Doorgaan naar hoofdcontent

Nederland Steunt Egyptische Dictatuur

Ngo’s verliezen rechtszaak wapenleveranties


26
Enkel wapenleveranciers zelf kunnen een verleende exportvergunning via de rechtbank aanvechten, ngo’s dus niet. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten.
Het bezwaar van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), Stop Wapenhandel en PAX tegen de verlening van een vergunning voor de overdracht van militair materieel, is door de rechtbank Noord-Holland niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank heeft de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de ngo’s terecht niet ontvangen in hun bezwaar.
De minister verleende een vergunning aan Thales Nederland voor de overdracht van militair materieel naar Frankrijk ten behoeve van de Egyptische marine ter waarde van 34 miljoen euro. Volgens de ngo’s heeft de staat de mensenrechtentoets die aan een dergelijke levering voorafgaat niet goed toegepast. De organisaties maken zich onder andere grote zorgen om de inzet van het geleverde materieel door de Egyptische marine in de blokkade van Jemen, waardoor grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden.
De rechtbank heeft echter besloten dat de belangenorganisaties een vergunning niet mogen aanvechten, omdat zij volgens de Douanewet van de EU niet ‘rechtstreeks en individueel geraakt worden’ door de levering. Volgens de rechtbank heeft de regering bij de invoering van de EU-regels in 2014 de Nederlandse wet buiten werking gesteld. Waar voorheen belangenorganisaties wel toegang tot het recht hadden, kunnen nu alleen wapenbedrijven zelf een vergunning aanvechten.
De ngo’s hadden oktober vorig jaar tegen de verlening van de wapenexportvergunning bezwaar aangetekend en twee maanden later een verzoek tot intrekking van de exportvergunning ingediend. De regering heeft op 1 juni jl. het bezwaar en intrekkingsverzoek behandeld en de drie ngo’s niet-ontvankelijk verklaard, waarna ze de rechtbank inschakeldenDe ngo’s voelen zich door het besluit van de rechter ,,buiten spel gezet”, aldus advocaat Jelle Klaas. ,,Er is nu niemand die om humane redenen op kan komen tegen wapenexport. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de Nederlandsewetgever.”

http://www.ravage-webzine.nl/2016/08/27/ngos-verliezen-rechtszaak-wapenleveranties/

Reacties

 1. ,Er is nu niemand die om humane redenen op kan komen tegen wapenexport. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de Nederlandse wetgever.”

  Wat een aandoenlijke naiviteit en wereldvreemdheid, en welk een blind vertrouwen in
  "de Nederlandse wetgever". Die NGO's zijn zeker gereformeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. niet ‘rechtstreeks en individueel geraakt worden’

  Als gemeenschap in wezen in commissie verkracht kan per definitie nooit individueel gepleegd 'volgens de letter van de wet'? Een enorm gouvernementeel onafhankelijk boven partijen verheven gigantisch apparaat dat klaarkomt in je gezicht betichten van geïstitutionaliseerd machtsmisbruik. Het gore lef! Het recht om rechteloosheid te legitimeren, what's new!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…