• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

  • I.F. Stone

donderdag 14 juli 2016

Willy van Damme

Syrië–Omsingeling jihadisten in Aleppo een feit

by willyvandamme
Midden vorige week slaagde het Syrisch leger erin om de salafistische rebellengroepen te omsingelen die het oostelijk deel van de stad Aleppo bezetten. Aleppo was met meer dan twee miljoen inwoners de grootste Syrische stad en het economisch hart van het land. Tot de oorlog uitbrak. 
Al Qaeda en aan de Moslimbroeders gelieerde groepen vielen de stad in de zomer van 2012 aan maar konden maar een deel ervan veroveren. Het was toen dat hun plan geheel mislukte en de nu lonkende nederlaag op termijn feitelijk onvermijdelijk was. 
Het westen zwijgt
Sinds deze recente overwinning van het Syrische leger nam vooral Jabhat al Nusra, de lokale franchise van al Qaeda, met steun van een aantal andere zogenaamd gematigde groepen verwoede pogingen om die wurggreep te doorbreken. Wat een waar bloedbad veroorzaakte. 
Tot heden bleken die tegenaanvallen echter tevergeefs. En de indruk is dat die toestand voor de jihadisten alleen maar zal verergeren. Zeker nu Ahrar al Sham, de tweede sterkste groep die samen met Jabhat al Nusra de provincie Idlib grotendeels controleert, aan dit front weigert mee te vechten. Verzet is zinloos want de vijand is te sterk, is hun publiek verspreidde boodschap. 
In bepaalde kringen van het Syrische verzet tegen de regering werd die mogelijke omsingeling eerder dit jaar als het einde van hun rebellie gezien. Wel is het geweld in de stad intussen sterk toegenomen en wordt het nog door de regering gecontroleerde deel van Aleppo geteisterd door honderden raketaanvallen, wat voor enorm veel schade zorgt. 
Aleppo - 73 - Noord - Militaire situatie  - 9 juli 2016
De al een 5 dagen oude kaart van de stad Aleppo en de onmiddellijke omgeving. Het groene deel is dat van het salafistische verzet. Het roodbruine is regeringsgebied en het geel is in handen van de Koerdische YPG. Na het afsnijden van de grens met Turkije in het noorden rukt men nu zuidwaarts op richting het stadscentrum. De felgroene lijn was de tot voor kort nog enige toegangsweg tot het oostelijk deel van het stadscentrum. Bovendien is de noordelijke ringweg – gekend als de Castelloweg – als een schietbaan. Het leger zit op een honderd meter en het terrein ertussen is zo vlak als maar kan zijn. Er staan zelfs geen stallen of bomen in de weg voor scherpschutters. Sindsdien is het leger nu ook vanuit het westen naar het noorden opgerukt en maakte het er eveneens substantiële vorderingen. Ook pogen de Koerden in Aleppo noordelijk op te rukken, tot heden echter zonder resultaat. 
Wat echter hier vooral opvalt is het geheel stilzwijgen van de onder de Amerikaanse paraplu werkende alliantie tegen de Syrische regering, de zogenaamde Vrienden van Syrië. Nog maar een paar maanden geleden kregen we bijvoorbeeld van Amnesty International het verhaal over die arme burgers van de stad Daraya (1) die moesten leven onder de terreur van het regeringsleger en voedsel werd onthouden. 
Nu wanneer er in het rebellengebied van de stad Aleppo mogelijks tot 300.000 mensen – de schattingen lopen uiteen en zijn feitelijk waardeloos – omsingeld zijn zwijgt iedereen. Geen tranen met tuiten van Amnesty International, Human Rights Watch, de VN, de westerse regeringen of de media. Het nochtans zeer belangrijke nieuws raakte tot heden zelfs amper of niet in de klassieke media. Raar maar waar. 
Wat uiteraard een belangrijke aanwijzing is voor de veranderde positie van de ‘Vrienden van Syrië’ die deze media en organisaties direct of indirect controleren. Want zoiets gebeurt niet zomaar bij toeval. Het is tegen die rebellen, ooit hun helden en vrienden, vlakaf zeggen: Val dood. 
Later hierover meer. 
Willy Van Damme
1) Het leger voert op dit ogenblik een zwaar en succesvol offensief uit in de stad Daraya en lijkt op het punt te staan die stad geheel te veroveren. En kijk, AI en de VN zwijgen nu alsof er ginds niets aan de hand is. En dus geen uitgehongerde kinderen meer op uw televisiescherm of breed in de kranten en boekskes. Het kan verkeren. 
willyvandamme | 14 juli 2016 om 09:25 | Categorieën:Buitenland - Midden-Oosten | URL: http://wp.me/pgSxv-3ly

Geen opmerkingen:

Een reactie posten