Doorgaan naar hoofdcontent

Dijsselbloem. De Rechtgeaarde Sociaal DemocraatVaroufakis eist consequenties na mea culpa van IMF
 1©REUTERS
Het kritische rapport van de interne waakhond van het IMF over de aanpak van de Griekse crisis mag niet zonder gevolgen blijven. Dat zegt de gewezen Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis op zijn website. Volgens hem moeten er koppen rollen en moet er een einde komen aan het "rampzalige, onmenselijke" soberheidsbeleid van de Trojka, de verzamelnaam voor de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Varoufakis eist tevens "een ommekeer in het beleid, te beginnen met onmiddellijke schuldverlichting, het stopzetten van de besparingen en van de verkoop van staatseigendommen".
De rapporteurs van de Independent Evaluation Office (IEO) van het IMF oordelen dat Griekenland opgeofferd is aan het euro-project. De Trojka wilde de besmetting van het financiële systeem tegen elke prijs voorkomen. Griekenland kreeg daarom drastische bezuinigingen opgelegd, waarvoor de Griekse burger een zware prijs moest betalen. Volgens het rapport had de internationale gemeenschap tenminste voor een deel moeten opdraaien voor de kosten.

De interne waakhond van het IMF is ook scherp voor de manier waarop het IMF tot besluiten komt. Het rapport spreekt volgens Vrij Nederland van "oppervlakkige en mechanische" analyses en laakt de "cultuur van zelfgenoegzaamheid" en het "groepsdenken" binnen de organisatie.

'Fiscaal waterboarden'

Varoufakis herhaalt in een reactie zijn analyse dat de Trojka zich van 2010 tot 2014 schuldig gemaakt heeft aan het "fiscaal waterboarden van Griekenland" en een "onnodige grote depressie" heeft veroorzaakt "door brutaal een macro-economisch, incompetent beleid op te leggen". Hij eist het onmiddellijk ontslag van Paul Thomsen, de IMF-directeur die leiding geeft aan het Griekse programma. Ook Thomas Wieser van de Eurogroepwerkgroep, Declan Costello van de Europese Commissie en Klaus Masuch van de Europese Centrale Bank ziet hij liever vandaag dan morgen vertrekken. Verontschuldingen aan het Griekse volk zijn volgens de flamboyante oud-minister op zijn plaats. Ten slotte moet er een radicale ommekeer komen in het macro-economische, fiscale en hervormingsbeleid voor Griekenland en Europa, zegt Varoufakis.

Wat gaat Dijsselbloem doen?

Onder de kop 'IMF gaat diep door het stof over Griekenland, volgt Dijsselbloem?' vraagt Vrij Nederland zich af hoe Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zal reageren. Die was de afgelopen jaren grote voorstander van het harde Griekenland-beleid, en steunde hij IMF-beleid onvoorwaardelijk. In februari vorig jaar had hij nog een flinke aanvaring met Varoufakis toen die luidkeels protesteerde tegen het beleid van het IMF, de Europese Bank en de Europese Commissie. "Nu blijkt dat Varoufakis wel degelijk een punt had met zijn felle protesten.Benieuwd wat Dijsselbloem daar nu nog op terug heeft te zeggen", stelt Vrij Nederland.

Varoufakis heeft in februari in Berlijn een nieuwe linkse pan-Europese politieke beweging voorgesteld. DiEM 25 staat voor Democracy in Europe Movement 2025. Hij zegt dat hij opnieuw wil deelnemen aan verkiezingen in Griekenland, als de leden dat willen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…