De hele wereld spant samen om dit project te steunen

Iedereen voelt dat hier iets bijzonders gebeurt. Er ontstaan crowdfundingprojecten. Mensen sturen hulpgoederen. Filantropen schenken opnamemateriaal om wat er gebeurt, vast te leggen. Ze kopen mensen vrij die ten onrechte zijn gearresteerd. Het verzet slaat over naar andere plekken. Beroemdheden gebruiken hun invloed om hier aandacht voor te vragen. Ze gebruiken hun rijkdom om te helpen.3
Er worden rechters en advocaten opgeroepen om het bedrijf achter DAPL op te roepen zich te houden aan de treaties die zijn gesloten met de inheemse bevolking over landrechten. Deze treaties worden vaak met voeten getreden.4

Reguliere media besteden niet of minimale aandacht aan het protest

De aandacht ervoor is via alternatieve media en sociale media gegenereerd. We slikken niet meer voor zoete koek wat de gewone media-die een verlengstuk zijn van conglomeraat van banken, regeringen en multinationals die op deze planeet meer te vertellen hebben dan machthebbers- ons voorschotelen. Als we willen dat het aandacht krijgt, zetten we het zelf op de kaart
Het is een goed idee om jezelf standaard te voorzien van nieuws via alternatieve kanalen. Wat er niet gezegd wordt op het nieuws, is in de wereld van nu vaak betekenisvoller dan wat er wel gezegd wordt. Ik bedoel, het is en blijft natuurlijk erg akelig voor Kim
Kardashan dat ze is beroofd, maar op wereldschaal maakt DAPL natuurlijk wel even wat meer uit.

De wanstaltige overmacht van het zakenleven en de eigenlijke macht die zij hebben, wordt hier pijnlijk duidelijk

standing rock protestDe ‘beschermers’, zoals ze zichzelf noemen in plaats van demonstranten, streven naar een geweldloos protest. Ze worden opgewacht door gemilitariseerde politie met vuurwapens.
Het bedrijf achter DAPL heeft een persoonlijke gewapende eenheid ingezet om het verzet te breken.
Jonge vrouwen krijgen traangas in hun gezicht gespoten, paarden worden beschoten5Gebedsgroepen worden verstoord. Heilige voorwerpen worden afgepakt. De politie traceert deelnemers via facebook. Mensen worden ten onrechte gearresteerd en onnodig ruw behandeld.
Arrestanten krijgen niet de medische hulp die ze nodig hebben. Er worden op grote schaal mensenrechten geschonden. Amnesty International6  en de Verenigde Naties7  houden zich al met de kwestie bezig. Journalist Amy Goodman is onterecht opgepakt en inmiddels weer vrijgesproken.
Allemaal zaken die op zich niet nieuw zijn, maar die hier samenkomen in één machtig, planeet-omspannend event. De energie wordt overal gevoeld. Iedereen pikt het op. Iedereen wil helpen. En we moeten ook allemaal helpen. Hier wordt op een ontroerende manier duidelijk wat er gebeurt als we met zijn allen zeggen: “we pikken het niet langer!”
Het heeft effect: de Noorse regering gaat in beraad om de Noorse Centrale bank en het Noorse pensioenfonds terug te trekken als investeerders als gevolg van protesten van de Noorse bevolking tegen mensrechtenschendingen bij DAPL8

Activisme als nieuwe mondiale levenshouding

Het gebeurt al vaak en zal nog vaker gaan gebeuren: er gebeurt iets wat schadelijk is voor mens, dier, milieu, de vrede of allemaal, en heel de wereld laat merken dat ze het er niet mee eens zijn.
In de Nieuwe Tijd zal het heel gewoon worden om activisme een onderdeel van het dagelijks leven te laten zijn. Dat hoeft niet heel radicaal te zijn. Activisme hoeft niet te betekenen dat je in de frontlinie traangas en rubberkogels opvangt –hoewel er mensen zijn die zich daartoe geroepen voelen, waarvoor mijn dank en respect. Je kunt het dagelijks doen.
Steun acties van mensenrechtenorganisaties, teken petities. Praktiseer activisme met je pinpas. Zo, dus jij laat kinderen op je plantages werken? Nou, dan koop ik je product niet meer. Je merkt het vanzelf aan je omzet.
Bij het woord activisme denken we automatisch aan individuele helden, de mensen die op het journaal inbeeld komen en gearresteerd worden. Die zijn het meest zichtbaar, maar een protest wordt net zo goed gemaakt door ontelbare onbekende druppels die de steen uithollen. Iedereen speelt zijn eigen rol daarin.
Enkelen staan inderdaad in de frontlinie. Anderen vertellen het verhaal op een onafhankelijke wijze, los van de grote mediacorporaties. Weer anderen maken deel uit van het enorme, anonieme leger dat een verhaal laat rondgaan op internet.
Anderen bidden. Zij ondersteunen het Veld dat het momentum creëert. Weer anderen regelen de logistiek ter plekke. Zonder maaltijden en tenten komt het ook niet van de grond. Anderen geven geld.
Een mondiaal protest als dit wordt door heel veel mensen op heel veel verschillende manieren gecreëerd.

Wat kun jij doen om te helpen?

De inheemse Amerikaanse bevolking is erg arm en de kampen hebben grote behoefte aan van alles en nog wat, zeker nu de winter voor de deur staat. Even de bankpas trekken en een extra dikke slaapzak kopen is er gewoon niet bij. Het protest is in grote mate afhankelijk van giften en gedurende de winter zal dat alleen maar groter worden.

Natuurlijk liken, delen en laten rondgaan!

Teken de petitie voor president Obama:

Investeerders aanspreken:

Namen van banken die betrokken zijn bij de financiering van het project. (BESCHAAFD) reageren via email of telefoon kan ook. ‘Onze’ ABN AMRO en ING staan er trouwens ook bij. Als je al plannen had om van bank te veranderen, misschien geeft dit de doorslag. De meeste instellingen replyen met een standaardmail dat zij DAPL niet financieren maar dat is een broodje aapverhaal.

Geen idee of het echt lukt maar je kunt het proberen:

Call the White House at (202) 456-1111 or (202) 456-1414. Tell President Obama to deny the Army Corps of Engineers’ Permit for the Dakota Access Pipeline, and remind his administration of their commitment to combating Climate Change, and to implementing green/renewable nrg solutions — and that fracking and fracked oil are NOT clean nrg. Tell them that Bakken oil extraction pollutes our air and water and yields millions of gallons of radioactive water and waste that is destroying our region’s future in the name of nrg security — which is meaningless without water security in the arid Northern Plains.

Crowdfunding:

Een crowdfundingsactie van een documentairemaakster. Loopt nog een maand

Doneren


Bronnen

https://www.facebook.com/DavidAvocadoWolfe/videos/10153901743651512/http://www.neonnettle.com/features/523-french-citizens-rise-up-in-their-millions-to-protest-ruling-elitehttp://thefreethoughtproject.com/mark-ruffalo-delivers-solar-standing-rock/https://www.facebook.com/216110121867602/videos/989109764567630/http://sacredstonecamp.org/blog/2016/10/28/police-from-5-states-escalate-violence-shoot-horses-to-clear-1851-treaty-camphttp://usuncut.com/news/amnesty-international-just-sent-human-rights-observers-north-dakota-protect-water-protectors/http://indigenousamerican.com/2016/10/29/breaking-the-united-nations-is-headed-to-standing-rock/3/https://www.nrk.no/sapmi/sv_-_-bade-dnb-og-oljefondet-ma-snarest-mulig-trekke-seg-ut-av-_dakota-access-pipeline_-1.13205401

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…