Doorgaan naar hoofdcontent

Neoliberal Democracy

Na IMF ziet ook Oeso in dat neoliberalisme niet werkt

Na het IMF komt ook de Oeso tot het besluit dat het besparingsbeleid meer kwaad doet dan goed. Overheden moeten opnieuw investeren in publieke werken om de vicieuze cirkel te doorbreken waarin de economie beland is. 
donderdag 2 juni 2016

Vindt u dit artikel de moeite? Geef ons dan uw fair share.

Toegegeven, het ging 'maar' om drie economen van het IMF en het was 'maar' een artikel en dus geen officieel standpunt. Maar de kritiek op het neoliberalisme was bepaald scherp. De neoliberale hervormingen hebben de kloof tussen rijk en arm groter gemaakt en dat zet een rem op de groei.
De Oeso, de denktank van de rijke landen, komt nu tot een gelijkaardige conclusie in de jaarlijkse Economic Outlook. Mikpunt van de kritiek is hierin vooral het politieke beleid van de voorbije vijf jaar. De wereldeconomie zit vast in een vicieuze cirkel, klinkt het bij de algemeen secretaris van de Oeso Angel Gurría. De chronisch zwakke vraag zorgt voor trage groei en hoge werkloosheid wat op zijn beurt de vraag schaadt.
Tegen volgend jaar zal de werkloosheid in de Oeso-landen wel tot 6,2 procent dalen, maar ook dan zullen er nog altijd 39 miljoen mensen zonder werk zitten en dat is 6,5 miljoen meer dan voor het uitbreken van de crisis in 2008.
Hoge groei zit er de komende jaren niet in. Bovendien kunnen enkele externe gebeurtenissen de groei een nieuwe knauw geven. De Oeso ziet zelf een mogelijke Brexit of een nieuwe financiële crisis als risico's.
De Oeso wijst er op dat de ongelijkheid groeit. Dat komt onder meer omdat de lonen minder snel stijgen dan de productiviteit. Het gevolg daarvan is minder vraag en dus minder groei.
Om uit die vicieuze cirkel te breken, grijpt de Oeso naar de klassieke keynesiaanse recepten. Overheden moeten meer investeren in de transport- of energiesector en in het onderwijs. Mochten alle Oeso-landen hun publieke investeringen met een half procent van het BNP doen stijgen dan zou de economie 0,6 procent extra groeien. Door die extra groei zou de schuldgraad dalen.
Natuurlijk pleit de Oeso ook voor 'structurele hervormingen' van de arbeidsmarkt. De Belgische of Franse regering zouden dat wel eens als een aanmoediging kunnen zien van hun beleid. Maar er is een angel. Door jaren van trage groei, lage lonen en hoge werkloosheid is er geen draagvlak meer voor dergelijke hervormingen. Sterke groei die netjes verdeeld wordt over de hele bevolking zou er wel voor kunnen zorgen dat de bevolking meer open staat voor hervormingen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…