Doorgaan naar hoofdcontent

El Anatsui

PCF_logo_txt_Dutch_blue

PERSBERICHT
25 augustus 2016, Amsterdam

Prins Claus Fonds opent tentoonstelling van baanbrekende kunstenaar El Anatsui

El Anatsui with work 1
Foto met toestemming van El Anatsui

Vanaf november is een tentoonstelling van El Anatsui (Ghana, 1944), een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars, te zien in de Prince Claus Fund Gallery in Amsterdam. El Anatsui’s grote wandkleden van flessendopjes zijn over de hele wereld geliefd bij een groot publiek. De kunstenaar ontving tot op heden veel lof, waaronder een oeuvreprijs tijdens de Biënnale van Venetië in 2015 en een Prins Claus Prijs in 2009. Zijn werk maakt deel uit van de collecties van veel toonaangevende internationale musea.

El Anatsui’s tentoonstelling is open voor het publiek van 24 november 2016 tot 28 april 2017 in de Prince Claus Fund Gallery. De opening op donderdag 24 november is onderdeel van Amsterdam Art Weekend en staat in het teken van de 20 jaar jubileum van het Prins Claus Fonds. De expositie wordt gecureerd door Bisi Silva, onafhankelijk curator en oprichtingsdirecteur van het Centre for Contemporary Art in Lagos.

‘El Anatsui inspireert mensen over de hele wereld met zijn werk,’ aldus Joumana El Zein Khoury, directeur van het Prins Claus Fonds. ‘En niet alleen met zijn esthetische werk, maar ook door de manier waarop hij zijn eigen cultuur en tradities verweeft in zijn kunst, en studenten en lokale mensen betrekt bij het maakproces. Het Fonds verheugt zich om het werk van El Anatsui aan het Nederlandse publiek te tonen in onze galerie.’

‘Het is een eer om weer met El Anatsui te mogen werken en dat in Amsterdam. Met zijn fonkelende sculpturale installaties is hij de afgelopen twee decennia in staat geweest om uiting te geven aan zijn interesse in de Afrikaanse geschiedenis en haar postkoloniale identiteit. Met deze tentoonstelling hoop ik zijn kunstenaarschap, zijn carrière als professor en zijn impact op verschillende generaties kunstenaars, curatoren en schrijvers uit Nigeria, West-Afrika en de rest van het continent te benadrukken,’ zegt curator Bisi Silva.

El Anatsui is geboren in Ghana en heeft sinds 1975 een toonaangevende carrière in Nigeria als beeldend kunstenaar en docent. Anatsui experimenteert met lokale symbolische vocabulaires, vormen, ambachtelijke processen en materialen. Zijn werk maakt deel uit van de collecties van het Museum of Modern Art in New York, Centre Pompidou in Parijs and het British Museum in Londen en andere publieke collecties. El Anatsui is emeritus professor in de beeldhouwkunst bij de afdeling vrije en toegepaste kunst aan de University of Nigeria in Nsukka waar hij meer dan dertig jaar les gaf. Hij heeft ook meerdere eredoctoraten ontvangen van instellingen als Harvard University en de University of Capetown. In 2009 ontving El Anatsui een Prins Claus Prijs voor ‘de uitmuntende esthetische en intellectuele kwaliteiten van zijn creaties, voor zijn innovatief gebruik van materialen om de dialoog tussen cultuur en natuur te benadrukken en voor zijn toegewijde en inspirerende rol in de ontwikkeling van de beeldende kunsten…’

El Anatsui tentoonstelling in de Prince Claus Fund Gallery
24 nov. 2016 – 28 april 2017
Herengracht 603, Amsterdam
Vrije toegang
http://www.princeclausfund.org/

Over Het Prins Claus Fonds
Het Prins Claus Fonds erkent, ondersteunt en beschermt cultuur wereldwijd. Het Fonds zoekt actief naar culturele samenwerkingen die gebaseerd zijn op gelijkheid en vertrouwen met excellente partners in gebieden waar middelen en kansen voor culturele uitingen, creatieve producties en onderzoek beperkt zijn en waar cultureel erfgoed wordt bedreigd.

Links over El Anatsui

Links over Bisi Silva
Bisi Silva’s blog: www.artspeakafrica.blogspot.nl

Amsterdam Art Weekend, 24 - 27 nov. 2016
Amsterdam Art Weekend is een jaarlijks vierdaags evenement dat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse kunst toont. Het programma bestaande uit tentoonstellingen, performances, filmvertoningen en debatten vindt plaats op locatie bij meer dan 50 toonaangevende instellingen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…