Doorgaan naar hoofdcontent

John Pilger over Brexit


“Na Brexit is het heel erg lastig om nog iemand in Europa te vinden die de EU steunt”


1289

De Brexit is de laatste nagel aan de doodskist van de Europese Unie. Dat zegt de Australische filmmaker en journalist John Pilger. “Het is heel erg moeilijk om nog iemand in Europa te vinden die de EU steunt,” zei hij in het programma Loud & Clear van Radio Sputnik. Hij verwees naar peilingen die na het Britse referendum in de EU zijn gedaan.
Omdat de democratie in zoveel instituties in Brussel buitenspel is gezet, denk ik dat veel mensen in Europa het tijd vinden om te doen wat Groot-Brittannië heeft gedaan, aldus Pilger, die tweemaal Brits journalist van het jaar was.
Absurd
Veel Europeanen zijn zeer ontevreden over de ‘onnodige’ bezuinigingsmaatregelen die worden opgelegd door Brussel. In Italië ligt de werkloosheid bijna net zo hoog als in Griekenland, een land dat permanent in een staat van crisis lijkt te verkeren. In Spanje en Portugal schommelt de jeugdwerkloosheid rond de 40 procent, claimde hij.
Gemeenschappelijke stem“Het idee dat er een zeer autocratische neoliberale economie moet zijn die alle landen in Europa domineert is gewoonweg absurd,” zei Pilger. De EU liet zich leiden door Washington en reageerde niet goed op de burgeroorlog in Syrië en ander geweld dat door het Westen in het Midden-Oosten is uitgelokt, waardoor miljoenen mensen zijn gevlucht naar Europa.
Brussel volgt de harde Amerikaanse lijn tegenover Rusland, waaronder met name de kleine bedrijven in Europa zwaar te lijden hebben. De EU heeft volgens Pilger grote behoefte aan een ‘gemeenschappelijke stem’. Hij voegde toe dat de EU in de huidige samenstelling alleen maar leidt tot afscheiding en ongelijkheid.
Het zijn vooral de machtige centrale banken en de economieën van Frankrijk en Duitsland die er profijt van hebben. “Binnen dit systeem wordt iedereen uitgebuit,” zei hij. “Als het beleid van Brussel niet gaat veranderen, is de EU ten dode opgeschreven.”

Reacties

  1. 1/ http://johnpilger.com/articles/why-the-british-said-no-to-europe

    2/ John Pilger on Brexit and EU : https://www.youtube.com/watch?v=anht7KXQHBM

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…