• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

  • I.F. Stone

woensdag 22 juni 2016

NAVO Wil Oorlog

NAVO keurt nieuwe steun aan Oekraïne goed

wo 15/06/2016 - 14:56 BelgaDe NAVO heeft een nieuw pakket met steunmaatregelen voor Oekraïne goedgekeurd. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep Moskou daarbij op geen steun meer te verlenen aan de pro-Russische separatisten die in Oost-Oekraïne de wapens opgenomen hebben tegen het centrale gezag uit Kiev. Oekraïne is het slachtoffer van een "destabilisering".
De ministers van Defensie van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie keurden in Brussel een "omvattend assistentiepakket" goed voor Kiev, zei de Noorse NAVO-baas na afloop van de vergadering. Ook de Oekraïense defensieminister Stepan Poltorak was daarbij aanwezig.
Het gaat onder meer om hulp bij het bestrijden van zelfgemaakte explosieven en meer algemeen de strijd tegen de rebellen. Op de NAVO-top van 8 en 9 juli in Warschau, met de staats- en regeringsleiders, moet de definitieve goedkeuring volgen. Dan staat ook een ontmoeting met de Oekraïense president Petro Porosjenko op de agenda. Porosjenko zal er ook steun aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van zijn land toegezegd krijgen.

"Meer doeltreffende defensiestructuur op poten zetten"

De 28 NAVO-lidstaten leveren al hulp aan Kiev, onder meer voor de modernisering van het leger en veiligheidsapparaat. De bijkomende maatregelen moeten Oekraïne toelaten een "meer doeltreffende en efficiënte defensiestructuur op poten te zetten", zei Stoltenberg. Ook zullen NAVO-raadgevers de Oekraïners bijstaan.
Stoltenberg riep ook Rusland opnieuw op om "de troepen en militaire installaties terug te trekken" uit Oekraïne, met inbegrip van de Krim, het gebied dat in 2014 geannexeerd werd door Moskou. Hij betreurde de dagelijkse schendingen van het staakt-het-vuren. De akkoorden van Minsk uit 2015 "blijven de enige weg naar een duurzame oplossing". "Alle partijen moeten dringend de akkoorden uitvoeren."
Rusland heeft altijd elke directe betrokkenheid bij de rebellen ontkend. Het conflict heeft sinds de lente van 2014 al meer dan 9.300 levens geëist.
Dinsdag besliste de NAVO al om zowat 4.000 bijkomende soldaten te stationeren in Polen, Estland, Letland en Litouwen.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2684198


Geen opmerkingen:

Een reactie posten