dinsdag 18 augustus 2015

Geen Jorwert zonder Geert Mak's Neoliberalisme

Premier Tsipras in het Griekse parlement tijdens het debat over de voorwaarden van het Europese steunpakket.
Premier Tsipras in het Griekse parlement tijdens het debat over de voorwaarden van het Europese steunpakket. © AFP

Duits bedrijf mag Griekse vliegvelden kopen

Het Duitse Fraport, exploitant van onder meer de luchthaven van Frankfurt, krijgt toestemming voor de overname van veertien regionale luchthavens in Griekenland. Het akkoord komt na lang gesteggel met de Grieken.
Fraport betaalt voor de veertien vliegvelden 1,2 miljard euro. Het is een van de grootste private investeringen sinds het uitbreken van de financiële crisis in Griekenland. In november was de overname al bijna rond, maar de nieuwe regering wilde de prijs in januari opnieuw onder de loep nemen.

Onder de vliegvelden die Fraport overneemt, zijn onder meer de luchthavens van de toeristeneilanden Kos en Rhodos. De exploitant neemt ook het vliegveld over van Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland.

Athene moet privatiseren
Griekenland heeft de uitdrukkelijke opdracht gekregen van zijn Europese schuldeisers om miljarden op te halen met het privatiseren van staatseigendommen. De afspraak is onderdeel van een maatregelenpakket dat Griekenland moet uitvoeren in ruil voor financiële noodsteun. 

Vorige week bereikte Athene een akkoord met de Europese instituties over nieuwe miljardenleningen. Het land krijgt de komende drie jaar 86 miljard euro om schulden mee af te lossen en de financiële sector te stutten. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung schrijft dat Griekenland nog meer nodig heeft, namelijk 92 miljard.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/duits-bedrijf-mag-griekse-vliegvelden-kopen~a4123640/

Geen opmerkingen: