• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

 • I.F. Stone

zondag 4 september 2016

Facebook Censuur

Facebook Censuur: Vooral Zielig

naaktevrouwmetkoe
De vertrutting van de maatschappij met als een van de initiatiefnemers het Amerikaanse reclamebedrijf Facebook kon natuurlijk niet uitblijven. Daarnaast worden ze ook meer en meer deelnemer en supporter van de Koude Oorlog II.
VPRO/Geschiedenis, onderdeel van het themakanaal Geschiedenis 24, schrijft op haar Facebookpagina: “Facebook heeft het artikel over de verkiezingsposter van de PSP uit 1971 verwijderd van deze pagina ‘omdat deze de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden van Facebook schendt’. We zien hierop namelijk een blote mevrouw met heel veel haar tussen de benen. O ja: er stond ook een blote koe bij.”
psp-poster
PSP Poster
Het reclamebedrijf is echter niet alleen preuts, maar daarnaast ook fanatiek deelnemer aan de Koude Oorlog.
De officiële Facebook pagina van het Russische dagblad Pravda had tot voor kort 235.000 volgers. Iedere maand sloten zich zo’ n 10.000 mensen aan. Totdat Facebook de stekker uit de account trok, aldus Pravda.
Zij hebben een nieuwe FB account aangemaakt, die op dit moment iets meer dan 1000 likes heeft. De Facebook pagina is overigens in de Russische taal. Pravda vermoedt dat de actie van het Amerikaanse reclamenetwerk te maken heeft met de aanstaande verkiezingen in Rusland.
pravdarufbIn 2015 maakte DLM ook al melding van Facebook censuur van de oproep van Anthony Gucciardi aan het Amerikaanse publiek om Monsanto’s actie tegen verplichte GMO-etikettering tegen te houden.
Rob Vellekoop, 3 september 2016


3 opmerkingen:

 1. Facebook-gebruikers die klagen over censuur. Het is net zoiets als rooms-katholieken
  die klagen over de IDIL.

  Mijn advies: als het je niet bevalt, hou op erin te geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "No less than five million users are after all in favor of a »dislike« button on Facebook. Compared with the 750 million members, that is a negligible figure."

   Een uitspraak van Byung Chul Han, de Duits/Koreaanse filosoof (die zelden interviews geeft) dacht er 10 jaar geleden al het zijne van, lees het interview met Vera Tollman 'The Terror of Positivety' voor een dieper begrip van zijn wantrouwen t.a.v. social media-bedrijven en meer in het algemeen zijn beschouwingen over het neo-liberalisme, narcisme en de tijdgeest, verdient het de moeite ook zijn interview met 'Die Zeit' (in engelse vertaling omdat voor mij Duits veel lastiger leest) dat hier staat: 'I'm sorry but those are facts' tot je te nemen. Een belangrijke moderne filosoof imho.

   Saillant in dit verband: De loco-burgemeester Ollongren van Amsterdam is, nadat de stedenband met Tel Aviv spaak liep, nu met het Amerikaanse bedrijf Nextdoor uit San Francisco in zee gegaan om een private onderneming de sleutel tot een burgernet met big data in handen te spelen. Het bedrijf ziet Amsterdam als springplank voor Europa (ongetwijfeld om later wereldwijd uit rollen). Hier zagen Nederlandse en vooral Amsterdamse burgers uit de aard der zaak enorm naar uit. NOT!

   Verkocht als veiligheid is het vaarwel privacy (not your business?) en leve de burgerwacht en Airbnb en Uber en vergelijkbare Startups die de economie stimuleren (ongeveer zoals het toerisme dat produceert immers ook revenuen). En dat alles dankzij een overijverige ambitieuze vrouw in een leiderspositie die het beste met ons voor heeft, buitengewoon helder, buitengewoon transparant. Net zoals VVD coryfee Neelie Smit Kroes, haar grote voorbeeld dus, die inmiddels in de raad van bestuur van de Startup Uber is gaan bijklussen volgens onze zuiderburen dan...

   Verwijderen
  2. 'During the visit, inspiration was also gained on how businesses can offer opportunities to local artists as Facebook is doing with its Artist-in-Residence programme.'

   God zegen de kunstgreep?

   In dit licht de artikelen van de artiest David Byrne voormalig leider van de Talking Heads (mijn kwalificatie waar hij het waarsch. niet mee eens is) of Spike Lee erover 'opslaan' kan ook geen kwaad. Die beschrijven precies het uithollende karakter ervan: gentrificatie waarbij gecreëerde hipheid een randvoorwaarde is gebleken om het verdienmodel vorm te kunnen implementeren. Het verklaart eveneens waarom in Amsterdam wonen 'n statuscompetitie oplevert die z'n weerga niet kent. Wanneer in 'n jaar tijd de huizenprijzen (en bijgevolg huren) 17% stijgen zonder dat er sprake is van stijgende salarissen. Behalve voor 'n kleine elite dan, enkele sectoren zoals de advocatuur die de grootste beroepsgroep van de grachtengordel uitmaakt, daarna al snel een handjevol op handen gedragen elitaire hipster artiesten, dj's, televizie-mensen, bankpersoneel en zakenbroeders in het vastgoed die de daarvoor benodigde torenhoge hypotheken verdienen.

   Terwijl een minister onweersproken* mag debiteren dat er in Amsterdam te veel sociale huurwoningen zijn en hij daar beleid op maakt. *Willen we meer of minder sociale huurwoningen? Minder, minder, minder!
   Wait, minder mensen die zijn aangewezen op 'n sociale huurwoning? Ongehoord!
   Tjongejonge wat gaat de sfeer er op vooruit.

   Verwijderen