Doorgaan naar hoofdcontent

Breaking the Silence

Israël klaagt organisatie aan die boekje opendoet over oorlogsmisdaden


De Israëlische staat heeft de mensenrechtenorganisatie Breaking the Silence aangeklaagd. De ngo verzamelt getuigenissen van anonieme soldaten die wijzen op oorlogsmisdaden. Israël wil de identiteit van de getuigen via de rechter proberen te achterhalen. Dat meldt de Haaretz. 
Breaking the Silence is in 2004 opgericht door veteranen. De getuigenissen van soldaten die in bezet gebied gediend hebben, worden verzameld. Het zijn verhalen over geweld,  misbruik, plundering en vernieling, met als doel ‘het verval van morele standaarden’. Dit tot groot ongenoegen van politieke partijen en rechts-extremistische organisaties, meldt the Guardian.
In 2014 publiceerde de organisatie een rapport over ernstige misdaden die gepleegd  zijn. De Israëlische staat klaagt de mensenrechtenorganisatie nu aan om de namen van soldaten die het over kleine vergrijpen, zoals diefstal hebben, prijs te geven. Israël probeert al jaren Breaking the Silence te dwarsbomen en in diskrediet te brengen, omdat ze zogenaamde ‘hoogverraad zouden plegen’.
Volgens de Israëlische staat is er ‘een publiek belang met de hoogste prioriteit om de verdenkingen tegen de verdachte en andere betrokkenen te onderzoeken’. Breaking the Silence werd in de pogingen van de overheid onder andere geweerd van scholen, de toegang tot militaire bases werd ontzegd, infiltranten trachtten de organisatie van binnenuit te ruïneren, enzovoorts.
Momenteel ligt er een wetsvoorstel dat organisaties verplicht om buitenlandse sponsoren bekend te maken. Breaking the Silence vermoedt dat het een manoeuvre van de overheid is om bij hun gegevens te komen, en zo de identiteit van getuigen te achterhalen.  De advocaat van de groep, Michael Sfard, zegt het volgende:

Het is dag des oordeels voor Breaking the Silence, en haar bestaan. Maar ik denk dat het ook een cruciaal moment is voor de Israëlische maatschappij. Breaking the Silence is opgericht om de Israëlische samenleving informatie te bieden en tot op zekere hoogte ook de internationale gemeenschap, over wat soldaten aan het doen zijn in dienst van de bezetting. Er moet een muur zijn tussen het orgaan dat informatie verzamelt en wetshandhavingsinstanties.


-
 See more at: http://www.joop.nl/nieuws/israel-klaagt-organisatie-aan-die-boekje-open-doet-over-oorlogsmisdaden#sthash.MOtRcnJ4.dpuf


Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

De Geldlust van de Mainstream Media

https://www.villamedia.nl/artikel/mede-mogelijk-gemaakt-door-de-overheid.-wanbetaling-freelancers-is-legaal-geworden?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter Mede mogelijk gemaakt door de overheid: wanbetaling van freelancers Actueel Nederlandse mediabedrijven krijgen wel degelijk staatssteun. Het mag alleen niet zo heten. Een soepele opstelling van de toezichthouder en een voorkeursbehandeling door de Belastingdienst houden kranten en tijdschriften overeind die het anders niet zouden redden. De rekening gaat naar onderbetaalde nieuwsarbeiders. Tegenover de schrale beloning van freelance journalisten staan mooie winsten van mediabedrijven en bovenmodale salarissen voor journalisten in vaste dienst. Kranten mogen het volgens de oplagecijfers en advertentie-inkomsten zwaar hebben, hun uitgevers en hoofdredacties weten die pijn bekwaam af te wentelen op andere belanghebbenden.  De Persgroep legde over 2017 opnieuw 40 miljoen euro dividend opzij voor de eigenaren, de familie Van Thillo. U…