• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

 • I.F. Stone

maandag 29 augustus 2016

Participatie Samenleving

Maandag 29 augustus 2016 
|
 Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Bedrijven Silicon Valley sturen Rutte brandbrief over belastingklimaat' 

Tachtig technologiebedrijven hebben premier Mark Rutte per brief gewaarschuwd voor de gevolgen van een mogelijke verslechtering van het belastingklimaat in Nederland.
De bedrijven vrezen dat Nederland vanwege de aanpak van belastingontwijking door internationale bedrijven minder aantrekkelijk wordt voor Amerikaanse investeerders, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag.
De krant citeert een in mei verzonden brief (pdf) die is opgesteld door belastingdirecteuren van techbedrijven zoals Apple, Google en Cisco Systems. 
In de brief adviseert de zogenoemde Silicon Valley Tax Directors Group (SVTDG) de premier over hoe hij Nederland fiscaal aantrekkelijk kan houden voor multinationals. De brief volgt op een bezoek van Rutte aan Silicon Valley eerder dit jaar.
Als de bedrijven bijvoorbeeld minder mogelijkheden krijgen om met de fiscus afspraken te maken, dan zal dit slecht uitpakken voor bestaande en toekomstige investeringen uit de Verenigde Staten. 
De belastingdirecteuren zijn volgens het FD tevreden over de toegankelijkheid van de Belastingdienst en de mogelijkheid om 'advance tax rulings' te sluiten. Dat zijn specifieke afspraken over de belasting die de multinationals in Nederland moeten afdragen. Daardoor hebben de ondernemingen hier van tevoren zekerheid over.

Europese Commissie

De Europese Commissie onderzoekt dergelijke afspraken om uit te zoeken of het om verboden staatssteun gaat die andere bedrijven benadeelt. Zo oordeelde de commissie eerder dat Nederland in de fout zou zijn gegaan met afspraken met koffieketen Starbucks. Nederland is hiertegen in beroep gegaan.
Volgens de opstellers van de brief zorgt de houding van de Europese Commissie voor onzekerheid. Ze zijn daarom blij dat Nederland tegen het oordeel van de commissie in beroep is gegaan.

Wiebes

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) is verantwoordelijk voor het fiscale klimaat in Nederland. Via een woordvoerder laat hij weten dat de regering meewerkt aan de maatregelen die de landen binnen de Oeso, een denktank van geïndustraliseerde landen, en de Europese Commissie opstelt om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken, maar hij wil tegelijkertijd ook kijken naar een behoud van een aantrekkelijk vestigingsklimaat. 
Op Prinsjesdag komt Wiebes met een brief waarin hij hier dieper op in gaat. De bewindsman wil niet specifiek reageren op de brief van de Amerikaanse techbedrijven, aldus de zegsman.    

Royalty's

Nederland kan op kritiek rekenen vanwege het gebrek aan bronbelasting op rente en royalty's. Bedrijven zouden hun inkomsten daardoor niet of nauwelijks belast kunnen doorsluizen naar belastingparadijzen. De Europese Commissie gaat nog voorstellen doen over de fiscale behandeling van rente en royalty's.  
De techbedrijven hameren er juist op dat dit Nederland aantrekkelijk maakt. Net als de vrijstelling van winstbelasting over de winst die dochterbedrijven elders maken.  
Verder raden ze de Nederlandse overheid aan het tarief voor de winstbelasting te verlagen van 25 procent naar ruim onder de 20 procent. Op die manier kan Nederland op dat vlak blijven concurreren met het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Ierland.

4 opmerkingen:

 1. Makro-economie

  "Rutte, Apple, Google en Cisco Systems", the usual suspects. Is het toeval
  dat het drie Amerikaanse mega-multinationals zijn?

  Ik heb even geen zin, maar wie zoekt de links erbij van honderden doden in Apple-
  fabrieken in Maleisië, Google en Cisco-diensten verricht in opdacht van de NSA en
  noem maar op?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Nederland kan op kritiek rekenen vanwege het gebrek aan bronbelasting op rente en royalty's."
  Kan op kritiek rekenen....? ....Dit is corruptie,gecorrumpeerdheid van de ergste soort.....
  De nederlandse overheid,een maffiabende...in alle opzichten.......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. EU orders Apple to pay up to €13bn in Irish taxes
  https://www.theguardian.com/business/live/2016/aug/30/reports-to-offer-latest-clues-on-brex--business-live

  [In 2011], for every million in profits, it [Apple] paid just €500 in taxes. This effective tax rate dropped further to as little as 0.005% in 2014 which means that even less was paid in taxes - it was €50 euros per €1m in profits.

  BeantwoordenVerwijderen