woensdag 13 januari 2016

Neoliberale Democratie

  • Debat tussen Nederlands parlement en Europese Commissie blijft geheim
 De Europese Commissie samen op de foto met de voltallige Nederlandse regering. Later die 7e januari volgde een bijeenkomst met een vertegenwoordiging van het Nederlandse parlement. (Foto: Flickr, rijksoverheid, Martijn Beekman)
Ter gelegenheid van de start van het Nederlands EU-voorzitterschap ontving het kabinet 7 januari de voltallige Europese Commissie in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daarna was er in Den Haag een ontmoeting tussen de Commissie en een vertegenwoordiging van het Nederlandse parlement: de voorzitter van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de fractievoorzitters uit beide Kamers. Tot verbazing van de Commissieleden was deze bijeenkomst achter gesloten deuren. Dat is ongebruikelijk. De Commissie liet direct weten ‘dat het voor ons niet had gehoeven’. Waarom deze geheimzinnigheid van de Nederlandse gastheren?
Commissievoorzitter Jean Claude Juncker heeft een casual onderonsje met Mark Rutte, of is het gewoon een fotomomentje. Later die dag debateert Juncker met de Eerste en Tweede Kamer. Maar ondanks een duidelijk artikel (66) in de Grondwet, gebeurt dat niet openbaar. (Foto: Flickr, rijksoverheid.nl, Valerie Kuypers)
Commissievoorzitter Jean Claude Juncker heeft een onderonsje met Mark Rutte, of gewoon een fotomoment. Later die dag debatteert Juncker in beslotenheid met de Eerste en Tweede Kamer. (Foto: Flickr, rijksoverheid.nl, Valerie Kuypers)

In artikel 66 van de Grondwet staat dat alle vergaderingen van het parlement openbaar zijn. Kennelijk gold die regel niet op 7 januari. Alleen het welkomstwoord van de Kamervoorzitters en dat van Commissievoorzitter Juncker waren openbaar, daarna moesten de niet-genodigden vertrekken.  Een woordvoerder van de verbaasde Europese Commissie: ‘Voor ons had het niet gehoeven. Deze Commissie wil juist transparant zijn en heeft niets te verbergen’.
Als argument voor de beslotenheid stelt het kabinet dat de gesprekken tussen de Commissie en het kabinet altijd achter gesloten deuren zijn. Wat een drogreden. Met het kabinet zijn de gesprekken inderdaad nooit publiek, maar gesprekken met de gekozen volksvertegenwoordiging zijn dat wel. Zoals het hoort en zoals de Grondwet voorschrijft.
Vanwaar al deze geheimzinnigheid? Staatsgeheimen werden er niet besproken. Op de agenda stond wel een debat over twee gevoelige thema’s: vluchtelingen en de wijze van begroten door de Europese Commissie. Vooral het eerste thema ligt gevoelig. Maar is dat een reden voor de Nederlandse volksvertegenwoordigers om het volk buiten te sluiten? Het voedt alleen maar het toch al groeiende wantrouwen. Wat men in het Europese parlement openbaar doet, gebeurt in Nederland besloten.
Volgens NRC Handelsblad handelde het parlement genant. Het ging hier namelijk niet om onderhandelingen, maar om een debat. Dan hebben we het dus over een uitwisseling van standpunten. Zijn die ineens anders achter gesloten deuren? Kennelijk wel. Bizar.
(Bron: NRC Handelsblad)

http://www.politalk.nl/2016/01/11/debat-tussen-nederlands-parlement-en-europese-commissie-blijft-geheim/


1 opmerking:

Ron zei

Op Nb. Radio 1 : Nabestaanden slachtoffers MH17-ramp eisen van Rutte het openbaar maken van de radarbeelden .Ze willen "na 1,5 jaar door Rutte aan het lijntje te zijn gehouden" weten wie het gedaan heeft,of de Russische separatisten of het Oekrainse leger.Beiden waren aanwezig in het gebied. Ze laten het dus in het midden. Zij wel............De poldermedia niet........

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...