dinsdag 1 september 2015

Geen Kiev zonder Brussel

EU steunt Oekraïne met ruim 11 miljard euro 

De Europese Unie biedt het noodlijdende Oekraïne ruim 11 miljard euro financiële hulp voor de komende jaren. 
Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend. Het gaat vooral om leningen en een klein gedeelte bestaat uit subsidies.
Brussel werkte bij het opstellen van het steunpakket samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De regering in Kiev zou alleen al voor dit jaar ruim 10 miljard nodig hebben.
De hulp is bedoeld om de economische en financiële situatie van Oekraïne te stabiliseren, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Hij noemde de steun een test voor de Europese Unie.

Begroting

Het geld komt uit de EU-begroting en van Europese financiële instellingen zoals de Europese Investeringbank. In het pakket zitten de ruim 600 miljoen euro die de EU vorig jaar al aanbood.
Het is de bedoeling dat op de ingelaste Europese top over Oekraïne donderdag in Brussel het licht op groen wordt gezet voor het EU-steunpakket. Daarnaast dragen het IMF en de Wereldbank aanzienlijk bij aan financiële hulp voor Oekraïne, aldus Barroso.
De Kamer heeft het kabinet middels een brief om opheldering gevraagd over de steun. Een groot deel van de oppositie wilde bovendien een apart debat over de toegezegde steun. Omdat coalitiepartijen VVD en PvdA dit voorstel van PVV-leider Geert Wilders niet steunen, wordt de kwestie besproken in een al bestaand kort debat over Oekraine op woensdagavond. 
Han Ten Broeke van de VVD zei "verbaasd'' te zijn door de omvang van de steun en wil hierover "helderheid''. Volgens Michiel Servaes van de PvdA lijkt het erop dat het bedrag bestaat uit een combinatie van bestaande EU-fondsen en geld van de Oost-Europa Bank en de Europese Investeringsbank. Hij wijst erop dat het belangrijk is dat Oekraïne niet financieel onderuit gaat omdat dat ook weer politieke gevolgen zal hebben.

Donetsk

In Donetsk wappert de Russische vlag weer op het belangrijkste kantoor van de Oekraïense regering, melden verschillende media. 
De stad in Oost-Oekraïne is de laatste dagen het strijdtoneel van pro-Russische en pro-Europese betogers. Eerder hadden de pro-Russische betogers het gebouw al ingenomen, maar de politie wist de troepen weer uit te zetten.

Krim

Oekraïense grenswachten hebben controleposten opgezet bij de toegangswegen naar de Krim. Zo moet worden voorkomen dat 'provocateurs' vanuit Oekraïne naar het schiereiland reizen om daar de nieuwe pro-Russische machthebbers te steunen, meldden de autoriteiten.
''Driehonderd grenswachters zijn actief bij drie toegangswegen'', aldus het hoofd van de Oekraïense grenswacht woensdag. Ook bij de grens met Rusland zijn verscherpte controles. In een dag tijd zou daar aan vijfhonderd ''extremisten'' de toegang zijn geweigerd.

Parijs

De Franse president François Hollande ontvangt woensdag in Parijs vertegenwoordigers van landen die Libanon willen helpen met het beheersen van de enorme problemen die de burgeroorlog in het buurland Syrië veroorzaakt.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zou in Parijs met Kerry over Oekraïne spreken, maar Lavrov is niet naar het overleg gegaan. Hij zou ook met William Hague uit Groot-Brittannië en de nieuwe interim-minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Andrej Desjtsjitsja, spreken. Rusland erkent Desjtsjitsja niet, omdat hij deel uitmaakt van de nieuwe regering. 
Kerry zei dat Lavrov ''helaas niet was komen opdagen''. Het Kremlin had eerder op de dag aangekondigd dat Lavrov woensdag op de internationale conferentie over hulp aan Libanon met Kerry spreekt over de crisis in Oekraïne.
Desjtsjitsja stelde in Parijs dat de interim-regering absoluut niet zit te wachten op een gevecht met Rusland. 
''We willen een aantal dingen zeggen tegen de Russen'', zei Desjtsjitsja. ''We willen een goede dialoog en een goede relatie met het Russische volk behouden. We willen dit conflict vreedzaam oplossen en niet met de Russen vechten.''

 Oekraïne 

1 / 9

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...