donderdag 23 juli 2015

Britt Hendrix


Britt  Hendrix

Britt HendrixStudent


23 juli 2015 Reageer (13) 4139 x bekeken LEVENRSS

Ode aan de blanke man

Britt Hendrix: Ze hebben het goed voor elkaar. Ik hoop dat ze trots zijn.

Blanke mannen. In strakke pakken, met perfect geknoopte stropdassen. Blanke mannen. Met Confederatievlaggen en hakenkruizen. Blanke mannen. Schietend in een kerk vol gekleurde gelovigen. Blanke mannen. Die banken besturen en de Europese economie lieten crashen. Blanke mannen. De heilig verklaarde, onaantastbare wezens op deze aarde. En onze maatschappij zegt gedwee Amen. Ik niet. Ik zeg: GODVERDOMME (Sorry mam).
Generaliseren? Dat mag natuurlijk niet. Dat hoort niet. En dat doen we dan ook niet. Althans, dat beweren de blanke mannen. Maar laat me het zo zeggen; alles is generaliseerbaar, iedereen kan in een groep ingedeeld en collectief veroordeeld worden, behalve de groep blanke mannen. Daar moet je mee oppassen, dan kom je in de problemen. Dat doet dan ook niemand. We hebben wel last van, ik doe maar een greep, een Marokkanenprobleem, een illegalenprobleem, een multicultiprobleem, een Antilianenprobleem, een hoogopgeleidenvrouwen probleem, een blondjesprobleem (haha). Máár er is absoluut géén blankemannenprobleem.
In werkelijkheid hebben we niet een blankemannenprobleem, we kampen met een hele epidemie aan blankemannenproblemen. Ze zijn overal, doen van alles verkeerd maar kunnen altijd iedereen alles maken en komen overal mee weg. Nooit worden ze collectief veroordeeld. Ze worden alleen beoordeeld als individu. Als ze iets fout doen zijn ze altijd de uitzondering, de zonderling, de gek, de lone wolf, de ontspoorde.
Marcheert er in de Amerikaanse stad Columbia een groep blanke KKK-mannen die openlijk verkondigen dat ze donkere mensen haten? Dat zegt dan niets over blanke mannen als geheel, het zijn slechts rotte appels. In de media wordt benadrukt dat deze blanke agressievelingen nauwelijks geweld gebruiken. Ze verbranden wellicht een paar kruizen, verketteren minderheden en werven nieuwe neo-nazi’s. Staat er echter een gekleurde groep te demonstreren tegen Zwarte Piet? Ondankbare racisten! Zwarte Piet is een kinderfeest van de blanke mannen, een traditie waar je niet aan mag komen. Die paar blanke 'overlopers' die het feest ook willen aanpassen? Die tellen we gewoon niet echt mee.
Terroristen
Staat er een groep blanke mannen met borden die je zeggen dat God homoseksuelen haat? Dat zijn gewoon een paar gekkies. Wel een schande, maar het zijn geweldloze borden. Niks aan de hand mensen. Gewoon voor je kijken en doorlopen. Een demonstrerende groep op de Dam daarentegen die tegen de Israëlische genocide in Palestina protesteert? Nou dát zijn pure Hamas-aanhangers, het is terroristen-verheerlijking! Nee wat, nog erger, het zijn zèlf terroristen die demonstranten! 
Over terroristen gesproken. Blanke mannen die minderheden doodschieten uit een achterliggend racistisch motief? Dat noemen we psychopaten. Ze vallen onder een aparte groep, de verwarde mannen. Het zijn er maar een paar. Een paar individuen. Over de groep blanke mannen zegt dat niets. Helemaal niets.
Het was een blanke man die woensdag exact vier jaar geleden in Noorwegen de sociaal-democratische jongeren van AUF met een terroristische aanslag van hun jonge leven beroofde. Breivik's gedachtegoed behoorde niet tot een 'groep'. Al behoorde hij wel tot de rechts-populistische Vooruitgangspartij en schreef hij, voordat hij mijn kameraden vermoordde, een manifest waarin hij het nationalisme verheerlijkte en zaken als feminisme en de islam verketterde. Hij koesterde ideeën, maakte plannen en voerde ze uit. Maar hij was direct een psychopaat. Niemand wilde een patroon zien of ontdekken.
Er verscheen deze week een foto van een donkere politieagent die een uitgedroogd lid van de blanken mannen beweging KKK naar de schaduw begeleidde. Dat getuigde van enorme klasse en was ontzettend ontroerend. Op de foto's waarop gekleurde anti-Zwarte Piet demonstranten hard werden aangepakt door de blanke politiemannen, werd met hetzelfde enthousiasme gereageerd. Klasse, dat ze zo hard worden aangepakt. 
Media
De media puilen uit van de blanke mannen. Sterker nog, ze hebben de media volledig in handen. En dat merk je. Elke negatief bericht over een groep blanke mannen wordt niet of amper breed uitgemeten op basis van etniciteit. Of het nou gaat om hooligans, huurlingen of holbewoners. Ze worden ingedekt. Het is onvoorstelbaar dat ze als groep iets verkeerd doen. Omdat ze – bijna - in de meerderheid zijn. 
Er mag geen angst worden gezaaid dat de meerderheid van de bevolking iets slechts zou kunnen doen. Blanke mannen moeten betrouwbaar blijven overkomen. Ze zitten tenslotte in de meest machtige posities. Voor de vorm zijn er een paar uitzonderingen die - door blanke mannen - juichend worden aangemoedigd. Een allochtoon op de verkiezingslijst? Jottum, on-ge-loof-lijk tolerant. Een vrouw in een topfunctie? Donders zeg, zóóó geëmancipeerd. 
Dit is een ode aan de blanke mannen. Ze hebben het goed voor elkaar. Ik hoop dat ze trots zijn. Al is het behoren tot de groep niet hun eigen verdienste. Ik hoop dat ze hun gratis verkregen rechten ooit zullen inzetten voor anderen. Dat ze ermee vechten voor een groep die niet diezelfde vrijheid en privileges heeft. Zoals voor die gekleurde demonstranten. En voor die gesluierde vrouwen. Of voor een blanke man. Voor mensen. We zijn allemaal mensen. We zijn soms prachtig en we zijn soms afschuwelijk. Soms individueel, soms als groep. Stuk voor stuk. Allemaal. Allemaal mensen. Laat we zo naar elkaar kijken. 
En de mens als groep dan? Dat is een héél ander verhaal.


De o zo blanke 'politiek-literaire elite' van Nederland. De

 zelfgenoegzaamheid druipt ervan af.



7 opmerkingen:

Sonja zei

Charles Groenhuijsen in NRC.next:

"Wees alert op openlijk en verborgen racisme. Maar dat zullen veel blanken - terecht of onterecht - alleen doen als er ook onder African Americans iets verandert. Bij jonge zwarte Amerikanen: je hoeft geen meisjes van zestien zwanger te maken omdat je grootmoeder nog achter in de bus zat. Je hoeft geen medezwarten dood te schieten omdat er ooit slavernij was."

Ben zei

Britt heeft helemaal gelijk. Echter, blanke vrouwen zijn geen haar beter. Het is hele blanke ras is door en door racistisch en is dat al heel lang. O.a. in NL dank zij onze voc-mentaliteit.

Groeten, Ben

Anoniem zei

Racisme en nationalisme zijn een broer en zus die met elkaar trouwen. Daar komen rare kinderen van.
Britt is moedig bij het zich ergeren aan het populaire dedain dat er 'tegenwoordig' te snel de racisme kaart gespeeld wordt. Er is een diep geïnterneerd wantrouwen gebaseerd op angst voor het vreemde. Dat verklaart waarom het heel lang duurt voor het traditionele beeld kan worden bijgesteld. Nog niet zo heel lang geleden werden poten in elkaar geramd maar werd Kerwin Duinmeijer vermoord. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging met charismatische zwarte voormannen en vrouwen als Martin Luther King, Angela Davis, Malcolm X, Muhammed Ali hebben dan wel uiteindelijk respect afgedwongen in intellectuele kring maar de moderne slavendrijvers er niet van weerhouden een tweespalt onder de bevolking te zaaien waardoor tot op de dag van vandaag de ongelijkheid van kleur een reden is je van het leven te beroven en dat racisme beperkt zich helemaal niet tot politie instituties of de rechtbank en het gevangeniswezen maar is diep verankerd in het ziekmakende, heersende, superioriteits sentiment van het bange witte establishment.

Exemplarisch bijna is hoe, in een reactie op haar artikel, Han van der Horst zich in de discussie meent te moeten mengen in een poging de discussie naar zich toe te trekken door te beginnen over de kleur van Samson, een man die hij haat. En daarmee volstrekt voorbij gaat aan haar betoog tegen onverschilligheid.

Alleen al het feit dat er bij ons zoiets als witte en zwarte scholen bestaan en dat we dat accepteren daarover zouden wij ons werkelijk heel erg diep moeten schamen!

Hoeveel domheid verdraagt een mens eigenlijk, om zo blind te zijn niet te zien dat Britt echt niet de enige is die er niet tegen kan en zich ergert aan de onverschilligheid en ontkenning van iets dat institutioneel ingebakken zit en aandacht verdient. Om zulk achterlijk commentaar te posten. Ze kan beter hier gaan publiceren. Al is het dan maar in commentaarvorm.

Anoniem zei

Die Sjarrel, hoe kan 't ook anders, heeft z'n kostje gekocht bij de NOS en het is gewoon een arrogant indifferent cunt gebleken keer op keer.
Overigens, Sonja, je twitterticker is voor mij 'n goudmijn maar dan zonder de mercury vergiftiging. Waarvoor dank!
Lood in goud veranderen is iets voor alchemisten ofzo. De gouden toekomst van al die, eveneens arrogante, beren die wel wisten waar hun geld veilig was snappen uiteindelijk niets van exploitatie, speculatie en DUS SLAVERNIJ! Maar goed da's 'n ander 'financieel' verhaal.

Anoniem zei

Dat klopt deels Ben maar je moet begrijpen dat ook witte vrouwen nog steeds niet evenredig vertegenwoordigd zijn binnen het establishment van dus voornamelijk witte mannen.

(Er is nog wel meer om je druk over te maken zegt ze óok, en nog veel meer! Zonder 'n zwarte man als James Baldwin in herinnering te roepen want welke witte heteroman is daar in geïnteresseerd? Dat vereist reflectie.) Angst regeert de gemoederen Ben.

Anoniem zei

Three Apocalyptic riders:
All for nothing and nothing for all!

Ben zei

Wat ik duidelijk wil hebben dat in bijna alle maatschappelijke vraagstukken racisme een veel dominantere rol speelt dan het man/vrouw vraagstuk en dus voor een groot deel onze maatschappij bepaalt. Een maatschappij die dus in zekere zin op zijn kop staat. Wat betekent dat dan dat vrouwen zich ook in die top kunnen begeven. Erg weinig denk ik. Deze man/vrouw discussie heb ik sinds de jaren 60 al vele malen voorbij zien komen en wat betreft de maatschappelijke hoofdvragen heeft dat weinig opgeleverd en heb ik ook niet kunnen waarnemen dat vrouwen het beter doen in hogere functies. Te vaak deden ze vooral de mannen na ipv te komen tot wat je een vrouwelijke inbreng zou kunnen noemen. Er zullen vast ook veel gunstige uitzonderingen geweest zijn. Ik ken er erg weinig. En dat vrouwen ook wat kunnen als het gaat om racisme kun je zien in het filmpje op de volgende link: http://sputniknews.com/videoclub/20150724/1024981929.html

Groeten, Ben

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...