Doorgaan naar hoofdcontent

Willy van Damme

Syrië–Omsingeling jihadisten in Aleppo een feit

by willyvandamme
Midden vorige week slaagde het Syrisch leger erin om de salafistische rebellengroepen te omsingelen die het oostelijk deel van de stad Aleppo bezetten. Aleppo was met meer dan twee miljoen inwoners de grootste Syrische stad en het economisch hart van het land. Tot de oorlog uitbrak. 
Al Qaeda en aan de Moslimbroeders gelieerde groepen vielen de stad in de zomer van 2012 aan maar konden maar een deel ervan veroveren. Het was toen dat hun plan geheel mislukte en de nu lonkende nederlaag op termijn feitelijk onvermijdelijk was. 
Het westen zwijgt
Sinds deze recente overwinning van het Syrische leger nam vooral Jabhat al Nusra, de lokale franchise van al Qaeda, met steun van een aantal andere zogenaamd gematigde groepen verwoede pogingen om die wurggreep te doorbreken. Wat een waar bloedbad veroorzaakte. 
Tot heden bleken die tegenaanvallen echter tevergeefs. En de indruk is dat die toestand voor de jihadisten alleen maar zal verergeren. Zeker nu Ahrar al Sham, de tweede sterkste groep die samen met Jabhat al Nusra de provincie Idlib grotendeels controleert, aan dit front weigert mee te vechten. Verzet is zinloos want de vijand is te sterk, is hun publiek verspreidde boodschap. 
In bepaalde kringen van het Syrische verzet tegen de regering werd die mogelijke omsingeling eerder dit jaar als het einde van hun rebellie gezien. Wel is het geweld in de stad intussen sterk toegenomen en wordt het nog door de regering gecontroleerde deel van Aleppo geteisterd door honderden raketaanvallen, wat voor enorm veel schade zorgt. 
Aleppo - 73 - Noord - Militaire situatie  - 9 juli 2016
De al een 5 dagen oude kaart van de stad Aleppo en de onmiddellijke omgeving. Het groene deel is dat van het salafistische verzet. Het roodbruine is regeringsgebied en het geel is in handen van de Koerdische YPG. Na het afsnijden van de grens met Turkije in het noorden rukt men nu zuidwaarts op richting het stadscentrum. De felgroene lijn was de tot voor kort nog enige toegangsweg tot het oostelijk deel van het stadscentrum. Bovendien is de noordelijke ringweg – gekend als de Castelloweg – als een schietbaan. Het leger zit op een honderd meter en het terrein ertussen is zo vlak als maar kan zijn. Er staan zelfs geen stallen of bomen in de weg voor scherpschutters. Sindsdien is het leger nu ook vanuit het westen naar het noorden opgerukt en maakte het er eveneens substantiële vorderingen. Ook pogen de Koerden in Aleppo noordelijk op te rukken, tot heden echter zonder resultaat. 
Wat echter hier vooral opvalt is het geheel stilzwijgen van de onder de Amerikaanse paraplu werkende alliantie tegen de Syrische regering, de zogenaamde Vrienden van Syrië. Nog maar een paar maanden geleden kregen we bijvoorbeeld van Amnesty International het verhaal over die arme burgers van de stad Daraya (1) die moesten leven onder de terreur van het regeringsleger en voedsel werd onthouden. 
Nu wanneer er in het rebellengebied van de stad Aleppo mogelijks tot 300.000 mensen – de schattingen lopen uiteen en zijn feitelijk waardeloos – omsingeld zijn zwijgt iedereen. Geen tranen met tuiten van Amnesty International, Human Rights Watch, de VN, de westerse regeringen of de media. Het nochtans zeer belangrijke nieuws raakte tot heden zelfs amper of niet in de klassieke media. Raar maar waar. 
Wat uiteraard een belangrijke aanwijzing is voor de veranderde positie van de ‘Vrienden van Syrië’ die deze media en organisaties direct of indirect controleren. Want zoiets gebeurt niet zomaar bij toeval. Het is tegen die rebellen, ooit hun helden en vrienden, vlakaf zeggen: Val dood. 
Later hierover meer. 
Willy Van Damme
1) Het leger voert op dit ogenblik een zwaar en succesvol offensief uit in de stad Daraya en lijkt op het punt te staan die stad geheel te veroveren. En kijk, AI en de VN zwijgen nu alsof er ginds niets aan de hand is. En dus geen uitgehongerde kinderen meer op uw televisiescherm of breed in de kranten en boekskes. Het kan verkeren. 
willyvandamme | 14 juli 2016 om 09:25 | Categorieën:Buitenland - Midden-Oosten | URL: http://wp.me/pgSxv-3ly

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…