Doorgaan naar hoofdcontent

Kosten Koninklijk Huis

03 november 2016 19:14

Kosten Koninklijk Huis werden jarenlang bewust verstopt

Ambtenaren maakten in de jaren zeventig heel bewust een rommeltje van alle vergoedingen aan de Oranjes. Dat gebeurde met een reden: zo zouden het Nederlandse volk en de Tweede Kamer niet over de kosten vallen.
Dat de kosten van het Koninklijk Huis niet bepaald transparant in kaart worden gebracht is algemeen bekend. Maar uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ambtenaren in de jaren zeventig bewust een rommeltje maakten van alle uitgaven van de Oranjes, zodat niemand meer wegwijs kon worden uit de uitgaven. Dat blijkt uit document dat RTL Nieuws heeft gevonden in het Nationaal Archief. 

Bewust verstopt

Tot 2010 werden de kosten van het Koninklijk Huis in allerlei verschillende begrotingen gestopt. De vliegkosten bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de kosten van de Groene Draeck bij Defensie, de staatsbezoeken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de kosten van de paleizen bij het ministerie van Volkshuisvesting.
Uit het document, blijkt nu dat al die bedragen bewust op allerlei verschillende begrotingen geplaatst. Op die manier moest worden voorkomen dat er kritiek kwam op de kosten van ons koningshuis. In een verslag van topambtenaren van de premier en van het kabinet van de koningin staat letterlijk: "Een praktisch bijkomend voordeel is dat de desbetreffende posten in het geheel van de begrotingen in het niet verzinken en dus geen overdreven belangstelling zullen opwekken."
Kortom: zolang niet al te duidelijk is wat het koningshuis kost, komt er ook geen gedoe.
Dit is het betreffende document:

Een potje van

De afgelopen tien jaar ontstond er door gebrek aan transparantie telkens juist meer gedoe. Tal van journalistieke onderzoeken vestigden steeds meer aandacht op de schimmige begrotingen van het Koninklijk Huis. 
Onder druk van pers en politiek worden de koninklijke kosten sinds 2010 wél op één begroting geplaatst. Maar van de jaren zeventig tot 2010 maakten de ministeries er dus heel bewust een potje van.

Opletten geblazen

Ook vandaag de dag blijft het opletten geblazen wat er in begrotingen en jaarverslagen staat.  Er duiken altijd weer kostenposten op die nog steeds niet heel transparant in kaart worden gebracht, zoals de aankoop van een nieuw servies. Kosten: 1,4 miljoen euro.
Meer op rtlnieuws.nl:


Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…