Doorgaan naar hoofdcontent

Uit de NAVO

"Moeten we uit de NAVO stappen?"

De denktank Agora Erasmus lanceert een petitie naar aanleiding van de NAVO-top van 8-9 juli in Warschau. Daarin klaagt de organisatie de gevaarlijke escalatie aan van de NAVO tegenover Rusland. 
maandag 13 juni 2016

Vindt u dit artikel de moeite? Geef ons dan uw fair share.

Op 8 en 9 juli 2016 vindt de nieuwe NAVO-top plaats in de Poolse hoofdstad Warschau. Precies één maand voor die topontmoeting, beschreef Ludo de Brabander (Vrede vzw) in een opiniestuk op de website van DeWereldMorgen.be Wat is het probleem met de NAVO?,  de NAVO als “bij uitstek het orgaan dat de militarisering in de hand werkt”.
Nu tekent hij, samen met Bert Anciaux, senator (SP.A), schrijver Mieke de Loof en vele anderen een petitie gelanceerd door Karel Vereycken van de Belgische denktank Agora Erasmus. 
Een identieke tekst krijgt ook bijval in andere Europese landen. In Frankrijk bij ‘progressieve’ en ‘linkse gaullisten’ zoals viceadmiraal Michel Debray, voormalig voorzitter van het Charles De Gaulle Instituut, en presidentskandidaat Jacques Cheminade[1]. In Italië werd de petitie getekend werd door de 93 jaar oude figuur van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de voormalige communistische senator Lidia Menapace.
Op 18 juni 2016 zullen handtekeningen worden ingezameld bij straatacties in verschillende Europese steden, waaronder Kopenhagen, Berlijn, Bologna, Parijs, Dresden, Bordeaux en Brussel.

Omsingelingspolitiek

Voor de ondertekenaars is het vijf voor twaalf: “Er ontwikkelt zich een nieuwe kernwapencrisis met Rusland, vergelijkbaar met de crisis die in 1962 de Sovjet-Unie ertoe bracht raketten te installeren in Cuba [dat toen geen lid was van het Warschaupact], in de achtertuin van de Verenigde Staten.”
De NAVO top van 8-9 juni 2016 komt als een nieuwe provocatie in precies de stad waar vroeger het Warschaupact zetelde:
  • de steeds verdere uitbreiding van de NAVO in de richting van de Russische grens, in tegenspraak met de westerse beloftes aan Mikhail Gorbatchev[2];
  • de unilaterale ontplooiing van het anti-raketschild in Tsjechië, Roemenië et Polen;
  • de militaire oefeningen van duizenden NAVO-troepen in de Baltische staten en
  • de peperdure modernisatie van de Amerikaanse tactische nucleaire wapens in België, Nederland, Duitsland, Italië en Turkije.
Dit alles kan Rusland alleen maar overtuigen dat het hier gaat over een dreigende omsingelingspolitiek.

Lege stoel

Om een einde te maken aan deze dreiging eisen de ondertekenaars:
  • dat onze regering een politiek “van de lege stoel” voert gedurende de NAVO-top in Warschau;
  • dat onze regering aankondigt dat ons land haar lidmaatschap opzegt bij de NAVO, een organisatie die alle bestaansredenen heeft verloren.
Ons land moet alles in het werk stellen voor een nieuwe globale veiligheidsarchitectuur die gebaseerd is op een “win-win-samenwerking” zoals voorgesteld door de BRICS-landen[3], een uitnodiging die in het belang is van zowel Europa als de Verenigde Staten.

De gigantische middelen die in de twintigste eeuw werden aangewend voor oorlogsdoeleinden moeten vandaag geïnvesteerd worden in vrede en wederzijdse ontwikkeling!
[1] In 1966 besliste president Charles De Gaulle dat Frankrijk de militaire structuur van de NAVO verliet. De NAVO verhuisde toen van Frankrijk naar België.
[2] Mikhail Gorbatchev was Secreataris-generaal van de Communistische partij van de Sovjet-Unie, de hoogste machtspositie van 1985 tot 1991 toen de Sovjet-unie uit elkaar viel.
[3] BRICS is Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…