vrijdag 27 mei 2016

Breaking the Silence

Israël klaagt organisatie aan die boekje opendoet over oorlogsmisdaden


De Israëlische staat heeft de mensenrechtenorganisatie Breaking the Silence aangeklaagd. De ngo verzamelt getuigenissen van anonieme soldaten die wijzen op oorlogsmisdaden. Israël wil de identiteit van de getuigen via de rechter proberen te achterhalen. Dat meldt de Haaretz. 
Breaking the Silence is in 2004 opgericht door veteranen. De getuigenissen van soldaten die in bezet gebied gediend hebben, worden verzameld. Het zijn verhalen over geweld,  misbruik, plundering en vernieling, met als doel ‘het verval van morele standaarden’. Dit tot groot ongenoegen van politieke partijen en rechts-extremistische organisaties, meldt the Guardian.
In 2014 publiceerde de organisatie een rapport over ernstige misdaden die gepleegd  zijn. De Israëlische staat klaagt de mensenrechtenorganisatie nu aan om de namen van soldaten die het over kleine vergrijpen, zoals diefstal hebben, prijs te geven. Israël probeert al jaren Breaking the Silence te dwarsbomen en in diskrediet te brengen, omdat ze zogenaamde ‘hoogverraad zouden plegen’.
Volgens de Israëlische staat is er ‘een publiek belang met de hoogste prioriteit om de verdenkingen tegen de verdachte en andere betrokkenen te onderzoeken’. Breaking the Silence werd in de pogingen van de overheid onder andere geweerd van scholen, de toegang tot militaire bases werd ontzegd, infiltranten trachtten de organisatie van binnenuit te ruïneren, enzovoorts.
Momenteel ligt er een wetsvoorstel dat organisaties verplicht om buitenlandse sponsoren bekend te maken. Breaking the Silence vermoedt dat het een manoeuvre van de overheid is om bij hun gegevens te komen, en zo de identiteit van getuigen te achterhalen.  De advocaat van de groep, Michael Sfard, zegt het volgende:

Het is dag des oordeels voor Breaking the Silence, en haar bestaan. Maar ik denk dat het ook een cruciaal moment is voor de Israëlische maatschappij. Breaking the Silence is opgericht om de Israëlische samenleving informatie te bieden en tot op zekere hoogte ook de internationale gemeenschap, over wat soldaten aan het doen zijn in dienst van de bezetting. Er moet een muur zijn tussen het orgaan dat informatie verzamelt en wetshandhavingsinstanties.


-
 See more at: http://www.joop.nl/nieuws/israel-klaagt-organisatie-aan-die-boekje-open-doet-over-oorlogsmisdaden#sthash.MOtRcnJ4.dpuf


Geen opmerkingen:

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...