vrijdag 15 januari 2016

Trouw en Geluid

Mysterieus 'trompetgeschal' in de lucht moeilijk te verklaren

Joep Engels − 13/01/16, 19:49
© thinkstock. 
Het klinkt als een walvis in nood. Of als een zware machine in de verte die wat smeerolie zou kunnen gebruiken. Anderen zoeken het in hogere sferen en denken aan een invasie van buitenaardse wezens. Of aan engelen die met hun trompetgeschal het einde der tijden aankondigen.
Het geluid zingt al een paar jaar rond op internet. In 2008 zette een Wit-Rus zijn opname op Youtube, sindsdien volgden vele anderen. Een Filipijn, een Canadees uit Brits-Columbia, een Amerikaan uit Montana, Duitsers. En sinds deze week is ook Nederland in de ban van het geluid. Zuid-Holland, om precies te zijn. Het AD meldde gisteren dat het 'trompetgeschal' was gehoord in Pijnacker. Waarna ook Bleiswijk en Gouda kond deden van het mysterieuze monotone geluid.

Verklaringen zijn er te over. Op het internet wordt vaak Elchin Khalilov aangehaald, naar verluidt een hoogleraar geofysica uit Azerbeidzjan. Maar wetenschappers kennen hem niet en van zijn theorie dat uitbarstingen op de zon akoestische zwaartekrachtsgolven zouden veroorzaken, kunnen ze geen chocola maken.
Twee opmerkingen: 'moeilijk te verklaren,' beweert Trouw. Dit is onjuist, er is helemaal geen 'verklaring' hiervoor. Een verklaring is namelijk volgens Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal van 1992 een 'opheldering.' Er is dus ook geen sprake van dat er 'verklaringen te over [zijn.]' Er zijn wel talloze meningen over dit verschijnsel, maar geen ervan is een 'verklaring,' zelfs een hypothese is geen 'verklaring,' die het fenomeen rationeel weet op te helderen. Wat zou het kunnen zijn? Het feit dat het onverklaarbaar is, veroorzaakt angst. Vandaar dat Trouw spreekt van 'verklaringen te over.' Niets benauwd de moderne mens zo als het onverklaarbare, een mysterie.

1 opmerking:

Unknown zei

Stilte laat zich, alleen door stilte waarnemen.
Het heden alleen door het heden.
Curieus dat we in de Nederlandse taal beschikken over het begrip ' tegenwoordigheid van geest ' .
TvG = heden= referentieloos ( ongekend ) present.
Als autonoom beeldend kunstenaar schep ik daar mijn eigen onverstaanbaarheden en onderhoud van ongezienheid.