Doorgaan naar hoofdcontent

Amsterdam en Zionistische Terreur

Samenwerking met Tel Aviv en Ramallah opnieuw ter discussie

Burgemeester Eberhard van der Laan schrijft dat het niet mogelijk is om 'indirecte financiële betrekkingen' met de nederzettingen uit te sluiten
Burgemeester Eberhard van der Laan schrijft dat het niet mogelijk is om 'indirecte financiële betrekkingen' met de nederzettingen uit te sluiten © ANP
De samenwerking die Amsterdam vorig jaar aanging met Tel Aviv en Ramallah staat opnieuw ter discussie. Het college kan niet garanderen dat wordt voldaan aan de strenge voorwaarden die de gemeenteraad stelde.
De stedenband met Tel Aviv en Ramallah zorgde vorig jaar voor vele verhitte debatten in de gemeenteraad. De linkse partijen hadden grote moeite met een stedenband met Tel Aviv en gingen pas akkoord nadat aan een groot aantal voorwaarden was voldaan.

Zo moest er ook een samenwerking met Ramallah komen, werd het woord stedenband vervangen voor samenwerking en moest het college garanderen dat niet samengewerkt zou worden met partijen die een band hebben met het Israëlische leger of ministerie van Defensie. 

Ook moest Amsterdam ver blijven van iedere vorm van handel met nederzettingen in de bezette gebieden.

Naar alle waarschijnlijkheid
Nu blijkt dat de gemeente niet aan die strenge voorwaarden kan voldoen. In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Eberhard van der Laan dat het niet mogelijk is om 'indirecte financiële betrekkingen' met de nederzettingen uit te sluiten. 

Ook het uitsluiten van partijen die een band hebben met het leger kan hij niet garanderen. Van der Laan kan slechts toezeggen dat 'naar alle waarschijnlijkheid' aan de voorwaarden van de raad kan worden voldaan.

"Dat is niet genoeg, dan trek ik mijn steun in," zegt fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Johnas van Lammeren beslist. "Dit is precies wat we wilden voorkomen."

Onaangenaam verrast
GroenLinksvoorman Rutger Groot Wassink is 'onaangenaam verrast' en zal zijn steun 'heroverwegen' als niet aan de voorwaarden kan worden voldaan. Hij was de indiener van de twee moties die het college opdroeg om afstand te houden van het leger en van de nederzettingen. "Die moties hebben we niet voor niets ingediend."
De realiteit is altijd complexer dan het ideaal
Marjolein Moorman
Van der Laan schrijft dat de samenwerking met Tel Aviv zich onder meer richt op innovatie. 

Ramallah wil graag samenwerkingen op het gebied van 'city branding' en IT-talent. Ook is, na aandringen van de raad, contact gelegd met mensenrechtenorganisaties en ngo's die zich hard maken voor een tweestatenoplossing.

Complexe realiteit
De PvdA stond vorig jaar uiterst kritisch tegenover de stedenband, maar is nu minder streng. Fractievoorzitter Marjolein Moorman snapt wel dat het lastig is om met honderd procent zekerheid uit te sluiten dat partijen waarmee wordt samengewerkt ook indirect geen betrekkingen hebben met de nederzettingen. 

"De realiteit is altijd complexer dan het ideaal. Het gaat mij er om dat de gemeente er alles aan doet om het te voorkomen."

Ook voor D66-leider Jan Paternotte komt de brief van Van der Laan niet als een verrassing. "Het gaat er om dat het uiterste wordt gedaan om aan de voorwaarden te voldoen."

Collegepartij SP stemde als enige partij eind vorig jaar tegen de samenwerking met Tel Aviv en Ramallah. "Zonder triomfantelijk te willen doen: dit bewijst ons gelijk," zegt fractievoorzitter Daniël Peters. "Je moet geen samenwerking aan willen gaan met partijen die in oorlog zijn."
http://www.parool.nl/amsterdam/samenwerking-met-tel-aviv-en-ramallah-opnieuw-ter-discussie~a4416277/

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…