dinsdag 22 december 2015

Doofpot-Generaal Verboden

Verbod op boek over verdwenen Sebrenica-fotorolletje

Lars Pasveer — Geplaatst op maandag 21 december 2015, 10:12
Jan Kooy / ANP
Jan Kooy / ANP
NIEUWS
Auteur Edwin Giltay is door de rechtbank Den Haag verboden zijn boek ‘De doofpotgeneraal’ nog langer te verspreiden of te promoten, meldt het Leidsch Dagblad. Het boek, dat handelt over het beruchte fotorolletje uit Sebrenica, zou een oud-medewerkster van de Militaire Inlichtingendienst (MID) in haar goede naam aantasten.
Het boek is al ruim een jaar in handel. Het Leidsch Dagblad noemt het een zeldzaamheid dat een boek in Nederland wordt verboden. Volgens de oud-medewerkster zijn aan haar toegeschreven gebeurtenissen verzonnen en is ze door auteur Giltay niet om een weerwoord gevraagd.
In het boek staat de interne strijd centraal tussen partijen binnen Defensie die het fotorolletje wilden laten verdwijnen en anderen, die juist openbaarmaking van het fotomateriaal nastreefden. Op de foto’s zouden Servische wandaden staan. Oud-generaal Van Baal zou volgens Giltay soldaten van Dutchbat hebben willen beschermen door het fotorolletje uit de publiciteit te houden.
Giltay gaat in beroep tegen het verspreidingsverbod.


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...